1515

Stockholmsbörsen: Uppgång väntar på börsen

Stockholmbörsen öppnar troligtvis med stigande kurser på tisdagen. Stödet kommer ifrån att New York- börserna handlades upp efter stängning i Stockholm på måndagen och från stigande index i Asien på tisdagen. Aktier som kan hamna i fokus är Tanganyika Oil och Ericsson.

"Det ser ut som om det i alla fall kommer att öppna upp. Terminerna är upp överlag och Japan ger stöd. Sedan får vi se om det håller till eftermiddagen", säger en analytikerchef till Nyhetsbyrån Direkt.

New York handlades tätt intill dagslägsta då Stockholm stängde på måndagen. Därefter handlades New York i en positiv trend och vid stängning klockan 22.00 stod Dow Jones Average ungefär 0,7 procent högre jämfört med då Stockholm stängde.

Teknikaktier gick starkt i New York, med Apple i täten. Finansaktier steg efter uppgiften att om att bolaget Thornburg vill köpa prispressade bolån i stora mängder. Bland investmentbankerna steg Goldman Sachs 2,6 procent. Bear Stearns ökade efter uppgifter om att miljardären Joseph Lewis har tagit en 7-procentig ägarpost i bolaget. Som mest steg aktien 4 procent, men vid stängning var den 2 procent upp.

Oljesektorn sjönk mest, tyngd av Exxon Mobil.

De asiatiska börserna vände upp på tisdagen, stark japansk statistik kring maskinorderingången för juli månad hjälpte till att lyfta indexen i Tokyo. Sett till hela regionen var Morgan Stanleys sammanvägda Asienindex, Asia- Pacific Index, upp med 0,1 procent.

Sydkoreanska ståljätten Posco och China Steel fick vind i seglen av indikationer i media att sydkoreanska stålproducenter kommer att höja stålpriserna. Posco avancerade med 2,8 procent medan China Steel steg med 1,4 procent.

"Stålsektorn är den sektor som investerare känner sig mest komfortabla med att investera i eftersom bolagen kommer att visa goda vinster även nästa år", säger Seo Jung Ho vid UBS Hana Asset Management i Seoul till Bloomberg News.

I den asiatiska handeln vände USA-räntorna uppåt för första gången på tre dagar på spekulationer om att Fed kanske inte kommer att sänka styrräntan tillräckligt mycket för att motivera de nuvarande låga nivåerna på marknadsräntorna. Den amerikanska tioårsräntan noterades tidigt på morgonen till 4,33 procent, 1 punkt ned från måndagens svenska stängning.

Ericsson håller mellan klockan 10 och 15 ett uppdateringsmöte under banderollen Strategi & Teknologi i London. Frågan är om Ericsson lämnar en uppdaterad markandsprognos. Dessutom riktas speciellt intresse mot vad som sägs om kassaflödet och kapitalbindningen, om Ericsson lyckas öka på fastnätssidan i Nordamerika med hjälp av förvärvade bolag samt eventuella guidningar inför Sony Ericssons rapport för det tredje kvartalet. På måndagen gick SEB Enskilda ut med ett marknadsbrev där de ansåg att förväntningarna på Sony Ericsson tredje kvartal är för höga.

Tanganyika Oil hamnar troligen i fokus på tisdagen. Dagens Industri basunerar på tisdagen ut att familjen Lundin är på väg att sälja Tanganyika Oil:s viktigaste tillgång, de syrianska oljefälten, för 10 miljarder kronor. Uppgifterna kommer från en anonym källa. Förhandlingar pågår med China National Petroleum Corporation och ytterligare ett bolag. Det intressanta är att enligt DI har familjen Lundin fått upp priset till 176 kronor per aktie i Tanganyika, vilket kan jämföras med måndagens stängningskurs på 99 kronor.

Under morgonen kom PA Resources med försäljningssiffror för juni. Den genomsnittliga oljeproduktionen i koncernen i augusti var 20.250 fat.

Värt att notera är också att Merill Lynch har höjt riktkursen för Tele2 till 147 kronor från tidigare 140 kronor.

På statistikfronten bjuder tisdagen på bytesbalans för euroområdet och EU-kommissionens interimsprognos. ECB-chefen Jean-Claude Trichet frågas ut inför EU-parlamentet om kreditoron, med inledning klockan 16.00.

I eftermiddag offentliggörs statistik över den amerikanska handelsbalansen i juli och i kväll släpps ABC/WP konsumentförtroende för förra veckan.


Innehåll från Soltech EnergyAnnons

Soltechs vd: ”Vi ska fortsätta växa i samma offensiva takt”

Bildkollage från projektet Mölnlycke Fabriker med energigivande solfasad från Soltech Energy.
Bildkollage från projektet Mölnlycke Fabriker med energigivande solfasad från Soltech Energy.

Solenergiföretaget Soltech Energy växer så att det knakar. Efter en nyligen genomförd företrädesemission är planen att fortsätta sin offensiva förvärvsstrategi för att nå målet på 4,7 miljarder i intäkter för 2024.

Soltech expanderar i snabb takt. Genom deras marknadsunika förvärvsstrategi samlar de kunskap inom sol, tak, fasad och elteknik i en och samma koncern. På så sätt kan de erbjuda kompletta solenergilösningar till både privatpersoner, näringsliv och offentlig sektor.

– För att bli det bästa solenergiföretaget är det viktigt att ha djup kompetens och erfarenhet inom både tak, elteknik och fasad. Vår affärsidé är därför att köpa sådana företag, föra in solenergi i deras verksamheter och transformera dem till solföretag, säger Stefan Ölander, vd på Soltech.

Ökar dotterbolagens omsättning

Hittills har Soltech köpt 17 olika bolag runt om i Sverige. Flera av dem har aldrig tidigare arbetat med grön energi, men genom Soltechs erbjudande av solenergilösningar har företagen kunnat öka sina omsättningar med flera miljoner.

– Våra dotterbolags förvandlingar till solenergiföretag är en häftig resa att få vara en del av, säger Stefan Ölander.

70 000 tusen aktieägare

2015 börsnoterades företaget och sedan dess har aktien blivit en storfavorit bland Sveriges småsparare. Anledningen tror Stefan Ölander beror på svenskarnas vilja att påverka den gröna energiomställningen och bolagets förmåga att leva upp till sina uppsatta mål.

– I dag har vi nästan 70 000 aktieägare. Det är få bolag som har så många ägare, vilket är extra roligt med tanke på det senaste årets tillväxt och aktiekurs, säger han.

Företrädesemission för nyförvärv

Soltechs intäkter har under de senaste åren flerfaldigats och stigit från 50 miljoner 2018 till 500 miljoner 2020. Nu är siktet riktat mot miljarden och för att nå sitt mål genomförde Soltech i slutet av sommaren en företrädes- och övertilldeningsemission på sammanlagt 397 miljoner kronor.

– Primärt ska pengarna användas till att fortsätta förvärva i samma offensiva takt, men även till att satsa på våra befintliga dotterbolag. I dag kommer bara en procent av Sveriges energi från solen, men marknaden växer extremt fort och svensk solenergi står inför ett genombrott där vi har en ledande position, säger Stefan Ölander.

Om Soltech:

Soltech-koncernen är en helhetsleverantör av energi- och solcellslösningar. Med kontroll över hela värdekedjan kan Soltech förvandla alla former av fastigheter till mer hållbara och självförsörjande energiproducenter.

Läs mer om Soltech Energy här. 

 

Mer från Soltech Energy

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Soltech Energy och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?