1515

Räntor och valutor: Små rörelser inför räntebesked

De svenska marknadsräntorna har stigit något under tisdagen. Den tioåriga statsobligationen handlas 1 punkt högre på 4,16 procent. De europiska räntorna uppvisar små rörelser och den tyska tioåriga benchmarkräntan är i stort sätt oförändrad på 4,16 procent. Den amerikanska tioåringen har sjunkit 1 punkt till 4,47 procent.

Den reviderade statistiken över Sveriges nationalräkenskaper som presenterades på tisdagen visade en BNP-tillväxt under andra kvartalet i år på 3,5 procent i årstakt (3,6) och 0,9 procent jämfört med kvartalet före (1,0). Under första kvartalet steg BNP med oreviderade 3,0 procent.

Investeringstillväxten var fortsatt stark, näringslivets investeringar steg med 11 procent (10,6) och de fasta bruttoinvesteringarna steg 9,8 procent (9,2).

Exporten uppvisar däremot en svagare utveckling. Exportnettots bidrag till BNP-utvecklingen är fortsatt negativt på -0,4 procentenheter. Exporten ökade med 5,5 procent under kvartalet, medan importen steg med hela 7,5 procent.

Antalet arbetade timmar steg med imponerande 4 procent och antalet sysselsatta med 2,5 procent.

Hushållens konsumtion ökade med 2,7 procent, jämfört med preliminärt angivna 2,5 procent.

SEB skriver i ett marknadsbrev att varken de positiva utfallen i privat konsumtion och investeringar, eller de negativa i export och lagerhållning har någon betydande effekt för utsikterna framöver. Dock bidrar problematiken på kreditmarknaderna att utsikterna blir mer och mer osäkra inför 2008.

I eftermiddag presenterar statsminister Fredrik Reinfeldt regeringsförklaringen i samband med riksdagens öppnande. På DN debatt meddelade alliansen att ett andra steg i jobbskatteavdraget införs från årsskiftet, och att det blir på 10,8 miljarder kronor.

Det tyska ZEW-indexet som presenterades på tisdagen var sämre än vad analytikerna hade förväntat sig. Tyska institutionella investerare och analytiker var klart mer pessimistiska om de ekonomiska utsikterna i Tyskland än månaden före, och indexet sjönk till -18,1, från -6,8 i augusti. Förväntningarna låg på en nedgång till -17,0.

Index för den nuvarande situationen sjönk till 74,4 jämfört med 80,2 månaden förre.

KPI-statistiken från Storbritannien uppvisade ett något lägre utfall än förväntat. Inflationstakten i augusti låg på 1,8 procent, vilket är den lägsta nivån sedan mars 2006. De analytiker som Bloomberg News tillfrågat förväntade sig ett utfall på 1,9 procent. Jämfört med månaden innan var inflationstakten 0,4 procent, vilket var i linje med analytikernas förväntningar.

James McCormack på Kreditvärderingsinstitutet Fitch säger till Bloomberg News att tillväxttakten i Asien hotas av nedkylningen i USA, och en fortsatt amerikansk nedgång skulle ha "betydande" effekter i Asien.

Han lade även till att det kommer att bli en utmaning för länderna i regionen att hantera en lägre tillväxttakt.

Under måndagen utryckte den Asiatiska Utvecklingsbanken oro för att kreditkrisen gör utsikterna för den asiatiska tillväxten mer osäker, men banken lade till att länderna i regionen generellt är väl förberedda på en fortsatt amerikansk nedkylning.

Från USA kommer i eftermiddag producentpriser för augusti, som väntas ha sjunkit med 0,3 procent, och NAHB-index över förtroendet hos husbyggarna, som väntas ha sjunkit till 20 i september från 22 i augusti. Dessutom publiceras Tics- data över investeringsflödena till USA i juli.

Fokus på tisdagen ligger på Federal Reserves Fomc-möte, med räntebesked cirka klockan 20.15 svensk tid.

