1515

Europabörser: Banker och flyg lyfter

De europeiska börserna steg på tisdagsförmiddagen och följde därmed den positiva utvecklingen i USA på måndagskvällen.

Barclays och Société Général ledde uppgången efter att Dresdner Kleinwort höjt sin rekommendation för banksektorn.

"Subprimekrisen har triggat en skarp korrektion för den europeiska banksektorn. Många banker kommer att få ta smällar men det är ingen systemkris", skrev investmentbanken i analysen enligt Bloomberg News.

Det belgiska finansbolaget Dexia steg 3,9 procent efter att bolaget meddelat att deras investeringar mot obligationsmarknaden är välskyddade.

"Ju fler banker som meddelar hur exponerade de är mot högrisklånen desto lättare är det avgöra om de är undervärderade eller inte", sa Emmanuel Soupre, förvaltare på Neuflize Gestion, till Bloomberg News.

Frankrikes fjärde största bank Natixis avancerade 5,2 procent och steg därmed kraftigt för andra dagen i rad. Under måndagen sa bolaget att dess resultat inte kommer att skadas av subprimeproblemen i USA.

Bland övriga bolag som noterade större rörelser fanns flygbolagen. Air France-KLM steg 2 procent efter att bolaget redovisat en 4,2 procentig ökning av passagerartrafiken.

Ännu bättre hade det gått för budgetbolaget Easyjet vars passagerartrafik ökade med 18 procent i juli och aktien lyfte 5 procent på beskedet.


Noteringar omkring klockan 11.05
DJ Euro Stoxx 50 +1,2%
Bloomberg European 500 +1,5%

London FTSE 100 +1,3%
Frankfurt DAX +1,0%
Paris CAC 40 +1,6%

Köpenhamn OMXC 20 +0,6%
Helsingfors OMXH 25 +1,0%
Oslo OBX Stock +2,6%

Stockholm OMXS 30 +1,4%

Septemberterminen för brentoljan noterades till 71,16 dollar per fat på ICE i London, vilket motsvarar en nedgång med 0,01 dollar jämfört med måndagens stängningsnotering.


Innehåll från FujitsuAnnons

Så ser den framtida intelligenta arbetsplatsen ut

Det pågår ett skifte i hur vi ser på kontorsarbetsplatser och de flesta är överens om är att utvecklingen påskyndats dramatiskt av pandemin. En arbetsgivare behöver säkerställa att en arbetsmiljö uppmuntrar frihet, flexibilitet och mobilitet. Det japanska företaget Fujitsu är idag en ledande expert inom IT för arbetsplatser för både privat och offentlig sektor.

– Vi har en gigantisk kundbas och har därför lärt oss varje kundkategoris behov. Med vår bredd i portföljen ser vi till att allt bara fungerar. Få aktörer har kommit så nära slutanvändaren i kombination med att ha kvar den globala styrkan. I Sverige är det ofta antingen eller, men här är vi unika, säger Viktoria Granqvist, Head of Delivery för Fujitsu IT-tjänster.  

Organisationers behov förändras på grund av pandemin

Även om det i Sverige tidigare funnits en viss typ av distansarbete går det inte att komma ifrån att företag tvingats tänka om drastiskt i samband med pandemin. När flera nödgats att arbeta från hemmet har det varit avgörande att kunna göra det på ett effektivt sätt. Rätt digitala verktyg är en nyckel för att kunna hantera de förändringar som distansarbete kräver.

Fujitsu är enligt analysföretaget Gartner en av ledarna inom arbetsplatstjänster och arbetar globalt med allt från stora detaljhandels-kunder och banker till tillverkningsföretag och erbjuder en verklighet där medarbetarna kan jobba var, när och hur de vill.    

– Vi jobbar med alla slags IT-tjänster och med våra verktyg klarar företag att jobba från vilket ställe som helst. Vi kliver in där det finns behov, allt ifrån att se till att datorn har den senaste säkerhetsuppdateringen till att säkerhetsställa att informationen är skyddad och att hårdvaran eller mobiltelefonen är kompatibel med de program som används. Vår målbild är att allting alltid ska fungera utan några problem, berättar Viktoria Granqvist.

Framtidens arbetsplats kräver effektivt flöde av information

Tillsammans med IDC har Fujitsu gjort en undersökning om hur den framtida intelligenta arbetsplatsen kommer att se ut i Sverige. Resultatet visar att det är avgörande med rätt värderingar men också att få informationen att flöda på ett effektivt sätt.

– Unga som kommer in i arbetslivet idag har alltid använt sig av appar. De förväntar sig att det ska vara lika lätt kunna kommunicera på arbetsplatsen som med kompisarna och för detta krävs nya IT-verktyg. I undersökningen ser vi att många nordiska företag lyfter just behovet av digitalisering och kontinuerligt lärande för att använda nya verktyg.   

– Tidigare har kontoret varit den stora identiteten, idag krävs det mer av företagskulturen. Man behöver gå bort ifrån de materiella symbolerna och lägga fokus på det immateriella och bli mer värdebaserad. Det kräver förändrat ledarskap och nya sätt att mäta medarbetarnöjdhet. En jämlik organisation behövs där alla medarbetare bidrar till företagets värde på ett tydligt sätt, avslutar Viktoria Granqvist.

Mer information om Fujitsu

Fujitsu är ett av Sveriges bredaste IT-tjänsteföretag med 650 medarbetare i Sverige som hjälper företag och organisationer att utveckla sin verksamhet med IT och digitalisering. Fujitsu är det enda globala, japanska IT-företaget, med 129 000 medarbetare i 100 länder. Kombinationen av global styrka och lokal närvaro gör att Fujitsu kan följa svenska kunder ut i världen.  

Mer information om Fujitsu och Work Life Shift

 

Mer från Fujitsu

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fujitsu och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?