1515

Lexingtons vd får nya kläder

Svenskar gillar den amerikanska New England-stilen. Det vet Kristina Lindhe, vd, delägare i och en av grundarna av hemtextilföretaget The Lexington Company. I våras fick hon
Gunilla Arhéns Förebildspris och i november presenterar hon företagets första klädkollektion. Trots pressat schema tar hon sig tid att svara på DI Weekends 21 snabba.

Har du fått bestämma något om er första klädkollektion?
”Jag bestämmer mycket. Jag är ansvarig för hela Lexingtonkonceptet, både Home och Kläder, och har bestämt huvuddragen.”

Ung, amerikansk livsstil – är det verkligen något för Sverige?
”Ja.”

Vilken är er främsta konkurrent på den svenska marknaden?
”Ingen. Det finns ett tomrum för det vi vill göra. Vi har försökt att hitta en egen väg i det här.”

Lexington-txtDu får tio miljoner i näven och måste placera dem direkt, vad gör du?
”Jag skulle ringa banken för att sätta in pengarna säkert och sedan fundera lite på vad jag ville göra.”

Vad i ditt hem visar tydligast vem du är?
”Lakanen, så klart.”

Om du skulle tvingas välja en ny karriär, vilken skulle det vara?
”Jag tror att man gör olika val hela tiden, i linje med sina intresseområden. Så det skulle nog avgöras av vad som skulle vara intressant att sätta tänderna i vid just det tillfället.”

Vilken talang skulle du vilja ha?
”Kunna spela saxofon.”

Om du fick ha något i ditt liv ogjort, vad skulle det vara?
”Jag tror inte att man kan göra något ogjort. Då är det bättre att försöka göra något bättre i framtiden om man tyckt att något inte var bra.”

Vilken är din största extravagans?
”När jag har tid att inte göra någonting.”

Vad hos dig själv tycker du minst om?
”Min oerhörda envishet.”

...och vad är du stoltast över?
”Min oerhörda envishet.”

Hur blir man lycklig?
”Man måste tänka efter och känna i sitt inre. Man får gå på lite magkänsla.”

Vilken historisk person skulle du helst vilja träffa?
”Egentligen är det två – drottning Kristina och den heliga Birgitta.”

Vilken företagsledare skulle du helst vilja jobba med?
”Jag tycker att det är oerhört intressant att jobba med personer som är kompetenta inom sina områden. Nu jobbar jag med sådana, som art directorn Krister Appelfeldt och fotografen Carl Johan Rönn.”

Vilket är ditt bästa respektive sämsta köp?
”Vårt hus är vårt bästa köp. De sämsta är alla saker man aldrig använder.”

Vilken är den sämsta film du kan minnas att du sett?
”Jag kommer inte ihåg de dåliga. Men det finns en bra film som jag alltid kommer tillbaka till – Forrest Gump.”

Vilken är din drömsemester?
”Vart som helst där det är sol och varmt.”

Vilken är din favoritpryl?
”Datorn.”

När grät du senast?
”Det var säkert i går. Alla som känner mig vet att jag gråter när jag skrattar. Annars gråter jag inte så mycket.”

Om du var allsmäktig för en dag, vad skulle du ändra på först?
”Det känns som en fröken Sverige-fråga, och det finns ju bara ett svar på den. Det är att jag skulle se till att alla människor fick leva i fred och frihet.”

Vilken är din främsta levnadsregel?
”Att göra sitt bästa i alla lägen är viktigt. Men jag tror att alla människor inom sig har en kraft eller bra egenskap, och då är det viktigt att ta vara på den och använda den. Då tror jag att mycket löser sig.”


KRISTINA LINDHE

Ålder: 49 år.
Familj: Man, tre barn på 20, 17 och 15 år.
Yrke: Vd, delägare och grundare till The Lexington Company.
Utbildning/karriär: Är en typisk entreprenör, har drivit sommarbutiker, startade varumärket Arctic Wool Design, är utbildad adjunkt i svenska, religion och geografi.
Fritidsintressen: Familjen, barnens fritidsintressen som är fotboll och ridning, motion i olika former, läser en hel del och vill resa jämt.


