1515

New York: Fordon och olja lyfte USA-börserna

Börserna i New York handlades uppåt i torsdagshandeln, med stöd från bland annat ett rekordhögt oljepris och glädjande amerikansk jobbstatistik.

Dow Jones stängde upp 1,0 procent, till 13.425. S&P 500 steg 0,8 procent, på 1.484 medan Nasdaq Composite handlades 0,4 procent högre, till 2.601.

Omsättningen på New York Stock Exchange uppgick till drygt 1,2 miljarder aktier, medan drygt 1,7 miljarder aktier omsattes på Nasdaq.

Bland de aktier som handlades mest frekvent märktes bland annat Apple, General Motors och McDonald´s.

Priset på ett fat råolja stängde på nivåer över 80 dollar i New York för första gången någonsin, efter att orkanen Humbertos framfart lett till att tre raffinaderier i Texas tvingats stänga ner sin produktion.

Det höga oljepriset gav en skjuts uppåt för oljerelaterade aktier. Exxon Mobil avancerade 1,1 procent.

Marknaden gladdes också av säsongsjusterad statistik över antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA från det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet.

Siffrorna visade att 319.000 personer sökt den formen av understöd under vecka 36. Det var en ökning med 4.000 personer från veckan innan, men färre än de 325.000 som analytiker väntat sig. Farhågorna att rådande oro på finans- och bolånemarknaderna skulle leda till stora massor av arbetssökande kunde därmed lugnas för stunden.

Fordonstillverkare såg kraftiga aktieuppgångar efter att uppgifter i media gjort gällande att fordonstillverkare och fackföreningar kan komma att bli överens om finansieringen av de anställdas hälsovård.

Enligt Itay Michaeli, analytiker på Citigroup, skulle ett avtal mellan facket (United Auto Workers) och fordonstilverkarna leda till att General Motors´aktie blev värd cirka 57 dollar. Om en överenskommelse inte kommer, då skulle aktien, enligt analytikern, snarare vara värd 26 dollar. I det eventuella avtalet skulle fordonstillverkare stå för finansieringen, men fackföreningarna ansvara för utbetalningen av hälsovårdskostnaderna som skulle vara placerade i fonder.

General Motors såg sina aktier stiga i värde med hela 10,7 procent, till 33:48 dollar. Andra fordonsrelaterade aktier avancerade också i torsdagshandeln. Ford noterades upp 5,6 procent.

Ett fat råolja stängde på nivåer över 80 dollar i New York för första gången någonsin, påverkat av faktorer såsom orkanen Humbertos framfart vilket på torsdagen ledde till att tre raffinaderier i Texas tvingades stänga ner sin produktion.

Ett fat råolja prissattes till 80:09 dollar per fat.

McDonald´s var en vinnare efter onsdagskvällens besked att bolaget ökar sin utdelning till aktieägarna med 50 procent. Ytterligare stöd kom ifrån storbanken Merrill Lynch, som höjde aktiens riktkurs med 2 dollar till 56 dollar. McDonald´s avancerade 6,1 procent i torsdagens kommers, till rekordhöga 54:30 dollar per aktie.

Countrywide Financial var en tydlig vinnare efter att bolaget meddelat att det har 12 miljarder dollar i lånekapacitet genom nya och existerande krediter. Därutöver gav Credit Suisse kommentaren att bolånejätten till största delen lyckats lösa sina finansieringsproblem i ett marknadsbrev.

Countrywides aktie rusade upp 13,4 procent.

Finanssektorn handlades upp på bred front efter att bland annat statistik från Federal Reserve indikerat att den oroliga marknaden för kommersiella papper kan ha lugnat sig. Statistiken lugnade aktiemarknaden inför en kommande rapportperiod där många oroas över finanssektorns vinstnivåer efter den senaste tidens turbulens på finansmarknaderna.

Morgan Stanley och Lehman Brothers var två av många börsvinnare inom segmentet, upp 5,3 procent, respektive 5,6 procent.

Alcatel-Lucent handlades ned 8,8 procent till följd av att bolaget sänkt försäljningsprognosen för 2007 grundat i lägre ordernivåer från USA-marknaden.

Detaljhandeln var också framgångsrik, sett till torsdagens aktierörelser. Sears ökade 3,3 procent medan Limited Brands mäktade med en aktieuppgång om 2,9 procent.

