1515

New York: Bara små rörelser på USA-börserna

Även på tisdagen krängde USA-börserna kring nollstrecket, och de tunga indexen stängde i olika riktning. Marknaderna fortsatte att tyngas av bolåneoron, men fick hopp om en Fed-räntesänkning efter ett uttalande av den amerikanska federala bankkommitténs ordförande Chris Dodd.

Dow Jones Industrial Average-index noterades vid stängning på 13.090,7, ned 0,2 procent sedan måndagen. S&P 500 steg 0,1 procent, till 1.447,1, och Nasdaq Composite gick upp 0,5 procent, till 2.521,3.

Omsättningen uppgick till 1,4 miljarder aktier på New York Stock Exchange och 1,8 miljarder aktier på Nasdaq.

Den 10-åriga amerikanska räntan sjönk 4 punkter och handlades på 4,59 procent.

Chris Dodd hade på tisdagen ett extrainsatt möte med Fed-chefen Ben Bernanke och finansminister Henry Paulson. Chris Dodd fick vid mötet medhåll av Ben Bernanke om att Federal Reserve ska "använda sig av alla tillgängliga medel" för att återställa stabiliteten på finansmarknaderna efter bolåneproblemen, enligt ett uttalande från Chris Dodd efter mötet. Det tolkades av investerarna som att en sänkning av den viktigaste styrräntan Fed funds kan vara på gång, och börserna steg för att senare sjunka tillbaka något efter delvis motstridiga uttalanden från Fed-chefen i Richmond, Jeffrey Lacker.

En räntesänkning är "nästa logiska steg" för Fed sade en kapitalförvaltare till Bloomberg News.

"Det skulle bidra till att stärka förtroendet på en marknad som kämpar mot sin egen rädsla mer än mot något annat", sade kapitalförvaltaren.

Bank- och finansaktier tillhörde vinnarna, drivna av förhoppningarna om räntesänkningar och en lättnad på finansmarknaderna. Investmentbanken Goldman Sachs steg 1,6 procent, kollegan Merrill Lynch lika mycket.

Låneinstitutet Countrywide Financial, som föll djupt på måndagen, repade sig på tisdagen efter rykten att finansmannen Warren Buffett vill köpa bolaget. Countrywide steg 10,0 procent, till 21:79 dollar.

Exxon Mobil och Conocophillips fanns bland de oljebolag som sjönk tillsammans med oljepriset. Prisnedgången på olja hängde i sin tur samman med att oljeproduktionen i Mexikanska golfen såg ut att klara sig bättre undan orkanen Dean än vad som tidigare befarats. Exxon backade 1,6 procent medan Conocophillips var ned 2,0 procent.

Tyngsta sänket i DJIA-indexet var det breda teknikföretaget United Technologies som föll 2,4 procent, medan vinnarsidan toppades av Home Depot som lyftes 1,5 procent på starka siffror för försäljningen inom den amerikanska detaljhandeln under föregående vecka.

Ericsson stängde på 24:90 kronor, vilket var 6 öre högre än stängningskursen i Stockholm.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?