Redeyekrönika: Bolaget som stigit 2.000 procent

Den som höll huvudet kallt under it-yran och istället 1999 satte pengarna i ett tråkigt gubbföretag som säljer värmepumpar, har haft nöjet att få se sin investering stiga med ungefär 2.000 procent fram till idag.

Den enda aktivitet som har krävts är att en gång om året ta emot utdelning och köpa fler aktier. Det stämmer, Nibe har varit hetare än alla it-företagen tillsammans.

Så grattis till alla er som vågade gå emot flocken för att leta bland anonyma företag som säljer produkter som innehåller plåt och skruv, men med urstark tillväxt och ensiffriga p/e-tal. Bara under 2006 steg Nibe med hela 85 procent.

Högtrycket i värmepumpsbranschen och den starka utvecklingen för Nibe ser dessutom ut att fortsätta, även om p/e-talet numera är välförtjänt tvåsiffrigt. Första kvartalet i år steg försäljningen med 24 procent, från 1.034 miljoner kronor till 1.285 Mkr.

Motsvarande försäljningsutveckling för Q4 2006 var 28 procent. Trots problem för Nibe Brasvärme i Tyskland (försäljningen backade 1,7 procent) ökade samtliga affärsområden sina marknadsandelar. Rörelsemarginalen låg på 9,6 procent, en viss försvagning jämfört med förra året (9,8 procent). Nettoresultatet steg med 24,2 procent till 77,6 Mkr, motsvarande en vinst på 0,83 kronor per aktie (0,66 kr/aktie).

Avkastningen på sysselsatt kapital var 23 procent, och på eget kapital hela 30 procent. Direktavkastningen på 1 procent är helt ok med tanke på den starka tillväxten som binder kapital. Vd Gerteric Lindquist har själv 9 procent av rösterna i bolaget och är näst största ägare efter MSAB.

Efter flera år av stark tillväxt ser det ut som om den svenska värmepumpsmarknaden har planat ut på en hög nivå. Däremot fortsätter Nibes expansion utomlands med en stark försäljningsutveckling på samtliga marknader. Förutom att växa organiskt, har Nibe även ett starkt track record med förvärvad tillväxt. Senast i raden i dag är lilla danska Lubcke Rail.

En rimlig prognos för omsättningen i år landar runt 6 miljarder kronor. Antaget en oförändrad rörelsemarginal kan resultatet efter skatt landa runt 450 Mkr, motsvarande ett nettoresultat per aktie på 4,6 kronor.

Men även ett resultat upp mot 5 kr/aktie ligger inom räckhåll. Det innebär ett p/e-tal på 28-30 för innevarande år med dagens kurs 134 kronor. Det känns högt. Nibe är inget Hennes & Mauritz med ett urstarkt varumärke. Dessutom är eftermarknaden begränsad. Har man väl köpt en värmepump så är man färdig med den investeringen.

Men marknaden är trots det väldigt stor. I Europa beräknas totalmarknaden för uppvärmning vara värd 70 miljarder kronor per år. Av detta utgör idag cirka 9 procent värmepumpar (jämfört med en marknadspenetration på 30 procent i Sverige).

Nibe är marknadsledande på denna marknad med en marknadsandel på 30 procent. Det är dessutom en stadigt växande marknad i takt med att energipriserna klättrar år efter år. Ju högre energipriser, desto lättare att räkna hem installationen av en ny värmepump. Även en ökad energi- och miljömedvetenhet placerar Nibe mitt i gruppen av gröna företag.

Tillväxten av värmepumpar i Europa ser ut att öka nästan explosionsartat och på hemmamarknaden gynnas braskaminer av en stark byggmarknad. Nibe pratar själva om en Europamarknad som kommer att växa med minst 30 procent per år framöver, en del aktörer pratar om så mycket som en fördubbling per år de närmsta åren.

För den som har bråttom finns det bättre placeringar än Nibe, eftersom värderingen inte är speciellt blygsam. Det höga p/e-talet avskräcker nog de flesta. Men fortsätter Nibe att öka vinsten med 25 procent per år med oförändrad kurs kommer p/e-talet att halveras redan om tre år. För den som har lite längre placeringshorisont eller inte vill följa den dagliga upp-och-ner-cirkusen på börsen minut för minut är Nibe med stor sannolikhet en utmärkt investering. En rimlig riktkurs för 2007 landar runt 150 kronor.

Jonas Bernhardsson, krönikör Redeye

Länk: Skribenten arbetar på Redeye AB, ett analysföretag som tillhandahåller aktieanalys till privata och professionella investerare. Läs fler gratisprov av Redeyes analyser genom att klicka här.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?