Den amerikanska tioårsräntan noterades till 4,46 procent, upp 4 punkter.

Bland de svenska aktier som är noterade i New York tappade Ericsson 2 öre till 26:42 kronor, Astrazeneca var ned 0:20 kronor till 322:00 medan Autoliv steg 2:09 kronor till 386:00 kronor.


Innehåll från HogiaAnnons

Hogias långa erfarenhet skapar förutsättningar för att lyckas med automatisering

Erik Douglasson, Sektorchef lön/HR och Jesper Ringholm, Sektorchef ekonomi på Hogia
Erik Douglasson, Sektorchef lön/HR och Jesper Ringholm, Sektorchef ekonomi på Hogia

Digitaliseringen går mot automatisering och AI, oavsett bransch och verksamhetsfunktioner. Med hjälp av Hogia, som har över 40 års erfarenhet av mjukvaruutveckling, kan du nu effektivisera din ekonomi- och HR funktion, få bättre data till beslutsunderlag och använda din personal på ett mer kvalitativt sätt. 

– Vi hjälper våra kunder att ta nästa steg i digitaliseringsresan genom att skapa system inom ekonomi och HR som automatiserar fler monotona och standardiserade arbetsuppgifter med hjälp av AI-stöd. System som möjliggör att man exempelvis kan skicka avtal och rapporter digitalt, göra digital signering samt ha digital bokföring och hantering av e-fakturor. Så att våra kunder kan effektivisera sina verksamheter och använda sin personal för mer kvalitativa arbetsuppgifter, berättar Jesper Ringholm, Sektorchef ekonomi, på Hogia. 

Hogia är ett familjeägt svenskt IT-företag med ett brett utbud av produkter inom ekonomi, lön/HR och transportsystem. 

– Vi vill vara långsiktiga i våra satsningar. Det gör att vi exempelvis återinvesterar merparten av vinsten för att vidareutveckla våra produkter och vår personal. Vi är en personlig och trygg samarbetspartner som finns med under kundernas hela utvecklingsresa, och i en takt som passar respektive kund, menar Jesper Ringholm. 

Hogias nya tjänster förenklar ekonomi- och HR-avdelningarnas arbete, gör att medarbetarna får en mer övergripande kontrollfunktion och ger bättre affärsbeslut genom enklare och snabbare tillgång till relevant information. 

– Automatisering gör även att företag blir mer attraktivt och kan locka till sig talanger inom ekonomi och HR som idag förväntar sig en högre grad av digitalisering, säger Erik Douglasson, Sektorchef lön/HR, på Hogia.

Hos Hogia är det kundens behov som styr utvecklingsarbetet och mycket är baserat på den kompetens som företaget har byggt upp under många år. 

– Det är en trygghet för våra kunder att vi har varit med länge, vi släppte exempelvis vårt första molnbaserade system för över 10 år sedan. Det är extra viktigt i en bransch som har sett många aktörer passera förbi. Vi satsar medvetet på att följa med i våra kunders utveckling, arbeta nära och långsiktigt och hela tiden skapa produkter och tjänster som svarar upp till våra kunders behov nu och framöver, förklarar Erik Douglasson.

En viktig del i digitaliseringen är att lagar och regler hos myndigheter också förändras i takt med utvecklingen för att på riktigt underlätta för företag och organisationer i deras administration.  

– Det är viktigt både för oss och för våra kunder att vi är pådrivande och samarbetar med våra myndigheter. För det är först när lagar och regler hänger med i den omställning som sker som vi kan automatisera fullt ut. Vi samarbetar bland annat med Myndigheten för digital förvaltning (DIGG), Nordic Smart Government (NSG) samt Srf Konsulterna för att få till en förändring av gällande regelverk och därmed möjliggöra en helt digital administration. Vi jobbar även aktivt med kunskapsspridning inom dessa områden genom exempelvis våra egna kompetensdagar inom Ekonomi och Lön/HR, berättar Erik Douglasson. 

Om Hogia 

Hogia-gruppen består av 30 bolag i Norden och Storbritannien med sammanlagt 650 medarbetare. Med programvaror som gemensam nämnare bedriver Hogia-gruppen i dag verksamhet inom tre områden: affärssystem, personaladministrativa programvaror och transportlösningar. Läs mer på www.hogia.se

 

Mer från Hogia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Hogia och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?