1515

Stockholmsbörsen: USA ger stöd

Raset på Stockholmsbörsen mildrades under onsdagseftermiddagen med stöd från USA-börserna. Klockan 16.30 var OMXS-index ned 0,8 procent.

Stockholmsbörsen handlades ned med över 2 procent under onsdagen, efter förnyad finansoro. Även terminerna i USA pekade nedåt inför börsöppningen klockan 15.30 svensk tid.

Men både Nasdaq och New Yorkbörsen öppnade i stället svagt uppåt. Efter en osäker inledningshandel hade Dow Jones klockan 16.30 svensk tid stigit 0,6 procent, medan Nasdaq var upp 0,8 procent.

Det fick också fart på Stockholmsbörsen, där dagens nedgång snabbt reducerades. Klockan 16.30 noterades OMXS till 383,2, ned 0,8 procent jämfört med tisdagens stängningskurs. De mest omsatta aktierna inom OMX30 var samtidigt ned 0,5 procent till 1.187,8.

Storbolagens förlorarlista toppades av värmebolaget Nibe, som backade 6,8 procent till 116,50 kronor. Halvårsrapporten visade att brasvärmedelen vänt till förlust. Även Lundin Petroleum backade rejält efter en rapport som kom in svagare än väntat. Aktien föll 4,8 procent till 64 kronor.

Telekomjätten Ericssons B-aktie tappade samtidigt 0,9 procent till 24,92 kronor.

Dagens stora förlorare var dock spelbolagen Unibet och Boss Media, som båda levererade rapportbesvikelser. Unibet var ned 14,9 procent till 191,50 kronor medan Boss Media var ned 11,3 procent till 13,40 kronor.

Några storbolag gick dock mot strömmen. Bioteknikbolaget Q-Med var upp 3,4 procent till 91 kronor, medan fastighetsbolagen Castellum och Wallenstam var upp 3,2 respektive 2,3 procent.

Även teleoperatörerna Tele2 och Telia Sonera hörde till vinnarna. Tele2 är upp 1,5 procent till 121 kronor medan Telia Sonera klättrat 1,5 procent till 51 kronor.

Klädkedjan H&M nådde inte riktigt upp till förväntningarna när säljsiffrorna för juli presenterades på onsdagen. Aktien var trots detta upp 0,5 procent till 397,50 kronor.


Innehåll från HSBAnnons

Bygga mer för fler på många orter

I princip alla svenska kommuner har bostadsbrist, men det är långtifrån alla byggbolag som bygger på mindre orter. HSB är ett undantag från den regeln.

– Vi har medlemmar över hela landet och därför ska vi också bygga och skapa tillväxt i hela landet. Och vi gör det på ett affärsmässigt sätt, säger Mattias Lundström, vd på HSB Norr.

Se var HSB bygger i hela landet 

Tre fjärdedelar av Sveriges kommuner rapporterade bostadsbrist i Boverkets undersökning 2020. Trots det väljer de flesta byggbolag att enbart bygga i de större kommunerna eftersom det är där de största ekonomiska marginalerna finns. Men inte HSB.

– Vi är en kooperation och finns bara till för att göra nytta för våra medlemmar. Och eftersom de bor i hela Sverige vill vi också försöka bygga i hela Sverige, säger Mattias Lundström.

Därmed inte sagt att det inte görs en ekonomisk kalkyl.

– Det måste självklart finnas en underliggande marknad, men ibland behövs det nyproduktion för att få igång efterfrågan. I till exempel Gällivare och Haparanda fanns ingen efterfrågan på bostadsrätter för tio år sedan, men då började vi med att istället bygga hyresrätter för att få igång produktion och skapa efterfrågan även på bostadsrätter, säger Mattias Lundström.

Möjlighet att skapa rörlighet

Logiken HSB följer är att om det finns nyproduktion av bostäder finns det möjlighet att skapa rörlighet på kommunens bostadsmarknad. Par med utflugna barn kan flytta till bostadsrätt och sälja villan till nya barnfamiljer, och på så sätt kan unga människor både stanna på orten och flytta dit.

– Byggs det för lite stannar den här successionen, och därmed kommunens möjlighet till tillväxt, av. Och då stannar också nyproduktionen, och så blir det en ond cirkel, säger Mattias Lundström.

Just nu tittar HSB Norr bland annat på möjligheten att börja bygga bostäder i Piteå och Boden.

– Där har det inte byggts bostadsrätter sedan 90-talskrisen, men nu bedömer vi att där finns möjligheter igen och vill testa. Om vi som kooperation kan gå före och visa att det går kan fler våga testa sen, säger Mattias Lundström.

För HSB väger medlemsnyttan tungt när man väljer var nya bostäder ska byggas, men självklart finns det krav på att projekten ska gå ihop ekonomiskt.

– Även om direktavkastningen kanske är lite lägre på vissa orter innebär nya bostäder att vi får intäkter på vår förvaltning. Dessutom kan vi bibehålla fler kontor i hela landet och på så sätt fortsätta vara nära våra medlemmar, säger Mattias Lundström.

Förbättringar utifrån lärdomar

Att få ihop kalkylen kräver dock ett gott samarbete med kommunen.

– Att bygga kostar lika mycket oavsett var du är i landet, så förutsättningen för att få ihop ekonomin är att komma in tidigt, redan i detaljplanearbetet” säger Henrik Zäther, vd på HSB Projektpartner.

En färdig detaljplan går det inte att göra avvikelser från, men en detaljplan under diskussion kan påverkas och då kan HSB få möjlighet att återanvända erfarenhet, projektering och ritningar från tidigare byggnationer. Något som gör det möjligt att få ner kostnaderna för hela projektet.

– Till exempel har vi byggt radhus i Mjölby som vi nu tar vidare till Motala, och då kan vi också göra förbättringar utifrån lärdomar vi har dragit på vägen” förklarar Henrik Zäther.

– Kan inte projekt genomföras inom rimliga ekonomiska ramar så förlorar kommunen skatteintäkter och samhällsutvecklingen avstannar.

I slutändan bygger ändå all HSB:s nybyggnation på medlemsnytta.

– Dels skapar vi bostäder, men vi skapar också framtidstro på orten när vi som stor aktör visar intresse för att bygga där, konstaterar Mattias Lundström.

– Och den känslan av stolthet jag känner över att vi bidrar till det här, det är så otroligt roligt även på ett personligt plan.

Se var HSB bygger i hela landet 

 

Mer från HSB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HSB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?