1515

Stockholmsbörsen: Blandad utveckling i tunn handel

Stockholmsbörsen fortsatte uppåt i den inledande handeln på fredagen även om rörelserna var små och omsättningen liten. Stöd kom främst från positiva börser i USA och Asien.

"Det är svårt att dra några slutsatser av ett par dagars uppgång, men om man ser på rörelserna är det fortfarande en viss oro på marknaden", säger en chefsmäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 10.20 hade OMXS30 stigit med 0,3 procent till noteringen 1.239,8. Omsättningen uppgick till blygsamma 3,2 miljarder kronor.

Bland de mest omsatta aktierna fanns Ericsson som steg 0,6 procent till 25:94 kronor, Volvo som ökade lika mycket till 122:75 och Sandvik som avancerade 1,3 procent till 139:75 kronor.

Mot strömmen gick SSAB A som backade 2,4 procent till 239:50 kronor.

"Det är lite varannandaghandel i SSAB och jag tror snarast det är arbitragehandel mellan aktier och teckningsrätter som får dessa rörelser", säger chefsmäklaren.

Holmen var oförändrad på 283:50 kronor. Branschkollegan Norske Skog kom med en svag rapport för andra kvartalet på morgonen som vittnade om än högre returpapperspriser.

"Returpapperspriserna har stigit enormt under det senaste halvåret och det är givetvis inte bra för Holmen", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

H&M utvecklades väl och aktien var 1,5 procent högre till 395:50 kronor. Carnegie har höjt sin rekommendation för Hennes & Mauritz till outperform från tidigare neutral. riktkursen för aktien anges till 450 kronor.

Nokia fortsatte uppåt i Helsingfors efter gårdagens rapport och aktien lyfte 2,5 procent till 22:85 euro.

Investmentbankerna är imponerade av Nokias siffror och en rad höjda rekommendationer och riktkurser har kommit. Credit Suisse har höjt till outperform, från tidigare neutral, med en riktkurs om 27 euro. Cazenove upprepar rekommendationen outperform och höjer sina estimat. Goldman Sachs underskattade den positiva marginaleffekten av Nokias storsäljande telefoner och höjer därför riktkursen till 25 euro, från 23 euro.

Oriflame klättrade 1,1 procent till 363 kronor. Efter onsdagens rapport anser Citigroup att aktien nu är värd 17 procent mer än tidigare vilket motsvarar 435 kronor.

NGM-noterade Obducat har redovisat en förlust om 23,6 miljoner kronor för de första sex månaderna vilket kan jämföras med en förlust på 18,5 miljoner för motsvarande period förra året. Aktien var ner 3,6 procent till 1:61 kronor.

Det som kan påverka börsen senare under dagen är statistik från USA. Klockan 14.30 kommer arbetslöshetssiffror för juni månad och klockan 16.00 presenteras ISM-index för tjänstesektorn.


Innehåll från SAVRAnnons

Flytta dina fonder på tre minuter – och optimera din vinst

Många fondsparare vet inte att de kan flytta sina fonder för att få bättre sparvillkor. Detta gör att svenskar varje år betalar miljarder i onödiga avgifter – pengar som kunde gått till spararna istället.

Fonder är en av våra mest populära sparformer och 76% av vuxna svenskar har ett fondsparande – antingen privat eller genom tjänstepensionen. Dock vet många inte att man kan flytta sina fonder mellan olika banker och spartjänster, för att på så sätt förbättra villkoren för sitt sparande. Resultatet av detta är att en stor del av befolkningen har kvar sitt sparande på banker och nätbanker med dåliga villkor, och därmed betalar onödigt mycket i fondavgifter.

Fondavgiften varierar från fond till fond beroende på hur aktivt förvaltad fonden är. Kort sagt: ju mer aktiv förvaltare, desto högre avgift. I snitt kostar en svensk fond 1,38% per år. Det kan låta lite, men samtidigt ha oväntat stora konsekvenser för ett långsiktigt sparande.

Ett provisionsfritt sparande

Fondutmanaren Savr erbjuder samma fonder och säkerhet som banker och nätbanker, men med rabatt på fondavgifterna. Detta kan de göra tack vare att de, till skillnad från bankerna, inte tar någon provision för att förmedla fonder till spararna. De ger istället tillbaka fondprovisionen till sina kunder. Genom att återinvestera provisionen kan Savrs genomsnittskund spara 145 226 kr extra på 30 år* – pengar som annars gått till banken.

Flytta dina fonder – på tre minuter

För att öppna upp ett provisionsfritt sparande för fler, har Savr utvecklat och lanserat en automatisk flyttjänst som gör att den som har ett befintligt fondsparande snabbt och enkelt kan begära en flytt till deras plattform – utan att först behöva sälja av sitt innehav.

Detta betyder att spararna får ta del av sina fonders utveckling under den pågående flytten, men också att de slipper den skatteeffekt som annars uppstår när man sätter in och tar ut pengar på ett ISK-konto.

Att begära en fondflytt till plattformen görs på savr.com, och tar ungefär tre minuter. Hur lång tid det tar för flytten att färdigställas beror på spararens befintliga bank, men vanligtvis tre till sex veckor.

*Startkapital 60 000 kr, månadsspar 1000 kr, 8% avkastning/år.

Om Savr:

Savr är spartjänsten som ger sina kunder 30-50% rabatt på fondavgifterna jämfört med bankerna, men med samma statliga garantier och skydd som banken.

Till skillnad från banker och nätbanker betalar Savr tillbaka fondprovisionen till sina kunder. Detta resulterar i att de kan erbjuda samma fonder som bankerna, men till lägre avgifter. Istället för fondprovision tar de endast en fast plattformsavgift på 0,09%.

Savr har över 65 000 sparare, och var 10:e minut flyttas ett sparande till Savr.

 

Mer från SAVR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAVR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?