1515

Stockholmsbörsen: Mindre rörelser väntas i öppningen

Stockholmsbörsen väntas öppna med mindre rörelser när veckans handel inleds på måndagen. Det har visserligen varit stora nedgångar i både USA och Asien men nedgångarna i New York förstärktes inte efter Stockholmsbörsens stängning på fredagen.

En överraskande svag sysselsättningsrapport för augusti fick börserna på fall i New York under fredagen. Främst slog jobbrapporten mot aktier relaterade till konsumentvaror och husmarknaden, men även teknikaktier hade det tungt.

Vid stängning hade både Dow Jones och Nasdaq backat med 1,9 procent medan S&P 500 var 1,7 procent lägre. För de svenska aktier som är noterade i New York slutade Ericsson 16 öre högre jämfört med stängningen i Stockholm medan Astra Zeneca tappade 0,38 kronor.

Även i Asien var det en dyster stämning på måndagen efter den negativa utvecklingen i USA och sedan reviderad japansk BNP-statistik för det andra kvartalet visade en kraftigare nedgång i ekonomin än väntat. Nikkei 225 stängde 2,2 procent lägre.

För svensk del är Orc Software en av de aktier som kan komma att dra till sig intresse. Aktien kan få stöd av en artikel i måndagens nummer av Dagens Industri där tidningen skriver att bolaget fortfarande har en bra marknad och den senaste tidens kursfall innebär en möjlighet.

Handelsbanken kan komma att påverkas av att Citigroup sänkt rekommendationen för aktien till sälj, från tidigare behåll.

Vad gäller buden på OMX har det kommit fram ny information. Nasdaq har inte sålt sin andel om 31 procent i London Stock Exchange innan den tidsfrist som bolaget självt satt för försäljningen har löpt ut, och därmed får potentiella budgivare på andelen mer tid att överväga eventuella bud. Vidare skriver tidningen The Telegraph att London Stock Exchange skulle föredra om Nasdaq sålde sin andel om 31 procent i börsoperatören till Qatari Investment Authority, framför en konkurrerande börsoperatör.

Måndagens agenda är förhållandevis tunn och ingen information med någon större börspåverkan väntas. För svensk del kommer mäklarstatistik över bostadspriser i augusti, klockan 10.00.

Från utlandet kommer intresse främst att riktas mot Centralbankscheferna i G10-gruppen som håller sammanträde i Basel på måndagen, något som i vanliga fall följs av en presskonferens vid omkring klockan 13.30.

I övrigt handlas Clas Ohlson exklusive rätt till utdelningen om 4,50 kronor.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?