1515

Nedgången väntas fortsätta i Stockholm

Nedgången på Stockholmsbörsen väntas fortsätta i den inledande handeln på torsdagen sedan de amerikanska och asiatiska börserna fortsatt att handlas nedåt.

I New York var det åter oron över kredit- och bolånemarknaden som sänkte investerarnas humör under onsdagen sedan nya tecken på att problemen tilltar visat sig. Bland annat sänkte Merrill Lynch sitt betyg på Countrywide till "sälj" från "köp" och diskuterade möjligheten att USA:s största privata bolåneinstitut kan gå i konkurs om problemen med att få krediter förvärras. Ett annat tecken var att KKR Financial Holdings meddelat att det säljer bostadslån för 5,1 miljarder dollar med anledning att bolaget inte ska investera i sådana tillgångar mer.

Vid stängning hade Dow Jones backat med 1,3 procent medan S&P 500 och Nasdaq 1,4 respektive 1,6 procent lägre.

Bland de svenska aktierna som är noterade i New York slutade Ericsson 16 öre lägre jämfört med stängningen i Stockholm och Astrazeneca backade 0:10 kronor.

Efter stängningen i USA talade Fed-chefen i St Louis, William Poole. Han sade att det än så länge inte finns några tecken på att subprime-problemen påverkar den reala ekonomin eller inflationen och att det därmed ännu inte finns någon anledning att sänka styrräntan.

På de asiatiska börserna fortsatte sedan nedgången på bred front där det åter var finansbolagen som fick se sina aktier falla kraftigt. Marknaden där fick ytterligare en negativ nyhet rörande kreditmarknaden då Australiska Rams Home Loans Group meddelade att bolåneinstitutet inte kan återfinansiera en lånestock på 5 miljarder dollar. Aktien föll handlöst 42 procent.

För svensk del är det en rapportintensiv dag och först ut var Björn Borg med sina siffror. Nettoresultat blev 36,5 miljoner kronor för det första halvåret vilket kan jämföras med 16,9 under samma period i fjol. Omsättningen ökade med 69 procent till 206,5 miljoner kronor.

Neonet redovisade ett resultat efter skatt på 45,9 miljoner kronor för det första halvåret. Under motsvarande period förra året var resultatet 15,9 miljoner kronor. Rörelseintäkterna ökade med 61 procent till 310 miljoner kronor, en uppgång med 61 procent.

Wihlborgs gjorde ett resultat på 283 miljoner kronor under det första halvåret i år mot 264 miljoner första halvåret 2006.

Mekonomen ökade sitt sexmånadsresultat med 101 procent till 95,9 miljoner kronor medan rörelseintäkterna steg med 59 miljoner till 1,2 miljarder kronor.

Senare under dagen väntas ytterligare en mängd rapporter dock inte från något av de större bolagen.

Bland övriga nyheter finns att Astrazenecas fått en höjd rekommendation av ABN Amro till behåll från tidigare sälj.

Även HIQ har fått en höjd rekommendation av ABN Amro efter gårdagens rapport. Där råder banken nu sina kunder att köpa från tidigare behåll.

Av det som kan komma att påverka världens börser under eftermiddagen finns statistik över antalet nyanmälda arbetslösa i USA under förra veckan och bostadsbyggandet i juli, även det i USA, som presenteras klockan 14.30. Något senare, klockan 18.00, publiceras Philadelphia Fed index för augusti.


Innehåll från EdenredAnnons

Så motiverar du dina anställda – även om de jobbar hemifrån

I en tid av distansarbete är det viktigt att se till att man tar hand om sin hälsa. Genom att erbjuda Edenreds flexibla förmåner som lunch- och friskvårdsbidrag går det bra, oavsett var jobbet utförs. Och vill man peppa lite extra i största allmänhet finns också Delicard gåvokort, det perfekta sättet att uppmärksamma personer, prestationer eller högtider som till exempel jul.

Mycket är osäkert kring hur framtidens arbetsplats kommer se ut, men många spår att de flesta företag kommer erbjuda distansarbete även efter pandemin. Många förmåner är kopplade till en fysisk arbetsplats, men nu när landskapet ritas om är det viktigt att kunna erbjuda förmåner oavsett var de anställda befinner sig. Edenred erbjuder olika förmåner som är flexibla och uppskattade hos anställda över hela Sverige. Med Edenred Lunchförmån kan de anställda äta bra, och billigare, oavsett om de är på kontoret eller jobbar hemifrån. 

– Som arbetsgivare väljer man hur många månader den anställda har rätt till förmånen och även vilket belopp lunchkortet ska laddas med. Kortet gäller på de flesta restauranger i hela Sverige och går även att använda i många livsmedelsbutiker om man vill göra egen matlåda, säger Alf Reimers, Director of Marketing & Innovation. 

Enkel hantering av friskvårdsbidraget

Samma kort som används till lunchförmånen fungerar även för Edenreds hantering av friskvårdsbidraget.

– Vanligtvis brukar friskvårdsbidrag innebära mycket administration. Men med vår lösning får man sitt friskvårdsbidrag insatt på kortet, alltså samma kort som lunchförmånen, och kvittoredovisningen sker enkelt i en app. Du behöver inte ligga ute med pengar och du behöver inte hålla koll på fysiska kvitton, säger Alf Reimers. 

I appen MyEdenred Sweden kan den anställde snabbt se saldo, gjorda transaktioner och mycket mer för både lunchpengar och friskvårdsbidrag. Genom att kortet har två plånböcker hålls beloppen isär och förmånerna blir lika enkla att utnyttja som att administrera. 

Delicard gåvokort

Att motivera sina anställda är kanske ännu viktigare när distansarbetet breder ut sig. Med Delicard gåvokort blir det väldigt enkelt, oavsett om det är en jul- eller sommargåva eller någon annan typ av uppskattning. Gåvokorten finns i olika prisklasser och mottagaren väljer alltid själv sin gåva. 

– Vårt populäraste kort är Unlimited och där kan den som får kortet välja bland mer än 100 typer av gåvor i en mängd olika kategorier. Vi har bland annat delikatesser, designprylar, upplevelser och fritidsprodukter. Man kan även skänka pengarna till välgörenhet om man skulle vilja, säger Alf Reimers.

Det är självklart härligt att kunna ge bort något som man vet uppskattas. Det är också väldigt enkelt då du som köpare bara behöver välja kort och leveranssätt, därefter tar Edenred hand om resten. 

Om Edenred

Edenred jobbar med glädje, engagemang och lojalitet genom bra förmåner för anställda. Resultatet är effektivare företag, ofta också lägre sjuktal och mindre personalomsättning. Mer om Edenred Lunchförmån, Edenred Friskvårdsbidrag och Edenred Delicard finns på edenred.se.

Mer från Edenred

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Edenred och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?