Enligt en Bloomberg News-enkät tror 15 av 21 primary dealers i USA, de som handlar direkt med Federal Reserve, att Fed sänker räntan med 25 punkter medan sex spår en sänkning med 50 punkter.

På valutamarknaden är kronan i stort sätt oförändrad mot dollarn och euron jämfört med gårdagens stängning efter att ha återhämtat sig från morgonens försvagning. Även dollarn har stått i stort sätt stilla mot euron och yenen.

Flera bedömare tror att en sänkning med "bara" 25 punkter från Fed skulle kunna ge dollarn stöd i en initial reaktion.


Tisdag kl 11.30 (måndag kl 16.15):

USD/SEK 6:7040 (6:6963) SSV mar 3,63 (3,63)
EUR/SEK 9:2955 (9:2914) SO 1051 4,16 (4,15)
EUR/USD 1:3869 (1:3874) Räntegap/ty 0 (-2)
US obl 10y 4,47 (4,48) Tysk obl 10y 4,16 (4,17)
Innehåll från Soltech EnergyAnnons

Soltechs vd: ”Vi ska fortsätta växa i samma offensiva takt”

Bildkollage från projektet Mölnlycke Fabriker med energigivande solfasad från Soltech Energy.
Bildkollage från projektet Mölnlycke Fabriker med energigivande solfasad från Soltech Energy.

Solenergiföretaget Soltech Energy växer så att det knakar. Efter en nyligen genomförd företrädesemission är planen att fortsätta sin offensiva förvärvsstrategi för att nå målet på 4,7 miljarder i intäkter för 2024.

Soltech expanderar i snabb takt. Genom deras marknadsunika förvärvsstrategi samlar de kunskap inom sol, tak, fasad och elteknik i en och samma koncern. På så sätt kan de erbjuda kompletta solenergilösningar till både privatpersoner, näringsliv och offentlig sektor.

– För att bli det bästa solenergiföretaget är det viktigt att ha djup kompetens och erfarenhet inom både tak, elteknik och fasad. Vår affärsidé är därför att köpa sådana företag, föra in solenergi i deras verksamheter och transformera dem till solföretag, säger Stefan Ölander, vd på Soltech.

Ökar dotterbolagens omsättning

Hittills har Soltech köpt 17 olika bolag runt om i Sverige. Flera av dem har aldrig tidigare arbetat med grön energi, men genom Soltechs erbjudande av solenergilösningar har företagen kunnat öka sina omsättningar med flera miljoner.

– Våra dotterbolags förvandlingar till solenergiföretag är en häftig resa att få vara en del av, säger Stefan Ölander.

70 000 tusen aktieägare

2015 börsnoterades företaget och sedan dess har aktien blivit en storfavorit bland Sveriges småsparare. Anledningen tror Stefan Ölander beror på svenskarnas vilja att påverka den gröna energiomställningen och bolagets förmåga att leva upp till sina uppsatta mål.

– I dag har vi nästan 70 000 aktieägare. Det är få bolag som har så många ägare, vilket är extra roligt med tanke på det senaste årets tillväxt och aktiekurs, säger han.

Företrädesemission för nyförvärv

Soltechs intäkter har under de senaste åren flerfaldigats och stigit från 50 miljoner 2018 till 500 miljoner 2020. Nu är siktet riktat mot miljarden och för att nå sitt mål genomförde Soltech i slutet av sommaren en företrädes- och övertilldeningsemission på sammanlagt 397 miljoner kronor.

– Primärt ska pengarna användas till att fortsätta förvärva i samma offensiva takt, men även till att satsa på våra befintliga dotterbolag. I dag kommer bara en procent av Sveriges energi från solen, men marknaden växer extremt fort och svensk solenergi står inför ett genombrott där vi har en ledande position, säger Stefan Ölander.

Om Soltech:

Soltech-koncernen är en helhetsleverantör av energi- och solcellslösningar. Med kontroll över hela värdekedjan kan Soltech förvandla alla former av fastigheter till mer hållbara och självförsörjande energiproducenter.

Läs mer om Soltech Energy här. 

 

Mer från Soltech Energy

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Soltech Energy och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?