1515

Rejält uppåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen stängde rejält upp på torsdagen efter en volatil handelsdag. Verkstadsbolagen ledde uppgången och bankerna hämtade sig i sluthandeln.

"Det har varit stora rörelser under dagen. Så fort vi har lite mer positiv stämning så slänger man sig in i de bolag som har bäst vinsttillväxt och som har tagit oförtjänt stryk, som verkstadsbolag", säger en aktiestrateg till Nyhetsbyrån Direkt.

På eftermiddagen togs siffror över amerikanska bostadspriser emot positivt och börsen vände upp efter en tidigare nedgång på omkring 0,6 procent.

OMXS30 stängde 1,2 procent högre på noteringen 1.201,1. Omsättningen uppgick till 25,3 miljarder kronor. Ericsson steg 2,1 procent till 25:20 kronor och var som brukligt den mest omsatta aktien.

Sandvik, som har tillhört de största förlorarna under den senaste tidens börsturbulens, var upp 2,2 procent till 137:75 kronor och lyfte verkstadssektorn mest. Scania och Volvo, som också tagit stryk de senaste veckorna, steg 2,8 procent till 154 kronor respektive 1,7 procent till 118 kronor.

"Verkstadssektorn i stort ser inga större moln på himlen trots kreditoron. Vi tror inte att de kommer att tappa så mycket även om den amerikanska ekonomin packar ihop", säger den aktiestrateg Nyhetsbyrån Direkt talat med.

Bankerna agerade motvikt på nedsidan under större delen av dagen, men stängde blandat. Branschen tyngdes av att Lehman Brothers sänkt sina riktkurser för en rad amerikanska investmentbanker, med hänvisning till att det tredje kvartalets vinster för dessa bolag kommer att påverkas väsentligt av rubbningarna på kreditmarknaderna.

Swedbank sjönk 0,7 procent till 228:50 kronor och SEB A var 0,2 procent lägre till 209 kronor. Nordea stängde oförändrat på 83 kronor medan Handelsbanken steg 0,5 procent till 189 kronor.

Q-Med steg 3 procent högre till 94 kronor efter att tidigare under dagen handlats mer än 5 procent upp. Q-Med skissar på en strukturaffär med sin amerikanska partner Medicis och flaggar även för andra potentiella strukturaffärer, enligt en intervju med bolagets vd Bengt Ågerup, i Dagens Industri. Utspelet är ganska överraskande enligt analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med.

"Det är en anmärkningsvärt tydlig signal, vilket är lite ovanligt. Den kommer i en situation när aktiekursen är låg. Man får se det som en signal att Bengt Ågerup kan tänka sig olika alternativ", säger en analytiker.

Karo Bio föll 9,7 procent till 6:95 kronor sedan bolaget meddelat att det avbryter utvecklingen av en läkemedelskandidat.

"Det var negativt men ingen total överraskning. Men det gör det inte lättare för dem. Portföljen, som hittills visat sig vara ganska riskfylld, blir tunnare och ett avtal ligger nu längre bort", säger en analytiker.

Swedish Match steg 2,2 procent till 130 kronor. Bolagets andel av den amerikanska snusmarknaden fortsätter att stiga, enligt färska siffror från marknadsinstitutet AC Nielsen.


Innehåll från CatalystOneAnnons

HR-systemet CatalystOne en av nycklarna till Aller medias transformation

Joakim Romanus, Koncerndirektör HR och Kommunikation, Aller media.
Joakim Romanus, Koncerndirektör HR och Kommunikation, Aller media.

De senaste sju åren har Aller media genomgått en omfattande transformation, såväl när det gäller affärsmodellen som tekniken och kulturen. De senaste två åren har de dessutom gjort sina bästa resultat i företagets historia. En del av transformationen för att strukturera HR-arbetet har varit CatalystOne.

– Det finns inga genvägar till att göra en sån här omställning, säger Joakim Romanus, Koncerndirektör HR och Kommunikation, Aller media.

