1515

Asienbörser: Försiktigt uppåt

Indexen på de ledande asiatiska börserna pekade överlag uppåt på torsdagen, även om det handlade om försiktiga rörelser. De kinesiska Shanghai- och Shenzehnbörserna skilde sig som vanligt från mängden och avancerade mer än regionen som helhet.

Sett till hela regionen var Morgan Stanleys sammanvägda Asienindex, Asia-Pacific Index, upp med 0,1 procent.

Det var framför allt stålbolagen som såg till att hålla indexen på plus, medan de tekniktunga aktierna stod för de negativa inslagen.

"Investerare har förväntat att det tredje kvartalets vinster för halvledarbolagen skulle repa sig, men det har inte hänt. Samtidigt fortsätter vi att se en stark efterfrågan för stålbolagen, efterfrågan kommer bland annat från koreanska fartygsvarv och Kina. Detta ger stöd för stålbolagens aktier", säger Ivan Tham vid London Investment Management i Singapore till Bloomberg News.

Hynix Semiconudctor anförde nedgångarna för halvledarbolagen och tappade 3,8 procent medan sydkoreanska Samsung sjönk med 1,3 procent. Taiwan Semiconductor fick se sin aktiekurs sjunka med 1,6 procent.

Priserna för NAND-minnen, som bland annat används till mp3-spelare och digitalkameror, har sjunkit med 11 procent den senaste månaden.

Bland de positiva inslagen fanns stålbolagen som tuffade på bra under handelsessionen. Sydkoreanska Posco steg med 3,9 procent liksom japanska Nippon Steel som avancerade 1,6 procent. Baoshan Iron & Steel, Kinas största stålproducent, klättrade 3 procent. En positiv analys kring stålsektorn från Daewoo Securities hjälpte till att lyfta bolagen.

Till torsdagens förlorare hörde avgjort kinesiska Aluminium Corporation som tappade 9,9 procent, detta på nyheterna att Alcoa sålt en andel om 7 procent i bolaget för 1,95 miljarder dollar.


Ledande index, stängning torsdag 13 september
Nikkei 225 +0,2%
Topix Tokyo -0,4%
Hongkongs Hang Seng +0,9%
China Shanghai Composite +2,0%
China Shenzhen Composite +2,6%
Singapores STI +0,2%
Taiwans Taiex -1,0%
Sydkoreas Kospi +1,9%
Indiens BSE Sensex +0,8%


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?