1515

New York: Oljeaktierna gick bäst

Oljerelaterade aktier var onsdagens vinnare när råolja noterades över 80 dollar per fat i den sena USA-handeln. Generellt var aktiehandeln riktningslös och slutade svagt nedåt.

Dow Jones Industrial Average stängde 0,1 procent lägre på 13.291,6, S&P 500 var oförändrad och Nasdaq tappade 0,2 procent till 2.592,1.

Priset på Nymex-olja noterades en kort stund över 80 dollar per fat, vilket var en ny rekordnivå. Uppgången orsakades främst av en oväntad nedgång i lagren av råolja i USA förra veckan. Rörelsen påverkades också av en oro för att oväder i Mexikanska golfen och på Atlanten kan komma att minska produktionen till havs vilket skulle minska utbudet.

Exxon Mobil var en tydlig vinnare på den nya rekordnoteringen för oljan, upp 0,8 procent. Även andra aktier med oljerelaterad verksamhet och energiakter gynnades av uppgången i oljepriset.

Bland enskilda aktier kan noteras att Hewlett-Packard, Alcoa och Caterpillar var de tre aktier som sjönk mest inom Dow Jones Industrial Average. Bland vinnarna fanns General Electric, 3M och Boeing. Flygplanstillverkaren Boeing fick stöd av att bolaget har vunnit en order värd 1,8 miljarder dollar för 15 plan till Nigerias flygbolag Arik Air.

Texas Instruments, som kom med en prognosuppdatering på tisdagen, fick se sin aktie tappa 1,7 procent. Bland annat fokuserade marknadens aktörer på att prognosen för omsättningen under tredje kvartalet låg i mitten av det tidigare angivna spannet vilket var en besvikelse då det fanns förhoppningar om en högre siffra.

Bioteknikbolaget Amgen steg efter att både Merrill Lynch och UBS höjde sina rekommendationer på bolaget. Merrill Lynch höjde till köp från tidigare neutral och UBS till neutral från tidigare sälj.

Turerna kring Nasdaqs bud på OMX fortsätter och på onsdagskvällen valde OMX att gå ut med ett klargörande om att det inte finns några överenskommelser mellan personer i OMX- ledning och Nasdaq om anställningsvillkor. Förtydligandet kom med anledning av att det har förekommit uppgifter i svensk media om att så skulle vara fallet.

Nasdaq stängde på 34:43 dollar, upp 2,6 procent. Bolagets bud på OMX, som består av en del aktier och en del kontanter, är för tillfället värt cirka 210 kronor.

Spekulationerna om att Federal Reserve kan komma att sänka räntan mer och snabbare än tidigare väntats tynger dollarn då räntesänkningarna kommer leda till krympande räntedifferenser gentemot bland annat euroområdet. De flesta bedömare spår att den amerikanska centralbanken sänker räntan med 25 punkter till 5,00 procent, men en växande skara bedömare spekulerar i en större sänkning.

"Jag tror att de gör 50 punkter och så har de saken ur världen istället för att behöva sänka igen", säger en bedömare i New York till Nyhetsbyrån Direkt.

Dollarn tappade till 1:3914 mot euron som mest och noterades vid börsstängning till 1:390. Även gentemot den svenska kronan har dollar försvagats, jämfört med noteringen vid 16.15-tiden på tisdagen handlar det om 7 öre till 6:67 kronor per dollar.

För de svenska aktier som är noterade i New York kan nämnas att Ericsson tappade 14 öre till 26:16 kronor, Astrazeneca var ned 3:37 kronor till 322:63 medan Autoliv steg 2:58 kronor till 387:58 kronor.


Innehåll från Workday SwedenAnnons

Ta ledningen i den digitala transformationen – med Workday

Workday har under många år varit en ledande aktör inom enterprise-system. Deras unika, molnbaserade lösning är det enda systemet på marknaden idag som samlar funktioner för ekonomi, HR-administration och planering i ett. 

– Med ett enda affärssystem hjälper vi kunderna att i realtid planera, mäta prestanda, genomföra projekt och analysera resultaten, säger Workdays Nordenchef, Karin Hagman.

Genom åren har Workdays lösningar stöttat globala jättar som FedEx, Levi Strauss och AstraZeneca i arbetet med att föra in medarbetarupplevelsen i den digitala tidsåldern. Det molnbaserade systemet erbjuder en oberoende plattform som samlar realtidsdata kring företags samtliga affärsområden, vilket möjliggör informerade beslut i rätt tid.

– Digital transformation är viktigare än någonsin. För många innebär dock ökad digitalisering att skaffa fler system. I slutänden sitter man i en djungel av information och funktioner, som kräver både tid och resurser för att hantera. Därför har vi samlat tjänster för ekonomi, HR och planering i ett enda system, förklarar Karin.

Då nästan hälften av ekonomiansvariga idag uppger att de fortfarande är i ett tidigt skede när det gäller att digitalisera sina processer för att skapa effektivitet, insikter och affärsvärde, kommer detta framöver att vara en avgörande konkurrensfördel. 

– I takt med att ekonomiansvariga övergår från att fokusera på att rapportera siffror till att bli drivkrafter för företagets strategi, kommer digital teknik att vara central för att tillhandahålla de datadrivna insikter som krävs för att bättre stödja såväl företaget som partner och kunder.

Vågar visa vägen

Michael Ladurner, CFO på Intrum, Europas marknadsledande företag för kredithanteringstjänster, är en av de som vågar visa vägen. För att realisera Intrums skalbarhet och effektivitet har företaget identifierat ett behov av att förändra och förenkla sina rutiner för att stärka sin konkurrenskraft och öppna för ökad, organisk tillväxt. Detta har lagt grunden till transformationsprogrammet ONE Intrum, vilket innefattar en ny operativ modell och implementering av en global och digital end-to-end-process.

– Workdays lösning stöder vårt förstärkta fokus på digitalisering och gör att vi kan dra nytta av skalfördelar i en multinationell miljö, då vi går från att vara ett multi-lokalt till ett globalt datadrivet företag, säger Michael Ladurner.

Möjliggör prediktivt arbete

Med Workdays inbyggda ramverk och funktioner kan företag både standardisera och strömlinjeforma sin verksamhet, oavsett avdelning. Samtidigt är systemet både flexibelt och dynamiskt nog för att på bara några minuter enkelt kunna anpassas och konfigureras för att möta verksamhetsförändringar eller nya krav. 

– Workdays plattform samlar data, lägger till maskininlärning för att automatiskt identifiera och agera på mönster och presenterar resultat i realtid. Detta lägger sedan grunden såväl för beslutsfattande från dag till dag, som för prediktivt arbete inför framtiden. Med förmågan att både planera, genomföra och analysera banar man väg för en framgångsrik organisation, både ur medarbetarnas och kundernas perspektiv, förklarar Karin Hagman. 

Har gått starkt framåt

Workday har under de senaste åren gått starkt framåt med fler stora affärer trots pandemins negativa effekter. Ett närliggande exempel är LKAB, som i februari valde Workday för att leverera ett affärssystem som möjliggör standardisering och effektivisering av verksamheten över alla avdelningar. 

– Vi har satt upp ambitiösa produktivitets- och miljömål, bland annat att uppnå koldioxidfri produktion senast 2045. Digital transformation är nyckeln till vår strategi och Workday kommer att göra det möjligt för oss att föra in vår verksamhet i den digitala tidsåldern, avslutar Sven-Eric Ersson, Lead Project Manager, LKAB.

Läs mer om Workdays kommande event Conversations for a Changing World 

www.workday.se 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Workday Sweden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?