1515

Stockholmsbörsen: Swedbank lyfter på stark rapport - Securitas rasar

Det var positiva tongångar på Stockholmsbörsen i likhet med övriga europeiska börser under tisdagen. Securitas var dock undantaget som föll kraftigt efter sin rapport medan Swedbank lyckades nå upp till de högt ställda förväntningarna med sina kvartalssiffror.

"Det går uppåt i spåren av den positiva utvecklingen i USA under gårdagen. Av det som sticker ut har vi Securitas på nedsidan där vi börjar få en väldigt kraftig reaktion och sedan har vi finansbolagen på uppsidan som följer den internationella trenden", säger en mäklarchef till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 12.40 hade OMXS30 stigit med 1,4 procent till noteringen 1.220,8. Omsättningen uppgick till 7,8 miljarder kronor.

Swedbanks rapport som presenterades strax före lunch kom in något bättre än väntat på de flesta punkter. Bland annat var rörelseresultatet om 4,0 miljarder kronor mer än 200 miljoner över snittförväntningarna. Aktien lyfte 3,1 procent till 248 kronor.

"Det ser bra ut och det viktigaste är att Baltikum växer klart snabbare än förväntat och att Swedbank ser att överhettningen där ska avta under det andra halvåret, vilket bör betyda en 'soft landing' i regionen", sammanfattar en bankanalytiker i en kommentar.

Securitas rapport fick däremot ett kallt mottagande av marknaden som sänkte aktien med hela 9,3 procent till 90:75 kronor.

"Resultatet är på nedsidan, det är visserligen stora resultatförändringar i Loomis, men det är tveksamt hur folk bryr sig eftersom det ändå ska knoppas av. Men även justerat för de jämförelsestörande posterna så ligger koncernens resultat klart under mina estimat", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

I övrigt var det de sektorer som pressats hårt den senaste tiden som återhämtade sig, framför allt då fastigheter, byggbolag samt bank och mäklarhus.

SEB A steg 2,7 procent till 230 kronor, NCC B avancerade 2,3 procent till 156:50 kronor och HQ var upp 3,1 procent till 234:50 kronor.

Kungsleden ökade 5,5 procent till 86:25 kronor. Fastighetsbolaget har sålt 97 fastigheter till Klövern och Diös med en reavinst på cirka 300 miljoner kronor.

Bland övriga aktier som hade stora rörelser fanns Teligent som föll med 8,5 procent till 4:40 kronor efter konflikt mellan styrelse och storägare. På tisdagsmorgonen meddelade styrelsen att bolagets likviditet är mycket ansträngd och OMX placerar aktien på observationslistan från och med i morgon, onsdag. Styrelsen håller fast vid förslaget om nyemission och har kallat till ny bolagsstämma.

Anoto Group fick se sin aktie stiga med 11,7 procent till 10:05 kronor sedan bolaget redovisat bättre resultat och omsättning för de första sex månaderna jämfört med samma period för ett år sedan.

Det som kan påverka börsens utveckling senare under dagen är statistik över produktivitet och enhetsarbetskostnader i USA för det andra kvartalet som publiceras klockan 14.30.

Senare under kvällen, klockan 20.15, kommer Federal Reserves räntebesked där marknaden främst väntas intressera sig för de påföljande kommentarerna efter senaste tidens turbulens på kreditmarknaden och fallande bostadspriser.


Innehåll från HemocueAnnons

Snabbare svar ger bättre patientsäkerhet vid infektionsdiagnostik

Tid är en viktig faktor inom vården, både för läkare och patient, samtidigt som det finns stora krav på kvalitet och effektivitet. Med HemoCue WBC DIFF är det enklare för läkare att mäta antalet vita blodkroppar och en fempartsdiff – och på mindre än fem minuter bättre avgöra ett hälsotillstånd.

HemoCue AB i Ängelholm har utvecklat den medicintekniska produkten HemoCue WBC DIFF, som mäter det totala antalet vita blodkroppar i blodet och en fempartsdiff. Med kapillära eller venösa helblodsprover ger det ett patientnära provsvar med laboratoriekvalitet – inom bara några minuter. Det har flera fördelar, inte bara för läkarna utan även för patienten.

