1515

Gradvalls skivor: Paul McCartney håller formen

Paul McCartneys nya album "Memory almost full" fullföljer hans formtopp på 1980-talet, skriver Jan Gradvall.

PaulMcCartney-140PAUL MCCARTNEY
Titel: Memory almost full
Skivbolag: MPL/Universal
Betyg: 4

Kreativ frihet är ett vilseledande ord. Vad som föder kreativitet är snarare begränsningar. När jag för länge sedan var gästlärare på reklam- och medieskolan RMI Berghs var mitt bästa råd till eleverna att skriva på begränsad tid. Fick de en vecka på sig för en fri uppgift, blev resultatet ofta krampartat. Men när de på två timmar tvingades skriva efter en given rubrik lämnade många in lysande texter. Just begränsningen blev förlösande.

Paul McCartney har i en intervju sagt att vad som blev förlösande för "Memory almost full" var när han köpte en ukulele. Ett instrument som han inte behärskade var det som behövdes för att motivera och inspirera pophistoriens främste melodimakare att återigen orka tävla med sig själv.

"Memory almost full", en väl vald titel för någon med McCartneys historia, fullföljer hans formtopp på 2000-talet. Ett popalbum präglat av samma melankoli och enkelhet som "Ram".


Bruce-Springsteen-140BRUCE SPRINGSTEEN WITH THE SESSIONS BAND
Titel: Live in Dublin
Skivbolag: Sony BMG
Betyg: 4

Bruce Springsteens svåraste motståndare fortsätter att vara hans egen historia. Om inspelningsåret för den här liveskivan varit 1976 i stället för 2006 skulle förmodligen medieintresset ha varit det dubbla. Men "Live in Dublin", som släpps både som dvd, dubbel-cd och en tredje version med både dvd och cd, visar att rockmusikens främste liveartist här nådde en av höjdpunkterna under sin karriär.

Alla sångerna från "We shall overcome: The Seeger session" lyfter en nivå i dessa liveversioner. När publiken tar över sången redan i andra numret, "Old man Tucker", förstår man att Springsteen kommer att sporras till att överträffa sig själv.

Valet av just Dublin som inspelningsplats känns inte som en tillfällighet. Den folkmusik som för över 100 år sedan tog båten över till Amerika kommer här tillbaka till sitt hemland.


Digitalism-140DIGITALISM
Titel: Idealism
Skivbolag: EMI
Betyg: 4

Synthesizermusikens motsvarighet till Mississippideltat ligger någonstans i gränslandet mellan Frankrike och Tyskland. Den fransktyska dominansen på området började i slutet av 1960-talet med artister som Jean Michel Jarre, Kraftwerk och Tangerine Dream. Dessförinnan fanns musique concrète och kompositörer som Pierre Boulez och Karlheinz Stockhausen.

Digitalism låter som den slutgiltiga syntesen och förbrödringen av fransk och tysk musikhistoria. Duon kommer från Hamburg men slog igenom med ep-skivor på Paris-etiketten Kitsuné. Debutalbumet "Idealism" förenar franska Daft Punks popestetik med tunga elektroniska basgångar som tar autobahn från Hamburg via Düsseldorf och hela vägen ned till Giorgio Moroders studio i München.


Rihanna-140RIHANNA
Titel: Good girl gone bad
Skivbolag: Def Jam/Universal
Betyg: 3

Det mest intressanta med unga Rihanna från Barbados är inte att hon har talang att bli världens nästa superstjärna på Beyoncé-nivå. Det mest intressanta är att hela Universalkoncernen bestämt sig för att hon ska bli det.

Trots att Rihanna bara hunnit fylla 19 har det redan pumpats ut tre Rihannaalbum på marknaden. Taktiken för att etablera henne som varumärke verkar vara att det ständigt ska finnas en ny Rihannasingel tillgänglig för radion. Ingen ska hinna glömma henne. Ett facit på hittills åtta hitsinglar i USA talar för att Universal är på god väg att lyckas.

Att lyssna på "Good girl gone bad" är som att få en glimt av innanmätet på hela den stora popmaskinen. Det är modern marknadsföringspop med melodier omöjliga att värja sig mot. Halva albumet är producerat av norska duon Stargate, bäst i världen just nu på den här typen av soulpop.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?