1515

Stockholmsbörsen: Svag inledning på veckan

Handelsveckan på Stockholmsbörsen inleddes i moll och tidvis hade index backat med mer än 2 procent under måndagen.OMXS30 stängde 1,6 procent lägre på noteringen 1.160,8. Omsättningen var låg i avvaktan på Feds räntebesked på tisdagen och uppgick till 17,7 miljarder kronor.

"Det bär söderut och vi ser en press på bankerna. Ingen vill göra någonting inför tisdagen men frågan är om vi kommer bli något klokare. Jag tror inte att beskedet kommer räta ut alla frågor, istället kommer vi att vänta på något annat", säger en mäklarchef till Nyhetsbyrån Direkt.

Swedbank A noterades ned 2,2 procent till 200:50 kronor. Nordea var ned 1,4 procent till 100:50 kronor, SHB A sjönk 0,8 procent till 194:50 kronor och SEB A var 3,1 procent lägre på 188:00 kronor.

"Vi ser en press på bankerna och då särskilt de man upplever som sämre exponerade", säger mäklarchefen.

Börsklimatet världen över påverkades fortsatt av kreditoron. Dessutom bidrog före detta Fed-chefen Alan Greenspan till att sänka temperaturen med en rad uttalanden. Han varnade bland annat för att den amerikanska husmarknaden är en bubbla och detsamma gäller för ytterligare 20 - 30 länder enligt Alan Greenspan.

OMX gick mot strömmen. Under helgen och på måndagen gjorde diverse artiklar i media gällande att Borse Dubai kan komma att höja det liggande budet på OMX om Nasdaq skulle höja göra detsamma.

"Spekulationer kommer och går varje dag. I morgon kommer det kanske en ny artikel och då handlas den kanske ned. Det är mycket korta pengar i den aktien", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

OMX stängde 3,1 procent högre på 253:00 kronor.

"Ja, den där soppan håller på. Det är väl några hedgefonder som är inne och vill tjäna någon krona eller två", kommenterar en mäklare måndagens utveckling i OMX-aktien.

En annan aktie på vinnarlistan var Nokia, som stängde upp 1,4 procent.

"Jag är imponerad av att den går så starkt. Det är en kombination av att aktien skrevs up i Barrons'i helgen, och att folk upplever aktien som defensiv. Man vet vad man får det här kvartalet", säger mäklarchefen.

Swedish Match föll med 4,8 procent till 130:25 kronor efter att regeringens höstbudget uppges innehålla en skattehöjning på snus vid årsskiftet, vilket i så fall blir den andra höjningen på lika många år. Analytiker menar att höjningen inte är bra för Swedish Match, men ser den samtidigt inte som något större bakslag. Sett från förra måndagen är aktien fortfarande ungefär 2 procent upp.

"Det är ingen katastrof på något sätt men det är klart att det blir en viss belastning. På det politiska planet kan man konstatera att det finns ett motstånd mot snuset inom EU och det här visar att regeringen går lite på den linjen", säger en analytiker om skattehöjningen.

SAS meddelade att samtliga av bolagets flygplan av den ökända modellen Q400 kommer att vara kontrollerade i slutet av veckan. Aktien fick sig ännu en törn och backade 3 procent och har därmed fallit 8 procent den senaste veckan.Innehåll från Ikano BostadAnnons

Ikano Bostad: Långsiktighet och bredd nyckeln till fortsatt tillväxt

Ikano Bostads vd Robert Jaaniste.
Ikano Bostads vd Robert Jaaniste.

Pandemin har inneburit utmaningar. Men det finns bolag som ändå har lyckats riktigt bra 2020. Ett av dem är Ikano Bostad, som gjorde sitt bästa år någonsin.

– Vi är stabila och kan fatta långsiktiga beslut även när marknaden gungar, säger vd Robert Jaaniste.

Långsiktigt engagemang: Läs mer om hur Ikano Bostad arbetar med områdesutveckling.  

Utveckla, bygga, äga och förvalta hållbara, kvadratsmarta och prisvärda bostäder – är Ikano Bostads affärsidé. Företaget ingår i Ikanogruppen, som ägs av familjen Kamprad.

Hela verksamheten började med att företaget förvärvade hyresfastigheter, med siktet inställt på långsiktig förvaltning. 2009 gick man vidare till att även satsa på nyproduktion och utveckling. Det var också då som företagets tillväxt tog fart på allvar.