Många primärvårdsläkare får dra ett stort lass och för att kunna sköta sitt arbete är det viktigt med rätt hjälpmedel. Med HemoCue WBC DIFF som medicinskt och administrativt stöd kan läkaren snabbare ta mer välgrundade beslut. Att kunna utesluta allvarligare tillstånd är även det viktigt och ökar i sin tur patientflödet och gör läkaren tryggare i sina vårdbeslut.

– Vi har cirka tio mil till närmsta sjukhus, vi vill absolut inte missa en allvarlig infektion. Därför använder vi ”diffen” för att se hur pass allvarlig infektionen är. Vid en allvarlig infektion stiger LPK, de vita blodkropparna snabbt – det kan ske inom bara några timmar – medan CRP, ett protein i kroppens immunförsvar, kan ta något dygn på sig, säger Martin Annsberg, läkare och medicinskt ansvarig på Sälens vårdcentral.

Video: Så fungerar WBC DIFF i vardagen. 

Användare

HemoCue WBC DIFF lanserades 2010. I dag används produkten på vårdcentraler, akutmottagningar och barnakutmottagningar runtom i Sverige. En av dessa är Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus som ingår i Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Hanna Sjöstedt, akutläkare och medicinskt ansvarig på Drottning Silvias barnsjukhus, menar att det bland annat har ökat patientsäkerheten.

– Vi har nästan 50 000 patienter varje år, när vi använder HemoCue WBC DIFF och får snabbare svar kan vi spara tid, öka patientflödet och påverka patientsäkerheten på ett positivt sätt, säger hon.

Läs mer: Så enkelt fungerar HemoCue WBC DIFF i vården. 

”Kan minska antibiotikaresistens”

Studier som gjorts visar även att en tillgång till svar på LPK med diff kan reducera antibiotikaförskrivningen. Trots att Sverige ligger i framkant vad gäller en hälsosam förskrivning, så krävs det ytterligare åtgärder för nå det långsiktiga målet på 250 recept per tusen invånare. HemoCue är övertygade om att HemoCue WBC DIFF kan bidra i jakten på det målet. 

– Vi använder ”diffen” framför allt för att skilja mellan virusinfektion och bakteriell infektion. Om du tagit ett CRP som kanske är lätt förhöjt, strax över 50, så kan du få ytterligare information för diagnos genom att ta prov på vita diff, säger Camilla Richardsson, läkare på HMC i Lomma. 

Martin Annsberg, medicinskt ansvarig på Sälens vårdcentral, håller med. 

– För att förhindra att antibiotika skrivs ut i onödan använder vi flitigt möjligheten till ett snabbsvar på diff för att på sikt undvika resistensutveckling, säger han.

Differentialräkning av vita blodkroppar kan ge beslutsunderlag för många olika tillstånd. Just nu pågår en studie i Uppsala där professor Kjell Alving studerar samband mellan nivå av eosinofila granulocyter och astma hos små barn. 

– Vi saknar markörer för att screena och bedöma behandlingseffekter vid astma i dag, framförallt på mindre barn. Det är också av stort värde att få svar direkt, så läkare har beslutsunderlag för behandling i samband med besök. Vår förhoppning är att WBC DIFF instrumentet ger oss denna möjlighet.

Passa på: Testa ett WBC DIFF instrument kostnadsfritt i en månad.

FAKTA: HemoCue

HemoCue AB, som ligger i Ängelholm, arbetar med vårdpersonal inom olika kliniska områden över hela världen och har utvecklat en stor förståelse för sina kunders behov. I dag utförs 140 miljoner tester från HemoCue varje år vilket motsvarar 4 tester per sekund, året om i cirka 140 länder. 

2010 utvecklade HemoCue den tekniska produkten HemoCue WBC DIFF som mäter antalet vita blodkroppar och en 5-partsdiff.

Kontakt:

Tel: +46 77 570 02 11

Fax: +46 77 570 02 12

kundservice@hemocue.se 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Hemocue och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?