Innehåll från HSBAnnons

Bygga mer för fler på många orter

I princip alla svenska kommuner har bostadsbrist, men det är långtifrån alla byggbolag som bygger på mindre orter. HSB är ett undantag från den regeln.

– Vi har medlemmar över hela landet och därför ska vi också bygga och skapa tillväxt i hela landet. Och vi gör det på ett affärsmässigt sätt, säger Mattias Lundström, vd på HSB Norr.

Se var HSB bygger i hela landet 

Tre fjärdedelar av Sveriges kommuner rapporterade bostadsbrist i Boverkets undersökning 2020. Trots det väljer de flesta byggbolag att enbart bygga i de större kommunerna eftersom det är där de största ekonomiska marginalerna finns. Men inte HSB.

– Vi är en kooperation och finns bara till för att göra nytta för våra medlemmar. Och eftersom de bor i hela Sverige vill vi också försöka bygga i hela Sverige, säger Mattias Lundström.

Därmed inte sagt att det inte görs en ekonomisk kalkyl.

– Det måste självklart finnas en underliggande marknad, men ibland behövs det nyproduktion för att få igång efterfrågan. I till exempel Gällivare och Haparanda fanns ingen efterfrågan på bostadsrätter för tio år sedan, men då började vi med att istället bygga hyresrätter för att få igång produktion och skapa efterfrågan även på bostadsrätter, säger Mattias Lundström.

Möjlighet att skapa rörlighet

Logiken HSB följer är att om det finns nyproduktion av bostäder finns det möjlighet att skapa rörlighet på kommunens bostadsmarknad. Par med utflugna barn kan flytta till bostadsrätt och sälja villan till nya barnfamiljer, och på så sätt kan unga människor både stanna på orten och flytta dit.

– Byggs det för lite stannar den här successionen, och därmed kommunens möjlighet till tillväxt, av. Och då stannar också nyproduktionen, och så blir det en ond cirkel, säger Mattias Lundström.

Just nu tittar HSB Norr bland annat på möjligheten att börja bygga bostäder i Piteå och Boden.

– Där har det inte byggts bostadsrätter sedan 90-talskrisen, men nu bedömer vi att där finns möjligheter igen och vill testa. Om vi som kooperation kan gå före och visa att det går kan fler våga testa sen, säger Mattias Lundström.

För HSB väger medlemsnyttan tungt när man väljer var nya bostäder ska byggas, men självklart finns det krav på att projekten ska gå ihop ekonomiskt.

– Även om direktavkastningen kanske är lite lägre på vissa orter innebär nya bostäder att vi får intäkter på vår förvaltning. Dessutom kan vi bibehålla fler kontor i hela landet och på så sätt fortsätta vara nära våra medlemmar, säger Mattias Lundström.

Förbättringar utifrån lärdomar

Att få ihop kalkylen kräver dock ett gott samarbete med kommunen.

– Att bygga kostar lika mycket oavsett var du är i landet, så förutsättningen för att få ihop ekonomin är att komma in tidigt, redan i detaljplanearbetet” säger Henrik Zäther, vd på HSB Projektpartner.

En färdig detaljplan går det inte att göra avvikelser från, men en detaljplan under diskussion kan påverkas och då kan HSB få möjlighet att återanvända erfarenhet, projektering och ritningar från tidigare byggnationer. Något som gör det möjligt att få ner kostnaderna för hela projektet.

– Till exempel har vi byggt radhus i Mjölby som vi nu tar vidare till Motala, och då kan vi också göra förbättringar utifrån lärdomar vi har dragit på vägen” förklarar Henrik Zäther.

– Kan inte projekt genomföras inom rimliga ekonomiska ramar så förlorar kommunen skatteintäkter och samhällsutvecklingen avstannar.

I slutändan bygger ändå all HSB:s nybyggnation på medlemsnytta.

– Dels skapar vi bostäder, men vi skapar också framtidstro på orten när vi som stor aktör visar intresse för att bygga där, konstaterar Mattias Lundström.

– Och den känslan av stolthet jag känner över att vi bidrar till det här, det är så otroligt roligt även på ett personligt plan.

Se var HSB bygger i hela landet 

 

Mer från HSB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HSB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?