USA-börser: Hambugerfest på Wall Street

De amerikanska börserna handlades upp svagt i börsöppningen på andra sidan Atlanten på fredagen. McDonalds försäljningsiffror spädde på börsglädjen.

Investerarna letade fynd efter att tredagars tillbakagång på börserna, men oron över högre räntor lever samtidigt kvar.

Sett till sektorerna i S&P 500 tog halvledarna täten tätt följda av bolag verksamma inom kommunikationsutrustning. På nedsidan tyngde läkemedelsbolagen något.

Vid 16.55 hade Dow Jones Industrial Average stigit 0,3 procent. S&P 500 var upp 0,3 procent och Nasdaq hade stigit 0,5 procent.

På New York Stock Exchange hade 445 miljoner aktier bytt ägare. För Nasdaq var motsvarande siffra 606 miljoner aktier.

Den tioåriga amerikanska räntan bröt inte igenom toppnoteringen från juni 2006 på 5,25 procent utan handlades relativt oförändrat kring 5,13 procent på fredagseftermiddagen.

"Det talar för en konsolidering under en tid, men ränteuppgången är troligen inte över", sade Anders Söderberg, chef för teknisk analys på SEB Merchant Banking, till Direkt.

"Faran är uppenbar, obligationer blir mer attraktiva i jämförelse med aktier. De senaste två till tre åren har det inte varit någon riktig konkurrens från obligationssidan", sade en chef på JP Morgans aktieförvaltning till Bloomberg News tidigare på fredagen.

McDonalds steg tidigt 1,6 procent och var ett av de bolag som vägde tyngst i Dow Jones inledande uppgång. Världens största restaurangkedja rapporterade att den globala försäljningen ökat 8,7 procent i maj. Amerikanska restauranger lyfte samtidigt 7,4 procent, vilket översteg RBC Capital Markets prognos på 5 procent, enligt Bloomberg News.

Även Alcoa bidrog med ett lyft på 2 procent till uppgången. Bolaget rapporterade att det samriskbolag Alcoa har med svenska aluminiumtillverkaren Sapa är redo för en börsintroduktion inom 18 månader.

Nasdaq lyftes i sin tur av uppgångar främst för Qualcomm. Aktien steg 1,3 procent efter att investmentbanker som Bear Stearns och Piper Jaffray tonat ner de finansiella effekterna av det importstopp som amerikanska myndigheter ålagt vissa framtida modeller av avancerade telefoner som innehåller bolagets kretskort efter en patenttvist med Broadcom.

Även Cisco och Oracle bidrog positivt medan Google var ett av de bolag som höll tillbaka uppgången.

Tidigare under dagen kom amerikansk statistik in som visade på att handelunderskottet sjönk till 58,5 miljarder dollar i april. Det kan jämföras med 62,4 miljarder dollar för mars. Ekonomer hade väntat ett underskott på 63,5 miljarder dollar. Reaktionen från marknaden var ljum på beskedet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?