1515

Sommarchefen håller hårt i sitt program

Att vara sommarvärd i radioprogrammet "Sommar i P1" är en önskedröm för många. Vissa tar till hot, böner och mutor för att få vara med. Men programmets chef sedan elva år, Bibi Rödöö, är benhård.
”Ska man prata i radio ska man ha något intressant att säga, annars kan man vara tyst”, säger hon.

Just nu sitter 58 personer och våndas och kämpar med manus inför sina sommarprogram. Att vara sommarpratare är som att få en kulturutnämning, finansmannen Mats Qviberg lär ha sagt att det är finare än att bli hedersdoktor i ekonomi. Många, inte minst inom näringslivet, suktar efter en stund i etern. Men Bibi Rödöö konstaterar att inte alla i näringslivet kan göra intressanta program.

”Få vågar berätta ärligt och personligt eftersom de ofta är bakbundna av att inte säga något som kan påverka börskursen. Då är det bättre att de avstår än att det blir urvattnat. Ytterst få kan göra som Jan Stenbeck, han kunde säga vad han ville.”

Bibi-txtJan Stenbeck var sommarvärd 1997. Enligt Bibi Rödöö var han spänd inför uppdraget och ville banda i förväg hellre än att sända direkt.

”Jag minns att han pratade om Kinnevik som en nomadstam som ständigt var redo att bryta upp sina bopålar för att utforska nya marknader. Efter hans död bad vi hans barn om att få sända programmet i repris, vilket de gärna ville”, berättar hon.

"Sommar i P1" är ett av Sveriges Radios flaggskepp. Under de år som Bibi Rödöö varit projektledare och ansvarig har hon och hennes medarbetare höjt programmets status och vidareutvecklat varumärket. De har lockat framstående professorer, kända personligheter, artister, doldisar och makthavare och förmått dem att generöst bjuda på sina livserfarenheter.

”Det har krävts en hel del jobb”, säger hon och erkänner att hon jobbar väldigt mycket – dessutom under sommaren då programmen sänds.

Radio är som bäst när programmen berör och får människor att tänka till, anser Bibi Rödöö. Ibland blir det lyssnarstorm, som när författaren Lena Andersson 2005 gjorde ett program om sitt förhållande till Jesus.

”Jag satt här ensam i korridoren och fick 500 mejl på ett dygn. Många tyckte att det var upprörande att hon fick tala så om Jesus. Jag fick ställa upp i flera intervjuer och förklara hur vi kunde sända ett sådant program. Andra tyckte att det var intellektuellt tankeväckande. Själv tycker jag att det var ett riktigt bra program eftersom hennes uppsåt inte var att provocera.”

Det är Bibi Rödöös fasta åsikt att den som pratar i radio och tar andras tid i anspråk ska ha något att säga. Man ska ha tänkt till innan man talar.

”Det krävs att man funderar igenom sitt liv och prioriterar ordentligt. Här har man chansen att berätta på sitt sätt. Det måste vara ärligt. Det går inte att låtsas i programmet, det hörs direkt”, säger hon.

Tidigare nyhetsankaret, numera SVT:s tittarombudsman Claes Elfsberg hade lämnat in ett intressant manus, men där saknades något personligt. Bibi Rödöö och producenten bad honom se över det en gång till. Han rev ut ett kapitel och ersatte det med sin berättelse om hur hans styvfar slagit honom, hans mamma och syskon.

”Programmet blev starkt. Han fick väldigt många brev från människor som tackade honom för programmet, många som varit med om liknande saker och fått mod av hans berättelse. Då har vi gjort något viktigt”, säger Bibi Rödöö.

Varje år kommer det in runt 1 000 namnförslag, varav en stor del från personer som själva anmäler sitt intresse. Med start i oktober samlar Bibi Rödöö en grupp på sju personer som kvällstid under några månader manglar namn.

”Det är en rolig process, det är högt i tak. Och till slut enas vi om ett antal personer som ska tillfrågas.”

Återstår detektivjobbet: att hitta dem.

”Få av de här personerna står i telefonkatalogen, så man får jobba hårt via kontakter. Ingmar Bergman till exempel har ett ytterst hemligt telefonnummer som man kan ringa till mellan vissa klockslag. Har man tur plockar han upp luren.”

Bibi Rödöö har troligen en av landets mest stöldbegärliga telefonböcker och ett kontaktnät som skulle göra vem som helst avundsjuk. Men ibland räcker inte ens det. För att få tag i Anita Ekberg var hon tvungen att anlita en person som kunde söka upp henne i hemmet utanför Rom.

”De allra flesta blir oerhört glada när jag ringer upp och frågar om de vill vara sommarvärdar. Men de blir också oroliga för att de inte ska klara av det. Att sitta ensam vid mikrofonen i direktsändning i en och en halv timme är ingen lek.”

Sommarvärden väljer själv vad han eller hon vill prata om.

”Vi väljer ju personer för att de är intressanta av någon anledning och vi kan ge dem vägledning”, säger Bibi Rödöö.

