1515

USA-börser: Statistik sänkte terminerna

Terminerna för USA-indexen indikerar en mindre nedgång när börserna öppnar i New York på tisdagen. Svaga produktivitetssiffror tyngde något samtidigt som Federal Reserves räntebesked senare under kvällen är i fokus.

"Investerarna kommer att hårdgranska de uttalanden som Fed gör för att försöka lugna finansmarknaden", sa Petra von Kerssenbrock, analytiker på Commerzbank, till Bloomberg News.

Hela analytikerkåren är fullt enig om att räntan kommer att ligga kvar på 5,25 procent. Intresset riktas därför mot den kommuniké där Fed redogör för hur de ser på ekonomin och framtiden. Den stora frågan är om Fed efter den senaste tidens turbulens på kreditmarknaden kommer att släppa på sin bedömning att inflationen är det dominerande orosmomentet och gå mot en mer balanserad riskbild.

Enligt prissättningen i fed funds-futures ser marknaden en sannolikhet på 84 procent för en räntesänkning med 25 punkter i oktober. För en vecka sedan var motsvarande sannolikhet 48 procent. Räntebeskedet kommer klockan 20.15.

En timme före öppningen kom statistik som visade att produktiviteten i USA ökade med 1,8 procent i årstakt under årets andra kvartal. Analytikerna hade väntat sig att produktiviteten skulle stiga med 2,0 procent. Enhetsarbetskostnaden ökade samtidigt med 2,1 procent mot väntade 1,8 procent. Det fick indexterminerna som låg på svagt plus innan statistiken släpptes att vända nedåt med cirka 0,2 procentenheter.

Det var förhållandevis lugnt i förhandeln. Bland de aktier som handlades med större omsättning fanns Bear Stearns som backade 1,4 procent. Bolagets styrelseordförande James Cayne har enligt Financial Times varit i kontakt med andra Wall Street banker för att försöka förmå dem att inte dra tillbaka investeringar.

Cisco som kommer med rapport efter stängning handlades upp 0,5 procent.

Microsoft tappade 0,1 procent. Enligt Wall Street Journal ska bolaget sänka priset på sin videospelkonsol Xbox 360 för att nå ut till en bredare publik.


Innehåll från Akademiska HusAnnons

A Working Lab – en katalysator för det mänskliga mötet

Pandemin har förändrat vår bild av den traditionella arbetsplatsen och i en allt mer digitaliserad värld går det att arbeta var som helst. Tack vare dessa faktorer, men även ett ökat fokus på delningsekonomi, har allt fler börjat intressera sig för co-working. A Working Lab är Akademiska Hus nationella koncept som erbjuder samverkan och kreativa mötesplatser i campusnära miljöer – med syfte att skapa möten mellan akademi och näringsliv.

När livet i sakta mak återgår till det mer normala börjar tankar på hur arbetet på ens vanliga kontor kommer se ut. Vilka friheter för distansarbete kommer att finnas? För många är mycket ovisst, men ett som är säkert är att det i dag drivs många initiativ för att skapa fysiska möten människor emellan. Akademiska Hus nationella koncept A Working Lab ett av dessa. 

– Vårt syfte är att skapa en plats för innovation och agera en katalysator för det mänskliga mötet. Hos oss samlas människor med olika referensramar som tillsammans kan byta erfarenheter med varandra för att nå insikter som kan leda till nya innovationer. I förlängningen handlar det om att stärka Sverige som kunskapsnation, säger Ulf Däversjö, direktör för innovation och hållbar utveckling Akademiska Hus. 

Rum för alla behov

 I dag finns A Working Lab på campus i Solna och Umeå samt vid Johanneberg Science Park på Chalmers i Göteborg. Vilken inriktning de olika co-workingmiljöerna har styrs mycket av sammanhang, partners och campus. A Working Lab i Göteborg var den första samverkansarenan som öppnade och ligger i ett av Sveriges starkaste kluster för samhällsbyggnad. Ebba Kullin är verksamhetsledare på platsen och hennes arbete handlar mycket om att agera en nod som för samman människor.

– Att befinna sig på ett kontor ska ge mer energi än vad det tar och det är vad vi försöker uppnå. I hela huset finns det massa olika rum och funktioner som vi hoppas ska ge inspiration och främja krockar mellan människor, säger Ebba Kullin.

Stor flexibilitet

 Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för vad man kan göra i lokalerna. I Göteborg har man ett Makerspace som är en verkstad där innovationer kan skapas och testas med hjälp av modern teknik. Det finns även ett Learning Lab som är ett tjänsteerbjudande där man tillsammans kan utforska rummets betydelse för lärande och kreativitet.  

– Grundtesen är att man som medlem har tillgång till alla dessa gemensamma ytor. Man hyr in sig månadsvis och syr ihop ens medlemskap utifrån de behov man har. Du kan ha ett litet privat kontor eller flexplatser. Om du har en person som ska jobba på ett tidsbegränsat projekt kan du sedan enkelt addera personen till medlemskapet, säger Ulf Däversjö. 

En hållbar byggnad

 När byggnaden som rymmer A Working Lab i Göteborg byggdes var ambitionen att hållbarhet ska vara en del av husets DNA, med hjälp av såväl materialval som energieffektiv teknik. Men det handlar också om hur byggnaden nyttjas och för att kunna analysera det har en digital tvilling av byggnaden skapats.

– Tack vare den digitala tvillingen kan vi identifiera ytor med lite aktivitet och addera och testa nya sätt för bättre lokalutnyttjande baserat på användarinsikter. Vi vill också att fastigheten ska nyttjas fler timmar på dygnet och öppna upp den för spännande verksamheter som adderar ett värde till platsen. Vi vill vara så flexibla som möjligt, avslutar Ebba Kullin.

Läs mer om A Working Lab

Erbjudande

* Flexplatser, fasta platser och privata kontor

* Flexibla mötesrum och framtidens lärandemiljöer

* Fullservice: wifi, kaffe, skrivare mm. 

* Community, event, värdskap. 

* Ett medlemskap och tillgång till alla AWLs platser

* Smidig access med digitala nycklar

 

Mer från Akademiska Hus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Akademiska Hus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?