– I mitten av 2010-talet hade vi en tillväxttakt på uppemot 100 procent om året. Vi nyanställde varje vecka, man hann knappt lära sig namnen på alla, berättar Robert Jaaniste, vd för Ikano Bostad sedan 2009.

Årlig tillväxt på 10-15 procent

I takt med att företaget blivit större har också tillväxttakten dämpats något.

– Men vi är fortfarande i en tillväxtfas. Ambitionen är en årlig tillväxt på 10-15 procent.

Företaget har vuxit på flera sätt. Nya kontor har öppnats runt om i landet och 2017 inleddes också företagets utlandsexpansion, i samband med att Ikano Bostad invigde sitt kontor i Köpenhamn.

Tillväxten har också möjliggjorts genom att företaget breddat sin produktportfölj. Förutom att fortsätta att förvalta de egna hyresfastigheterna bygger företaget inte längre bara lägenheter för hyres- och bostadsrättsmarknaden utan även vårdboenden och småhus.

Mindre projekt med några få fastigheter genomförs i dag parallellt med stora stadsdelsutvecklingsprojekt, där Ikano Bostad ofta arbetar tillsammans med andra aktörer.

Långsiktigt ägande, utveckling och socialt engagemang

Bredden i företaget, med både långsiktigt ägande och utveckling av nya bostäder, skapar en riskspridning som ger företaget stabilitet. En annan nyckel till framgångarna är den långsiktighet som genomsyrat företaget ända sedan starten.

– Vi är ett långsiktigt bolag med långsiktiga ägare. Det ger stabilitet, något som är oerhört viktigt när man jobbar med fastigheter och bostäder. De ska ju förhoppningsvis stå i 150 år.

Ett exempel är Stockholmsförorten Hagsätra. Här förvärvade företaget sina första fastigheter 2005. I dag äger och förvaltar man 3 000 lägenheter i området, hela Hagsätra Centrum, och planerar en förtätning.

Visionsbild av Ikano Bostads område i Hagsätra.
Visionsbild av Ikano Bostads område i Hagsätra.

Parallellt med den långsiktiga utvecklingen av området bedriver Ikano Bostad också ett socialt hållbarhetsarbete, bland annat genom en egen fritidsgård för hyresgästernas barn.

– Genom att vara långsiktiga i alla våra beslut kan vi också ta ett större ansvar och genom vår dagliga verksamhet påverka områdena där vi är verksamma. Vårt sociala engagemang är något vi har arbetat fokuserat och målmedvetet med under många år. Där märker vi verkligen att vårt arbete betyder något och gör skillnad, konstaterar Robert Jaaniste.

Hela kompetenskedjan inom företaget

Långsiktighet och stabilitet i bolaget skapas också genom att Ikano Bostad har hela kompetenskedjan inom det egna företaget. Det gör det möjligt att driva projekt genom alla faser i utveckling. Från detaljplanearbete till att utveckla nya bostäder, egen produktion, fastighetsförvaltning och försäljning.

Ikano Bostads ledningsgrupp.
Ikano Bostads ledningsgrupp.

2014 beslutade man dessutom att börja rekrytera lika många män som kvinnor, på samtliga nivåer inom företaget. Som ett led i det arbetet drog Ikano Bostad 2017 igång projektet Hentverkarna, ett snickarlärlingsprogram för enbart kvinnor.

– Då hade branschen 1 procent kvinnliga byggnadsarbetare, medan vi kom upp i 18 procent, berättar Robert Jaaniste och gläds över att flera större byggbolag tagit efter modellen.

Enkelhet och sunt förnuft

Men långsiktighet och hållbarhet handlar så klart även om miljö och klimat, ett område där företaget också ligger i framkant. Alla fastigheter som byggs från och med nu ska Svanenmärkas och om nio år ska företaget vara klimatneutralt.

– Vi kan inte bara hålla på med workshops, nu måste alla ta tag i frågan och göra något varje dag. Och självklart är vi också beroende av andra aktörer.

Robert Jaaniste konstaterar att det i slutänden är företagets grundvärderingar som skapat framgångarna.

– Enkelhet och sunt förnuft genomsyrar hela Ikanogruppen. Och vi gillar att jobba tillsammans, på schyssta villkor.

Långsiktigt engagemang: Läs mer om hur Ikano Bostad arbetar med områdesutveckling. 

 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?