Bibi-txt2Varje sommarvärd har en producent, och de två jobbar intimt ihop fram till sändning. Värdarna får hjälp med att sålla i manus, tänka igenom musikvalet, tips om att knäppa upp byxorna när de pratar så att de kan andas bra och så att rösten bär bättre.

”Vissa värdar är vana att formulera sig, andra är proffs på att gestalta ett manus. Men oavsett vilket måste vi lära dem att göra radio. Regeln är att alla ska lämna in ett manus senast två dagar före sändning, men det finns gånger då det inte sker. Då får man lita på att producenten och värden snackat ihop sig ordentligt innan.”

Göran Persson talade utan manus, Tomas di Leva använde sig av gula post it-lappar.

Motsvarigheten till programmet "Sommar i P1", där en person får säga nästan vad han eller hon vill i direktsändning under en och en halv timme, finns inte i något annat land. Norrmännen och danskarna har gjort studiebesök på Sommar-redaktionen. I många andra länder skulle det vara otänkbart att våga tillåta ett liknande program.

Men programmet är känt i omvärlden, inte minst genom de utlandssvenskar som varit med. När Bibi Rödöö var i New York för att spela in Nane Annans sommarprogram kom maken, FN:s dåvarande generalsekreterare Kofi Annan, hem från jobbet med bilkortege. När Bibi Rödöö presenterade sig sa han:

”Yes, I know that show, because Goran (Göran Persson, DI Weekends anm) did it.”

Som chef för Sveriges Radios starkaste varumärke och i kraft av sina framgångar, har Bibi Rödöö ett stort informellt inflytande i företaget även om hon inte sitter i ledningen. Hon har svårt att kamouflera vad hon tycker om inkompetens på högre nivåer i företaget. Hon säger vad hon tycker, vilket gör att vissa chefer upplever henne som besvärlig.

Det är en svår balansgång att förnya utan att förändra för mycket. Bibi Rödöö anser att Sveriges Radio vid den senaste omorganisationen klarade den balansgången dåligt. När SR:s ledning beställde nya program och flyttade program från P3 till P1 för att locka nya lyssnare (unga, kvinnor och invandrare), var hon skeptisk.

”Skillnaden mellan fiasko och succé är subtil. Jag är övertygad om att P1-lyssnarna inte vill ha ogenomtänkt pladder utan intelligenta program som för den sakens skull inte behöver vara humorbefriade.”

Programmet "På minuten", som hon producerar och även medverkar i som överdomare, är ett exempel på program med humor som kräver allmänbildning och tankeskärpa av medverkande och lyssnare.

”Jag är helt för en modernisering av P1, vi behöver en kvalitativ kanal för vuxna, 30–50- åringar. Men jag tror inte att vi ska skapa program för särskilda kategorier av människor. Vi är ganska lika allihop. Vi behöver program som berör, som inte bara stimulerar hjärnan utan även känns i magen och hjärtat.”

Hon tycker att hon och Sommar-redaktionen har lyckats bra med att hålla balansen mellan att förnya och behålla essensen.

”Vi har en stor publik och ett inarbetat varumärke. Man ska känna igen sig i Sommar. Vi ska inte dra det så långt att man kan chatta med sommarvärden efter programmet. Vi ska behålla vår värdighet, klass och kvalitet. Samtidigt ska vi vara med i det nya.”

Det nya i år är att lyssnarna fått skicka in egna demoprogram à fem minuter. Sommar-redaktionen har sållat fram tio av de cirka 850 bidragen, som lyssnarna sedan fått rösta på via webben. Den som får flest röster får göra sitt eget Sommar-program den 16 juli. En annan nyhet är en årlig bok med 20 av sommarens manus där Bibi Rödöö kommer att bidra med ett kapitel om händelser bakom kulisserna. En del av intäkterna går till Radiohjälpens insamling till Världens Barn.

Efter elva år som chef för ett och samma program kan man tycka att det borde vara dags att göra något annat. Men trots att Bibi Rödöö då och då får förfrågningar om uppdrag och styrelseplatser i näringslivet, är hon SR trogen.

”Även om Sommar innebär oerhört mycket jobb och låg lön är det roligt och stimulerande att vara med i den kreativa processen. Sommar är krävande men också positivt och närande”, säger Bibi Rödöö, som i sommar äntligen ska få njuta av några veckors semester.


BIBI RÖDÖÖ

Ålder: 46 år.
Familj: Tre barn, 13, 17 och 20 år, samt make.
Bor: Bromma utanför Stockholm.
Karriär: Ett år på Handelshögskolan, studier i Aix-en-Provence, reseledare, mannekäng och fotomodell i Frankrike, journalisthögskoleexamen. Har jobbat bland annat på Ekot, Radio Stockholm, TV4 och Studio Ett i P1.
Intressen: Älskar att resa, åka skidor och segla.
Bästa stället att lyssna på radio: På promenad med en Ipod.
Sommarsemester: Två veckor med familjen i ett vakttorn från 1200-talet i Provence.
Dold talang: Kan skriva spegelvänt.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?