1515

New York: Svagt upp på högre råvarupriser

De amerikanska indexen återhämtade sig i den senare handeln och stängde på svagt positiva nivåer på fredagen med stöd från ökade råvarupriser och spekulationer om att Federal Reserve kommer att sänka styrräntan nästa vecka.

"Det långsiktiga resonemanget om metall-, gruv- och energibolag är intakt. Så länge som vi fortsätter ha en bra global tillväxt, ska dessa aktier gå bra", sade Eric Teal, chefsförvaltare på First Citizens Bancshares till Bloomberg News.

Dow Jones Industrial stängde upp 0,1 procent på 13.442. S&P 500 och Nasdaq Composite noterades kring oförändrade nivåerna 1.484, respektive 2.602.

Omsättningen på New York Stock Exchange uppgick till cirka 1,2 miljarder aktier, medan drygt 1,6 miljarder aktier omsattes på Nasdaq.

Apple, Exxon Mobil och Google hörde till de mest handlade aktierna.

Alcoas aktie adderade 3,1 procent. Alcoa bör enligt Merrill Lynch överväga att bjuda uppemot 9 miljarder dollar för bolagets samriskpartner Alumnia, för att öka vinstmarginalerna. Det skrev Merrill Lynch i en analys på fredagen, rapporterar Bloomberg News. Alumnia ägs till 60 procent av Alcoa, och är bolagets mest lönsamma verksamhet.

American Express aktie backade 2,7 procent. Merrill Lynch sänkte på fredagen sin rekommendation för aktien till neutral från tidigare köp med motiveringen att en lägre konsumtion bland amerikanerna kan komma att leda till justeringar av den förväntade vinsttillväxten.

Merrill Lynch sänkte även på fredagen sin rekommendation för Intels aktie till neutral från tidigare köp. Intel var på fredagen ned 1,7 procent.

"Aktien närmar sig den högre nivån av dess nuvarande värderingsintervall och vi tror att uppsidan från nuvarande nivå är begränsad", skrev Merrill Lynch enligt Bloomberg News.

Yahoos aktie adderade 4,3 procent. Om bolaget säljer av sin betaltjänstenhet och minskar antalet anställda med 25 procent kan Yahoos vinst öka med 0,67 dollar under 2008, enligt en analys från Sanford C. Bernstein.

Merrill Lynch aktie backade 0,7 procent. Bolaget skrev i en rapport till en marknadsregulator att situationen på kreditmarknaden "har fortsatt att vara utmanande under det tredje kvartalet" och signalerade att bolagets vinster kan komma att sjunka på grund av förlusterna på bolånemarknaden, skriver Bloomberg News.

Federal Reserve meddelade på fredagen att de godkänner Bank of Americas planerade köp av ABN Amros dotterbolag Lasalle. Bank of Americas aktie stängde 0,2 procent högre.

Den amerikanska tioåriga räntan sjönk 1 punkt till 4,46 procent.

Ericsson stängde 4 öre lägre än i Stockholm, medan Astrazenecas aktie stängde 0:99 kronor högre.


Innehåll från Odin FonderAnnons

Därför ska vi inte oroa oss för kontorsdöden

Nils Hast, förvaltare av ODIN Fastighet.
Nils Hast, förvaltare av ODIN Fastighet.

Begreppet Working from home (WFH) har blivit vardag för många under pandemin. Det har skapat en oro för fastighetsbolag med exponering mot kontorssegmentet. 

– Vi människor är experter på att observera en företeelse och sedan extrapolera den in i framtiden. Men det blir nästan aldrig utfallet, eftersom det alltid finns föränderliga variabler som anpassar sig till den ”nya verkligheten”, säger Nils Hast, förvaltare av ODIN Fastighet. 

Attraktiv kontorsyta

Att säga att vi behöver 20 procent mindre kontorsyta om vi arbetar hemifrån ytterligare en dag i veckan blir helt fel. Det förutsätter att all kontorsyta är flexibel, och att alla anställda aldrig är på kontoret samtidigt, vilket inte stämmer. 

– Det förutsätter också att fastighetsbolagen inte skulle anpassa sig och hitta åtgärder som verkar i motsatt riktning. Redan idag är bolagen väl medvetna om WFH-trenden. Flera av dem har attityden att de måste göra kontorsytan ännu mer attraktiv, då den ska locka de anställda att vilja komma in på kontoret, säger Nils Hast. 

Se Nils Hast och Diös vd Knut Rost om framtidsutsikterna i fastighetssegmentet här.

De flesta unga vill arbeta från kontoret

Att arbeta hemifrån kan vara fantastiskt om man har tidskrävande pendling till kontoret och bor i ett stort hus med inrett arbetsrum, men inte lika stor fördel om man bor centralt nära sin arbetsplats och arbetar från köksbordet i en trång etta. Enligt en undersökning gjord av Axiom Insight om ”Framtidens arbetsliv” vill 78 procent av Sveriges unga vuxna (18-25 år) ha ett kontor att gå till efter pandemin och mer än hälften vill jobba heltid på kontoret. 

– Flexibilitet kommer vara ett ledord och vi kommer säkert använda kontoret mer som en mötesplats efter pandemin, säger Nils Hast. 

Påverkar efterfrågan

WFH-trenden kan komma att påverka efterfrågan på kontorsyta, men antagligen inte så drastiskt som många verkar tro. Företagen är bra på att anpassa sig och även om antalet timmar på kontoret minskar rapporterar företagen att det inte nödvändigtvis betyder mindre kontorsyta.

– Hemarbete betyder inte automatiskt mindre intäkter för företagen inom kontorssegmentet. Det ser ut som aktiemarknaden har tagit i lite för mycket när man oroar sig för kontorsdöden, säger Nils Hast. 

Läs Nils Hasts förvaltarkommentar ODIN Fastighet för augusti månad här.

Om ODIN Fastighet:

ODIN Fastighet investerar i börsnoterade nordiska fastighetsbolag inom alla fastighetssegment. Vi föredrar bolag som över tid uppvisat god tillväxt och avkastning på kapital i kombination med låg finansiell risk och med framtida god tillväxtpotential. ODIN försöker hitta bolag till ett attraktiv pris och komponera dem till en portfölj som balanserar risk och ger god avkastning över tid. 

Förvaltare: Nils Hast

Avkastning: 41,9% i år (1 jan-31 aug 2021) och 18,29% årligen sedan starten 24 augusti 2000

Vill du veta mer? Se Nils Hast presentera ODIN Fastighet på 3 minuter. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Odin Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?