1515

Räntor och valutor: Räntorna föll på tisdagen

De svenska marknadsräntorna sjönk 5-8 punkter, mer i de kortare löptiderna. Detta var i linje med utvecklingen i omvärlden. Flykten till kvalitet och marknadsoro fortsatte att vara i fokus liksom spekulationer om nära förestående räntesänkningar från Federal Reserve.

Den svenska tioåriga statsobligationsräntan sjönk 5 punkter till 4,16 procent.

Under morgonen kom SCB med en del ny statistik, även om det inte var den allra tyngsta.

Kapacitetsindex fortsätter stiga och ökade 0,1 procentenheter till 91,7 procent under det andra kvartalet.

Industrilagren steg med 3,0 procent under det andra kvartalet jämfört med samma period föregående år och nådde sin högsta notering sedan nya skattningsmetoder infördes 1995.

Antalet anställda ökade med 2,5 procent under det andra kvartalet jämfört med andra kvartalet 2006.

Danske Markets analytiker Michael Grahn sade att den svenska statistiken ser fortsatt stark ut. Han poängterade dock att statistiken var från det andra kvartalet och därför inte fångade kreditmarknadsoron som kom i juli, i början av det tredje kvartalet.

Enligt Michael Grahn dröjer det ett tag innan det går att närmare reda ut hur stora problemen på kreditmarknaden egentligen är och om det kommer att påverka den reala ekonomin. Han räknar därför med att osäkerheten kommer att hålla i sig.

"Det ska fram uppgifter om hur exponeringen i bank- och finanssektorn ser ut och hur det kan tänkas slå på vinster. Så länge man inte vet är det svårt att tro man kan skaka av sig det här", sade han.

I sin nya konjunkturprognos menade Swedbank att det visserligen finns en risk för att turbulensen på de globala finansmarknaderna kan komma att tynga världskonjunkturen, men i nuläget var bedömningen att effekterna på svensk ekonomi blir begränsade. BNP väntas öka med 3,4 procent i år och 3,1 procent nästa år.

Förväntningar på snara räntesänkningar från Federal Reserve fick de amerikanska räntorna att fortsätta sjunka. Ett rykte cirkulerade om att Fed skulle slå till redan på tisdagen. Tioåringen sjönk 6 punkter till 4,59 procent medan tvååringen var ned 15 punkter till 3,97 procent. Tvåårsräntan var därmed på den lägsta nivån på nästan två år och spredaden mellan tvååring och tioåring var den största sedan 2005.

"Det går inte att hålla de här nivåerna om inte räntorna sänks. Marknaden nästan styr Feds hand", sade Raymond Remy, räntechef vid Daiwa Securities America i New York, till Bloomberg News.

Fed-chefen Ben Bernanke och finansminister Henry Paulson ska under dagen träffa ordföranden i senatens bankkommitté, Christopher Dodd, för att tala om den pågående turbulensen på de finansiella marknaderna. Christopher Dodd väntas därefter hålla presskonferens klockan 17.00 svensk tid.

Henry Paulson sade i en intervju med CNBC att problemen på finansmarknaderna kommer att pågå under en tid men den amerikanska ekonomin har förmånen av att ha en stark finanssektor och en stark global ekonomi.

Han sade även att det för närvarande finns en oro på marknaden över såväl likviditet som kreditrisker. Centralbanken Federal Reserve tar hand om likviditetsproblemen så att marknadsaktörerna kan fokusera på kreditriskerna, sade han.

Efter svensk stängning väntas också ett anförande från Jeffrey Lacker, Fed-chef i Richmond, där en frågestund är inplanerad.

Ett tecken på hur den senaste tidens marknadsoro påverkat bedömningen av ekonomin var tyska ZEW-index, som speglar investerares och analytikers uppfattning om ekonomin. Den senaste tidens marknadsturbulens hade en enligt ZEW en "signifikant" påverkan på indexet om framtida tillväxt, som sjönk till -6,9 i augusti från 10,4 i juli. Enligt Bloomberg News prognosenkät väntades en nedgång till -1,5.

Index över det nuvarande läget sjönk till 80,2 från 88,2. Här väntade analytikerna sig analytikerna en nedgång till 85.

Europaräntorna sjönk i den inledande handeln på tisdagen i främst kortare löptider och nedgången fortsatte ytterligare något under dagen. Den tyska tioårsräntan sjönk 6 punkter till 4,22 procent.

