1515

Stockholmsbörsen: Sur stämning på börsen

Stockholmsbörsen handlades nedåt på onsdagen i likhet med övriga europeiska börser. Det som tyngde var främst nya dåliga nyheter från kreditmarknaden som sänkt börserna i både USA och Asien.

"Det är väldigt oroligt, man går bara och väntar på att det ska komma nya dåliga nyheter kopplade till kreditmarknaden. Det är framför allt att man inte vet hur allvarlig situationen är som tynger. Marknaden tar det säkra före det osäkra och sänker riskpremien", säger en aktiemäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 15.00 hade OMXS30 backat med 2 procent till noteringen 1.169,97.

Totalt fanns bara 19 bolag på vinnarlistan.

Bland de mest omsatta aktierna backade Volvo B, som backade 4,2 procent till 114 kronor

Flera rapporter har kommit och de flesta fick ett svalt mottagande av marknaden.

Vid lunchtid levererade Holmen kvartalssiffror som var lägre än väntat. Aktien föll 4,8 procent till 265:50 kronor på beskedet.

"Det är ju inte speciellt bra. Iggesund är en stor besvikelse med stoppet i Workington. Och de har flaggat för stopp i kvartal 3 så det kommer inte att bli mycket bättre då. Det är ett svagt resultat över hela rörelsen", säger en analytiker i en kommentar.

Unibet föll hela 14,2 procent till 193 kronor sedan bolagets rapport för det andra kvartalet hamnat långt under förväntan. Bolaget skriver i rapporten att det lägre resultatet under kvartalet är orsakat av ett betydligt lägre spelöverskott och en ökning av övriga rörelsekostnader, vilka delvis är av engångskaraktär för kvartalet.

Lundin Petroleums resultat efter skatt för det andra kvartalet på 309 miljoner kronor var något över förväntningarna medan intäkterna låg precis under det genomsnittliga estimatet. Bolaget sänkte samtidigt produktionsprognosen med anledning av förseningen av produktionsstarten av Alvheimfältet till fjärde kvartalet 2007. Aktien backade 4,8 procent till 64 kronor.

Boss Media lyckades inte heller göra marknaden nöjd med sin rapport och aktien föll 12,6 procent till 13:20 kronor. Resultatet efter skatt blev 26,9 miljoner kronor för det första halvåret. Det kan jämföras med 37,7 miljoner kronor under samma period i fjol. Samtidigt meddelade bolaget att det nu bedömer att rörelsemarginalen kommer att understiga den tidigare lämnade prognosen om lägst 15 procent i år.

Nibe föll 6,8 procent till 116:50 kronor efter att ha redovisat sina kvartalssiffror.

Två undantag var Softronic och HIQ, vars aktier lyfte med 4,6 respektive 2,3 procent efter sina rapporter.


Innehåll från EdenredAnnons

Så motiverar du dina anställda – även om de jobbar hemifrån

I en tid av distansarbete är det viktigt att se till att man tar hand om sin hälsa. Genom att erbjuda Edenreds flexibla förmåner som lunch- och friskvårdsbidrag går det bra, oavsett var jobbet utförs. Och vill man peppa lite extra i största allmänhet finns också Delicard gåvokort, det perfekta sättet att uppmärksamma personer, prestationer eller högtider som till exempel jul.

Mycket är osäkert kring hur framtidens arbetsplats kommer se ut, men många spår att de flesta företag kommer erbjuda distansarbete även efter pandemin. Många förmåner är kopplade till en fysisk arbetsplats, men nu när landskapet ritas om är det viktigt att kunna erbjuda förmåner oavsett var de anställda befinner sig. Edenred erbjuder olika förmåner som är flexibla och uppskattade hos anställda över hela Sverige. Med Edenred Lunchförmån kan de anställda äta bra, och billigare, oavsett om de är på kontoret eller jobbar hemifrån. 

– Som arbetsgivare väljer man hur många månader den anställda har rätt till förmånen och även vilket belopp lunchkortet ska laddas med. Kortet gäller på de flesta restauranger i hela Sverige och går även att använda i många livsmedelsbutiker om man vill göra egen matlåda, säger Alf Reimers, Director of Marketing & Innovation. 

Enkel hantering av friskvårdsbidraget

Samma kort som används till lunchförmånen fungerar även för Edenreds hantering av friskvårdsbidraget.

– Vanligtvis brukar friskvårdsbidrag innebära mycket administration. Men med vår lösning får man sitt friskvårdsbidrag insatt på kortet, alltså samma kort som lunchförmånen, och kvittoredovisningen sker enkelt i en app. Du behöver inte ligga ute med pengar och du behöver inte hålla koll på fysiska kvitton, säger Alf Reimers. 

I appen MyEdenred Sweden kan den anställde snabbt se saldo, gjorda transaktioner och mycket mer för både lunchpengar och friskvårdsbidrag. Genom att kortet har två plånböcker hålls beloppen isär och förmånerna blir lika enkla att utnyttja som att administrera. 

Delicard gåvokort

Att motivera sina anställda är kanske ännu viktigare när distansarbetet breder ut sig. Med Delicard gåvokort blir det väldigt enkelt, oavsett om det är en jul- eller sommargåva eller någon annan typ av uppskattning. Gåvokorten finns i olika prisklasser och mottagaren väljer alltid själv sin gåva. 

– Vårt populäraste kort är Unlimited och där kan den som får kortet välja bland mer än 100 typer av gåvor i en mängd olika kategorier. Vi har bland annat delikatesser, designprylar, upplevelser och fritidsprodukter. Man kan även skänka pengarna till välgörenhet om man skulle vilja, säger Alf Reimers.

Det är självklart härligt att kunna ge bort något som man vet uppskattas. Det är också väldigt enkelt då du som köpare bara behöver välja kort och leveranssätt, därefter tar Edenred hand om resten. 

Om Edenred

Edenred jobbar med glädje, engagemang och lojalitet genom bra förmåner för anställda. Resultatet är effektivare företag, ofta också lägre sjuktal och mindre personalomsättning. Mer om Edenred Lunchförmån, Edenred Friskvårdsbidrag och Edenred Delicard finns på edenred.se.

Mer från Edenred

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Edenred och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?