1515

Förnyad kreditoro tyngde börsen

Handelsveckan på Stockholmsbörsen avslutades med en nedgång sedan den internationella kreditoron blommat upp igen. Bankerna ledde nedgången.

Stockholmsbörsen backade på fredagen i linje med resten av Europa. De europeiska börserna tyngdes av beskedet att den brittiska centralbanken Bank of England har gått med på att sätta in krisåtgärder och ge finansiellt stöd till Northern Rock, ett av Storbritanniens största bolåneinstitut. Det är ytterligare ett tecken på att krisen på den amerikanska bolånemarknaden nu får spridningseffekter i andra delar av världen.

Vid stängning hade OMXS-index backat med 1,3 procent till 380,9. OMXS30-indexet var ned 1,4 procent.

Banker ledde nedgången i Stockholm som följd av den förnyade kreditoron. Swedbank föll med 4,7 procent till 205 kronor, SEB backade med 3,7 procent till 194 kronor och indextungviktaren Nordea tappade 1,2 procent till 101:90 kronor.

Vitvarujätten Electrolux tillhörde också förlorarna bland storbolagen, aktiekursen föll 3,6 procent till 142 kronor.

Telia Sonera, som fanns bland vinnarna på torsdagen, klarade sig bättre, Aktien sjönk med 0,9 procent till 56:25 kronor.

SCA och statsägda norska kraftjätten Statkraft bildar ett gemensamt bolag för en jätteinvestering i vindkraft. Planerna omfattar sju vindkraftsparker i skogslandet i Västernorrland och Jämtland, en investering på 16 miljarder kronor. SCA har dessutom tecknat ett tioårigt elkontrakt med Statkraft som ska ge elleveranser till hela koncernen. SCA:s B-aktie sjönk med 0,8 procent till 122:50 kronor.

Klädkedjan Lindex presenterade sitt bokslut på fredagen. Vinsten efter finansnetto steg med 25 procent till 180 miljoner kronor under det brutna räkenskapsårets sista kvartal. Försäljningen under kvartalet steg med 6,4 procent till 1,4 miljarder kronor. Aktien klättrade med 0,5 procent till 104:50 kronor.

Även låsjätten Assa Abloy gick mot strömmen. Aktien steg med 0,9 procent till 137:25 kronor.

It-konsultföretaget Acando köper det norska IT-företaget Abeo. Bolaget har 85 anställda och beräknas i år omsätta cirka 100 miljoner norska kronor. Acandos aktie steg 2,3 procent till 13:50 kronor.

På de övriga Europabörserna sjönk DAX-index i Frankfurt med 0,5 procent till 7 501,2. Parisbörsens CAC-index backade med 0,5 procent till 5 538,9 och Londonbörsens FTSE-index var ned 1,2 procent till 6 289,3.Innehåll från VerizonAnnons

Därför är 5G en central del av den fjärde industriella revolutionen

Med 5G är framtidens affärsmiljö redan här, men det är privat 5G som kommer att förändra industrin. Det anser Fredrik Hallenborg, nordisk chef på Verizon Business.

– Vi ser 5G som en katalysator för framtida innovationer. Vi arbetar redan nära våra kunder för att hjälpa dem att inse den verkliga potentialen med 5G – och vad den kan göra för deras företag, säger han.

Ta en titt på de senaste artiklarna för att ta reda på trenderna i den snabbrörliga 5G-världen för företag. 

Vi närmar oss slutet av pandemin och även fast många bolag har brottats med stora utmaningar har även många affärsstrategier blivit starkare. Företag över hela världen har inte bara tvingats välkomna distansarbete, många har dessutom lyckats öka sin produktivitet tack vare de förändringar som genomfördes i början av 2020. Under det senaste året har de omfamnat ny teknik för att skynda på sin digitala transformationsresa. I dag är många företag mer flexibla – och bättre rustande inför framtiden. 

– Vi har sett företag förändras genom fyra faser till följd av pandemin. De har först reagerat sedan optimerat verksamheten för att i slutfasen justerat sina positioner för att de ska vara redo att accelerera på marknaden, säger Fredrik Hallenborg, nordisk chef på Verizon Business. 

Han tror att den teknik som nu växer fram, som exempelvis privat 5G, kommer att vara drivkraften för många branscher som vill överleva i framtiden. Det rör allt från detaljhandel med förändringar kring hur vi köper och handlar, men även själva upplevelsen till tillverkningsindustrin där övervakning, skydd och spårning är i fokus. 

Råder ofta förvirring

– På grund av de olika anslutningstekniker som finns tillgängliga på marknaden idag, som till exempel wifi 6 och publikt 5G, så råder det ofta förvirring kring de olika egenskaperna och affärsfördelarna med privat 5G. Publikt 5G är öppet för konsumentmassorna och hanteras av en mobilnätsoperatör, säger Fredrik Hallenborg och fortsätter: 

– Ett privat 5G-nätverk körs på sin egen hängivna utrustning och dess täckning, prestanda, underhållsschema och säkerhet är oberoende av offentliga tjänster. 

Om vi ​​tittar på wifi 6 och 5G-tekniken så finns det även tydliga skillnader. Wifi används främst för trådlöst LAN och inomhusbehov. Dess kompakta struktur och komplexa fasta anslutningar kan göra det svårt att hantera stora industriella miljöer. Wifi 6 och 5G förväntas komma att samexistera under en tid framöver. Verizon siktar därför på att fortsätta hantera båda teknikerna för att kunna erbjuda företag optimala lösningar baserat på deras individuella användningssätt. 

– Många företag vill vara en del av den fjärde industriella revolutionen och 5G kommer att bli centralt för denna transformationsresa. Vi vet, och förstår 5G, oavsett om den är publik eller privat, säger Fredrik Hallenborg. 

Ta en titt på de senaste artiklarna för att ta reda på trenderna i den snabbrörliga 5G-världen för företag. 

 

 

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?