Omorganisationen hos Aller media har inneburit ett enormt arbete där man gjort stora digitala satsningar, bland annat genom nyanställning av ett helt nytt team inom tech. Implementeringen av systemet CatalystOne har varit en viktig faktor för att bli en digitalt mogen arbetsplats och stötta både chefer och medarbetare i deras vardag. Arbetet med att implementera HR-systemet har varit ett riktigt lagarbete där alla medarbetare på HR- och lön har varit inblandade. 

– Vi har anpassat systemet till Aller medias vardag och strukturer. En process där allas våra olika kunskaper var extermt viktig. Vår tillämpning av CatalystOne går hand i hand med utvecklingen av våra chefer i ett långsiktigt ledarskapsprogram och hjälper våra chefer att vara autonoma och hantera sina processer själva. Det hjälper oss också att få en bättre struktur, som tillsammans med datan möjliggör utrymme för dialog och utveckling. Det leder i sin tur till effektivitet och resultat, säger Joakim.

Hög efterfrågan på effektiva och automatiserade processer

CatalystOne är ett HR-system baserat på olika moduler som vida täcker de processer som behövs ur ett modernt HR-perspektiv. Den modulbaserade designen innebär att lösningarna kan uppdateras efter behov, allteftersom organisationen förändras.

– Det som främst efterfrågas idag är effektiva och automatiserade processer som sköter sig själva, och där ligger vi verkligen i framkant. CatalystOne gör i princip allt i kundens HR-värld utom att betala ut löner, säger Rickard Hellner, VP Customer Success på CatalystOne.

En ny kultur

I och med omställningen hos Aller media gjordes stora förändringar för att bygga en ny kultur, präglad av tillit, öppenhet och ett nytt arbetssätt där alla medarbetare har möjlighet att skapa sin optimala vecka med en mix av hemmakontor och arbete från kontoret. 

– Vi kallar vårt nya arbetssätt för life@allermedia och det inrymmer så mycket mer än bara vilken fysisk plats vi ska arbeta ifrån. Självledarskapet kommer att bli extremt viktigt och underlättas av ett stabilt och strukturerat HR-system. Vi har satsat stort på medarbetarkommunikation internt, både för information och transparens men också för att bygga broar i organisationen och skapa en förståelse för att alla medarbetare och deras kompetenser är viktiga kuggar för att nå våra högt satta mål. Det har fungerat bra –  på bara några år har vi gått från -48 i eNPS till, i den senaste mätningen +28, som av mätinstituten räknas som fantastiskt bra. Branschgenomsnittet ligger på -11, säger Joakim.

Mer lätthanterlig HR-process

De senaste åren har Aller media dubblerat kundnöjdheten, attraherat välrenommerade data scientists och framför allt – de har gjort sina bästa resultat i företagets historia. Joakim har dessutom nominerats till årets HR-direktör.

– CatalystOne har hjälpt oss med bättre processer gällande on- och offboarding, är ett smidigt verktyg för att se organisationsscheman och också ändra dessa, och kanske framförallt att samla strukturerad och överskådlig masterdata om medarbetare. Hela vår HR-process har blivit mer lätthanterlig och transparent för både chefer och medarbetare, avslutar han.

Om CatalystOne 

CatalystOne är ett IT-företag med ett brinnande engagemang för människan. Med stöd av sitt HR-system hjälper man företag att öka kvalitet och säkerhet i HR-data och processer samt skapa engagerande och utvecklande arbets-platser med dedikerade medarbetare. CatalystOnes kunder återfinns bland nordiska medelstora och stora företag, med systemanvändare över världens alla kontinenter. CatalystOne har kontor i Stockholm, Oslo, Köpenhamn och Sandefjord samt ett FoU-centrum i Chandigarh, Indien.

Läs mer här

 

Mer från CatalystOne

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CatalystOne och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?