1515

Gradvalls skivor: Förkrossande vackert, Jens Lekman

Jens Lekman är en av den moderna Göteborgsscenens största begåvningar, skriver DI Weekends Jan Gradvall.

JensLekman-140JENS LEKMAN
Titel: Night falls over Kortedala
Skivbolag: Service/Border
Betyg: 4

Aktuella tv-serien "Upp till kamp", om livet i Göteborg mellan 1965 och 1976, är även något så ovanligt som en trovärdig skildring av betydelsen av rockmusik. En av skådespelarna i första avsnittets rockband är Mattias Bärjed från Soundtrack Of Our Lives, som också gjort musiken.

Men den verkliga storhetstiden för göteborgsk rockmusik är nu, på 2000-talet. Utspridda i lägenheter runt om i staden sitter unga musiker som gör musik som utklassar kolleger i Stockholm och resten av Sverige.

En av den moderna Göteborgsscenens största begåvningar, Jens Lekman, har till sitt nya album haft just sin egen lägenhet i stadsdelen Kortedala som tema. Medan natten omsvept tegelhuset från 1950-talet har han suttit där i sitt eget hem, precis som hans förebild Arthur Russell en gång gjorde i New York, och spelat in hyperromantiska och förkrossade vackra popsånger som inte bara speglar hans eget liv och drömmar, utan ”the ghosts of everyone who’s lived here before me”.


TomMalmquist-140TOM MALMQUIST
Titel: Fish in a tear
Skivbolag: Bonnier Amigo
Betyg: 4

När Huddinges 78:or 1988 slog Nynäshamn med 16–0 gjorde Tom Malmquist tre av målen på nio sekunder. Det är därför inte så konstigt att hans pappa, Expressens dåvarande sportchef Thomas Malmquist, ville att hans tioårige son skulle bli hockeyproffs.

I stället blev det sonens förnamn som stakade ut hans framtid. I låten "The mighty one" berättar Tom Malmquist att hans pappa döpte honom till Tom efter countrylegenden Tom T Hall. Det komplicerade förhållandet till pappan präglar flera av låtarna på ett genuint originellt debutalbum.

Förebilderna kan spåras till amerikansk country och rotmusik, men Tom Malmquists grubblande sånger låter som om de är framtäljda med kniv i en övergiven svensk sommarstuga. Och hans röst är karismatisk på samma sätt som Tom Waits. En kongenial produktion, signerad bland andra electronicaartisten Sophie Rimheden, låter smutsen vara kvar under fingrarna.


DIVERSE ARTISTER
Titel: The very best of Éthiopiques
Skivbolag: Manteca, import
Betyg: 4

En anledning till att jag aldrig tröttnar på att leta efter nya skivor är att musikhistorien ligger lika öppen bakåt som framåt. Hur många känner exempelvis till att det mellan åren 1969 och 1975 spelades in en massa fantastisk soul, funk och jazz i Etiopien?

Ryktet om det tjugotal samlingsskivor som getts ut i serien Éthiopiques har under åren spridits av konnässörer som Elvis Costello och Robert Planet. Regissören Jim Jarmusch har också använt låtar från serien som filmmusik i "Broken flowers".

Nu kommer äntligen en mer hanterlig nybörjarintroduktion till etiopisk musik i form av en ypperlig dubbel-cd. Det låter som soulmusik på tre hjul, lite vingligare än vanligt men lika vackert.


MattsAlsberg-140MATTS ALSBERG
Titel: Two legs better
Skivbolag: Elmar/CDA
Betyg: 3

Musikaliskt sväng kan jämföras med konsthantverk. Även om själva utförandet är detsamma kan man enkelt upptäcka skillnaden mellan en lärlings verk och den som har livslång erfarenhet.

Matts Alsberg är en av Sveriges mest erfarna basister. Förutom hela den svenska musikeliten har han även kompat Dr John och Wilson Pickett. Musiken på Matts Alsberg andra soloalbum, "Two legs better", präglas också av en ryggradskänsla och ett sväng som endast den sortens erfarenhet kan ge. Förutom hans egna starka låtar i gränslandet mellan soul och blues är höjdpunkten en fin version av Bobby Blands "Ain’t no love in the heart of the city".


