1515

Stockholmsbörsen: Fortsatt oroligt på börsen

Det var återigen en handel med stora svängningar på Stockholmsbörsen under måndagen. Efter att en kort stund varit uppe på plus vid 11-tiden vände index nedåt.

"Nu slits marknaden mellan hoppet om att Fed ska sänka räntan och att de inte ska göra det. Det är ett svårbedömt läge och det är tveksamt vilka makrosignaler marknaden vill ha. Lite starkare för att minska vinstoron eller lite svagare för att Fed ska tvingas sänka räntan. Det är nog bara att vänta sig en orolig tid fram till räntebeskedet den 18 september", säger en analyschef till Nyhetsbyrån Direkt.

Det var i fredags som turbulensen på världens börser åter tog fart då den amerikanska sysselsättningsrapporten för augusti helt oväntat visade en nedgång vilket var långt under marknadens förväntningar.

"Man ska ta signalen på allvar, den amerikanska ekonomin är till 70 procent beroende av privatkonsumtion och privatkonsumtionen har historiskt sätt alltid varit beroende av sysselsättningen. Men de bör kunna ta sig ur detta utan att hamna i någon recession", säger analyschefen.

Klockan 13.15 hade OMXS30 backat med 0,4 procent till noteringen 1.155,8. Omsättningen uppgick till 11,3 miljarder kronor.

De mest handlade aktierna var Ericsson B som steg 0,2 procent till 24:62 kronor, SEB A som avancerade 0,5 procent till 194:50 kronor och Nordea som backade 0,5 procent till 101:10 kronor.

Flera fastighetsbolag utvecklades bättre än marknaden i övrigt.

Kungsleden steg 1,6 procent till 79 kronor. Bolaget har på morgonen presenterat två affärer.

"Det är bra affärer och även om de är små bör de ge en positiv effekt på aktien men sedan kan man diskutera hur stor kursuppgång som är motiverad", säger en analytiker som samtidigt påpekar att sektorn får stöd av ett högre konkurrerande bud på det norska hotellfastighetsbolaget Norgani.

Klövern steg med 5,2 procent till 26:40 kronor och Hufudstaden A var 2,3 procent högre till 65:75 kronor.

Tietoenator gick något bättre än marknaden i övrigt genom att stiga 0,3 procent till 159 kronor sedan bolaget erhållit en order från Metso. Ordern avser övervakning av och kommunikationstjänster kring Metsos IT-system.

Teligent som handlades exklusive rätten att delta i nyemissionen om 231 miljoner kronor var, justerat för utspädningseffekten, upp 3,5 procent till 2:59 kronor.

Måndagens agenda är förhållandevis tunn och ingen statistik med någon större börspåverkan väntas.

Intresse kommer främst att riktas mot Centralbankscheferna i G10-gruppen som håller sammanträde i Basel på måndagen, något som i vanliga fall följs av en presskonferens vid omkring klockan 13.30.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?