1515

Stockholmsbörsen: Bankerna under press

Stockholmsbörsen var nedåt i likhet med övriga europeiska börser i den inledande handeln på fredagen. Det saknades något direkt stöd från börserna i New York samtidigt som brittisk kreditoro tyngde.

Sentimentet i Europa sänktes efter att kreditoron åter blossat upp. Northern Rock, som är ett av Storbritanniens största bolåneinsititut, har tvingats ansöka och fått likviditsstöd av Bank of England, mot lämplig säkerhet och till räntepremie. Enligt BBC har banken haft svårigheter att finansiera sin utlåningsverksamhet efter den finansiella turbulensen under sommaren.

Klockan 10.10 var OMXS30 ned 1,1 procent till noteringen 1.182,2. Omsättningen uppgick till 4,4 miljarder kronor.

Telia Sonera fortsatte uppåt med 0,4 procent till 57 kronor och utvecklingen var liknande för bolagets konkurrenter i Europa. Enligt bedömare som Nyhetsbyrån Direkt talat med är det ett ökat intresse för teleoperatörer just nu till följd av att man söker mindre konjunkturkänsliga bolag och att sektorn står inför en konsolideringsvåg.

Sämre gick det för banksektorn. Swedbank A tappade 3,0 procent till 208,50 kronor och SEB A var 1,0 procent lägre till 199,50 kronor. Även där var det övriga Europa som påverkade. Dels sänktes sektorn av Northern Rock som föll nära 24 procent i London. Men tungviktarna Deutsche Bank och Credit Suisse handlades också ned på en sänkt rekommendation från Societe Generale.

Lindex kom med rapport på morgonen men de viktigaste siffrorna för två tredjedelar av kvartalet hade redan offentliggjorts och kursreaktionen blev därmed sansad. Aktien var upp 0,2 procent till 104,25 kronor. Bland det som överraskade något var att rörelsemarginalen exklusive den tyska verksamheten var bättre än väntat.

Acando lyfte 3,4 procent till 13,65 kronor efter att bolaget meddelat att det köper norska Abeo, som under 2007 väntas ha en omsättning på 100 miljoner norska kronor.

Av det som väntas påverka börserna mest på dagens agenda är ett knippe statistik från USA. Klockan 14.30 kommer bytesbalans för det andra kvartalet samt importpriser och detaljhandel för augusti. Klockan 15.15 fortsätter det med industriproduktion i augusti och statistikskörden avslutas sedan klockan 16.00 med Michigan-index september och lager osålda varor i juli.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?