1515

Stockholmsbörsen: Darrig handel inför räntebesked i USA

Stockholmsbörsen öppnade nedåt på tisdagen men vände uppåt med stöd av bland annat den brittiska finanssektorn som lyfte efter att den brittiska regeringen infört garantier för spararna.

Den pressade finanssektorn lyfte i hela Europa efter att den brittiska finansministern Alistair Darling meddelat att regeringen garanterar alla insatta medel i Northern Rock. Detta fick Northern Rock aktien att stiga över 10 procent i London medan branschkollegan Alliance & Leicester handlades upp med hela 27 procent på beskedet.

Men sektorn hölls ändå tillbaka något av att Bank of America, USA:s näst största bank, strax före stängningen i New York på måndagen gick ut och meddelade att de "exempellösa förskjutningarna" på kreditmarknaderna kommer att ha en "betydande effekt" för bankens resultat under det tredje kvartalet.

Klockan 10.30 var OMXS30 upp 0,5 procent till 1.166,2. Omsättningen uppgick till 5,6 miljarder kronor.

Enligt en mäklare som Nyhetsbyrån Direkt talat med ligger nästa motstånd på 1.215-1.220 och stödnivå på 1.140- 1.145.

Flera av de svenska bankerna rekylerade också uppåt. SEB A steg 1,1 procent till 190 kronor, Swedbank A var 1,0 procent högre till 202:50 kronor. SHB A däremot fortsatte nedåt med 0,3 procent till 194 kronor.

Teleoperatörerna gick något sämre än marknaden i övrigt. Tele2 B var 1,3 procent lägre till 132 kronor och Teliasonera sjönk 0,5 procent till 55:75 kronor. De tyngdes av att Morgan Stanley sänkt rekommendationen för teleoperatörerna till "in- line", från tidigare attraktiv.

WTI-oljan handlades på morgonen till över 81 dollar per fat i den elektroniska handeln. Det gav också visst avtryck i aktiekurserna hos oljebolagen. Lundin petroleum avancerade 1,4 procent till 70:25 kronor och PA Resources lyfte 1,2 procent till 61:25 kronor.

Boliden ökade 2,1 procent till 131:50 kronor. Stöd kom från en stigande metallpriser och uppgångar överlag för råvarubolagen i Europa.

SCA som hade kapitalmarknadsdag under den sena kvällen svensk tid i New York på måndagen backade med 0,2 procent till 121:25 kronor.

"Det är ingen ny information som har kommit fram och man hade inte kunnat vänta sig så mycket annat eftersom de i dagsläget sitter mitt i ett vd-byte", säger en analytiker i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

På dagens agenda finns en rad statistik från USA. Klockan 14.30 kommer PPI för augusti. Något senare, klockan 15.00 publiceras Tics-data för juli och klockan 19.00 kommer NAHB husmarknadsindex i september.

Men fokus på tisdagen ligger på Federal Reserves Fomc- möte, med räntebesked cirka klockan 20.15.

I övrigt väntas en rapport från Lehman Brothers vid 14- tiden. Lehman Brothers är först ut bland de stora investmentbankerna att redovisa sina kvartalssiffror efter den senaste tidens finansturbulens.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?