I Kina höjde centralbanken utlåningräntan med 18 punkter till 7,02 procent. Samtidigt höjdes inlåningsräntan med 27 punkter till 3,60 procent. Detta var den fjärde räntehöjningen i Kina i år och enligt centralbanken syftar höjningarna till att styra penningmängdstillväxt och inflationsförväntningarna.

På valutamarkanden stärktes yenen av den tilltagande riskaversionen.

Efter att ha handlats ned på rykten om en Fed-sänkning redan på tisdagen återtog dollarn mark mot euron under eftermiddagen och var vid svensk stängning på ungefär samma nivå som på måndagen.

Kronan försvagades och var kronan 3 öre svagare mot dollarn på 6:96 och 5 öre svagare mot euron på 9:39. Mätt i TCW-index försvagades kronan till 127,64 från 127,15 på måndagen.


Innehåll från HSBAnnons

Så etablerar man hållbara fastigheter på en het marknad

Bostadsmarknaden är glödhet, men samtidigt iskall. 

Nyproducerade bostäder blir dyra och stora grupper står utan möjlighet att köpa en egen bostad.

– HSB har tagit ställning för att bygga hållbart, men vi vill också inkludera de sociala aspekterna så att vi bygger mer för fler, säger Jonas Erkenborn, vd för HSB Bostad.

Här bygger HSB i hela landet 

En redan het bostadsmarknad har det senaste året fått skjuts av pandemin som har fått efterfrågan på bostäder i attraktiva områden att rusa.

– Vi spenderar mycket tid hemma nu vilket har uppvärderat bostaden, säger Jonas Erkenborn.

– Det faktum att den rekordlåga räntan dessutom gör bostaden attraktiv som investeringsobjekt, och att många ser en möjlighet att göra en bra affär, har lett till en mycket het marknad i många områden i landet.

Men trots att det generellt sett är billigt att låna pengar stänger bolånetak och amorteringskrav effektivt ute de unga från möjligheten att köpa sin egen bostad.

– Vi som har kommit en bit i karriären och har jobb som har klarat sig bra under pandemin har möjligheter på bostadsmarknaden. Men myntets andra sida är att många grupper inte har möjlighet att låna alls och antingen förblir trångbodda eller inte ens kan skaffa en bostad. Marknaden är inte het för alla. 

Prisvärda bostäder i småhusform

HSB och övriga aktörer inom byggbranschen har de senaste åren satsat mycket tid och resurser för att utveckla ett miljömässigt och mer hållbart byggande. 

I det arbetet har HSB tagit ett strukturerat grepp kring ett hållbart byggande med processtyrning och miljövänliga materialval, samtidigt som den sociala hållbarheten levereras genom en trygg och stabil bostadsrättsförening.

– Vi på HSB är väldigt stolta över att ha en historia av att utveckla och förbättra boendesituationen för de många människorna, och det vill vi göra även nu. Vi vill bygga mer för fler så att bland annat unga människor med vanliga jobb har råd att köpa en egen bostad.

För att åstadkomma det gör HSB flera egna insatser, bland annat breddas nu verksamheten genom att även erbjuda prisvärda bostäder i småhusform. 

Dessutom arbetar man med att minska sina byggkostnader genom ta fram typlösningar för till exempel trapphus och badrum som ökar repeterbarheten i produktionen.

– I och med att vi är kostnadseffektiva kan vi öppna nya marknader för bostadsrätter. Dessutom blir det spännande att följa de flyttrörelser ut från stadskärnan som har uppstått i och med pandemin, och se hur vi kan erbjuda prisvärda bostadsrätter med hjälp av goda kommunikationer även i mindre centrala lägen.

Utvecklar samhällen från grunden

Just nu håller HSB bland annat på att utveckla nya stadsdelar i kommunerna runt Stockholm.

– Jag är väldigt stolt över HSB:s tradition att etablera nya bostadsområden, där vi får vara med och utveckla hållbara samhällen från grunden och på så sätt fortsätta vara en samhällsbyggare.

Samtidigt menar Jonas Erkenborn att det krävs insatser även från politiskt håll för att komma till rätta med problemen.

– Vi på HSB vill underlätta för våra medlemmar att köpa sin bostad. Men ska man kunna köpa en bostad krävs det att man får låna, till exempel med hjälp av startlån eller subventionerat bosparande. Det krävs en sammanhållen bostadspolitik där finansiering, myndighetsprocesser och en utbyggd infrastruktur är viktiga delar i en komplex samhällsbyggnadsprocess. 

Här bygger HSB i hela landet 

 

Mer från HSB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HSB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?