1515

Stockholmsbörsen: Ericsson agerade draglok

Stockholmsbörsen stängde upp på onsdagen efter en volatil handelsdag utan några större bolagsnyheter eller vägledning från omvärlden. Ericsson bidrog mest på uppsidan medan Atlas Copco och SKF var sänken.

"Vi lever i en marknad med hög volatilitet. De slag vi sett i dag är normalt just nu och inget mot vad vi har sett tidigare. Sedan är nog börsen lite avvaktande inför Fed- beskedet nästa vecka. I och för sig är en räntesänkning redan inprisad, men man vill gärna ha den på papper", säger en mäklarchef till Nyhetsbyrån Direkt.

Vid stängning hade OMXS30 stigit 0,7 procent till noteringen 1.180,6. Omsättningen uppgick till 25 miljarder kronor.

Ericsson fortsatte upp med 1,9 procent till 26:30 kronor, efter sin strategi- och teknikdag i London på tisdagen.

"Vi tycker inte att det kom fram något särskilt men tonläget var allmänt positivt", säger en aktiestrateg.

Lindab hade kapitalmarknadsdag och presenterade ett nytt finansiellt mål för rörelsemarginalen, som ska uppgå till 14 procent mot tidigare 12 procent.

Aktien var upp cirka 3 procent redan innan målet presenterades och stängde 3,7 procent högre till 183 kronor.

"Jag är inte förvånad över att aktien stiger på det här, även om det var lite väntat. Det är ett styrkebesked att bolaget väljer att höja marginalmålet igen", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Oriflame avancerade 5,7 procent till 408 kronor. I en dagsfärsk analys upprepade Kaupthing sin köprekommendation för aktien och höjde samtidigt riktkursen till 445 kronor från tidigare 415 kronor. Det florerade även rykten om att L´Oréal planerar att köpa Clarins.

"Jag tycker det är osannolikt med ett bud på Oriflame, men budrykten har dragit upp kursen tidigare. Det är en volatil aktie", säger en analytiker.

Tanganyika Oil fortsatte upp med 4,3 procent till 121:75 kronor och utökade därmed tisdagens uppgång då aktien steg nära 18 procent efter uppgifter i Dagens Industri om att bolaget är på väg att sälja oljefälten i Syrien för 10 miljarder kronor.

"Lyssnar man på bolaget finns det inget bud, men tittar man på marknaden så verkar den onekligen tro det. Blir det en försäljning på 10 miljarder kronor som angetts är det mycket för ett bolag med ett börsvärde på 6 till 7 miljarder", säger en mäklare.

På eftermiddagen mäklade Öhman Fondkommission en storpost på cirka 3,4 procent av antalet aktier i bolaget.

Dessutom har Kaupthing inlett bevakning av Tanganyika Oil, och utdelar i en färsk analys rekommendationen köp samt sätter en riktkurs på 210 kronor.

SAS backade 4,8 procent till 118 kronor efter en ny incident med samma typ av flygplan som välte i Ålborg i söndags. Det rör sig om flygtypen Dash 8-400 och SAS kommer att ställa in samtliga flygplan av den typen tills vidare. Enligt bolaget blir resultateffekten uppskattningsvis 10-15 miljoner kronor per dag.

Björn Borg steg 6,8 procent till 122 kronor efter en köprekommendation i tidningen Affärsvärlden.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?