Innehåll från RapalAnnons

Optimaze Worksense vägleder en trygg retur till hybridarbete

Flexibelt hybridarbete har varit arbetsplatsstrategi för flera företag redan innan pandemin, men nu finns ett bredare intresse för att erbjuda medarbetare möjlighet att mer aktivitetsbaserat och dynamiskt kunna välja plats, tid och samarbetsmetod. Våra fysiska, sociala och digitala arbetsmiljöer förändras därav drastiskt för många.

Det är inte bara en eller annan personal- och fastighetschef som just nu skrapar sig i huvudet om hur man borde hantera en gradvis och trygg retur till kontoren. Trenden framöver verkar gå mot att företagen ser sig ha en stor del av sin personal på kontoret 2-3 dagar i veckan, medan övriga dagar spenderas på distans. Det här skapar frågeställningar kring hur stora kontorslokaler vi behöver framöver – och datan fattas för många.

Fysiska möten innebär fortfarande en viss smitto- och hälsorisk med nya vågor av virusvarianter kring hörnet. Vidareutveckling av existerande smarta digitala kontorslösningar, för att stötta en tryggare retur till kontoret, har därför varit i fokus det senaste året hos PropTech företaget Rapal, som även själva står inför samma problematik.

–  Vi har själva jobbat med detta i ett tiotal år, och lärt oss en hel del tillsammans med våra kunder genom åren, säger Pontus Kihlman, Head of Business Development för Optimaze på Rapal. Med vårt försprång vet vi nu att företag, med testade lösningen Optimaze Worksense, kan få smarta verktyg för att hantera sin personalkapacitet och säkerställa att alla håller rätt avstånd via öppen, transparent och visuell kommunikation via en ’digital tvilling’ av kontoret.

Smart Officelösning

Optimaze Worksense är en smart office-lösning med tillhörande mobilapp som gör det möjligt att lätt boka och avboka skrivbord, mötesrum eller lediga parkeringsplatser redan innan man har gått hemifrån. Det går även att kolla den egentliga närvaron eller luftkvaliteten i realtid, med data från sensorer. På så vis kan en anställd känna sig trygg innan de bokar en plats och lämnar hemmet, och behöver inte utsätta sig för onödiga risker i exempelvis tunnelbanan, om kontoret redan är fullbokat.

– Det behöver finnas möjligheter att via tekniska verktyg finna och dela på resurser, göra smidiga felanmälningar, eller ha koll på aspekter såsom luftkvaliteten på kontoret. Den ”digitala assistenten” tar bort friktion så som onödigt resande och sökande som inte har något mervärde och som inte bidrar till arbetet.

Analys av IoT-data

Därefter gäller det att följa upp långsiktigt – med Optimaze Worksense mäter och analyserar man IoT-data kring hur resurserna används. Detta ger insikter som sedan kan ligga till grund för att planera ett hållbarare, effektivare och mer kostnadseffektivt kontor.

– Vi hjälper till att optimera arbetsplatser ur både miljö-, kostnads- och medarbetarperspektiv, baserat på kontinuerligt insamlad data så att miljön stödjer organisationens framtida sätt att arbeta. Allt det här kan låta komplext, svårt och dyrt – men det tar endast en dag att lägga upp systemet, och kostnaderna ligger kring ”en kopp latte per medarbetare” i månaden.

I större skala, möjliggör Optimaze också en hel del annat inom fastighetsförvaltning. Ungefär 40 miljoner kvadratmeter av digitaliserade bottenplaner, över 30.000 hyreskontrakt och 1,6 miljarder euro årlig fastighetsomsättning optimeras och förvaltas idag med hjälp av programmet runt världen i 40 länder.

Läs mer om smarta lösningar och Optimaze Worksense

 

Mer från Rapal

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Rapal och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?