Stockholmsbörsen: Verkstad leder bred nedgång

Det var dyster utveckling på Stockholmsbörsen på torsdagen när handeln öppnade igen efter nationaldagsfirandet.

"USA gick ner efter att vi gick hem i tisdags och sedan backade det i USA och Europa i går och det är det som tynger. Räntorna har också stigit och det är de konjunkturkänsliga bolagen som har det mest tungt i dag", säger en mäklarchef till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 13.25 var OMXS30 ner 1,7 procent till noteringen 1.258,9. Omsättningen uppgick till 16,6 miljarder kronor.

I verkstadssektorn noterade flera bolag stora nedgångar. Bland annat tappade Trelleborg 3,6 procent till 214 kronor och SSAB var 4,2 procent lägre till 227 kronor.

Tele2 utmärkte sig genom att gå mot strömmen och stiga med 1,3 procent till 120 kronor. Enligt en analys på torsdagen har Morgan Stanley inkluderat Tele2 i sin europeiska modellportfölj, med motivationen att bolaget är det bästa omstruktureringsfallet i sektorn.

Swedbank pressades av att bolagets ryska verksamhet har blivit föremål för myndighetsingripande. Den ryska centralbanken har beslutat att begränsa delar av Swedbanks verksamhet under tre månader. Aktien var ner 2,0 procent till 247:50 kronor.

Oriflame backade 3,8 procent till 346 kronor. Morgan Stanley har sänkt rekommendationen för Oriflame till jämvikt, från tidigare övervikt. Även riktkursen har dragits ned, med 10 kronor till 360 kronor. Den svagare rubeln de senaste veckorna har också fått investmentbanken att sänka resultatprognoserna.

Högt på vinnarlistan låg Active Biotech, med en uppgång på 10,4 procent efter att bolaget tillsammans med sin partner Teva fått ett godkännande från FDA och Emea att starta fas III-studier med ms-preparatet laquinimod.

Lundin Mining föll 4,2 procent till 85 kronor. Bolaget har tecknat ett avtal med Silverstone Resources om att leverera all framtida silverproduktion från gruvorna i Portugal till Silverstone. Men analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med är tveksamma till om det är detta som tynger aktien. En analytiker tror snarare att det är osäkerheten kring kopparpriset som sänker.

Volvo tappade 2,9 procent till 144 kronor. JP Morgan har sänkt rekommendationen för Volvo till undervikt, från tidigare neutral.

Xponcard och Fenix Outdoor steg 4,8 respektive 4,7 procent sedan båda bolagen fått köprekommendationer i senaste numret av Affärsvärlden.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Range RoverAnnons

Rymlig och lyxig – med prestanda som en sportbil

Trygg, säker och med plats för hela familjen.

Men också fulladdad med eldrift, smart teknik och sportig känsla.

Allt fler får upp ögonen för den ikoniska suven Range Rover Sport.

2020 var året när biltillverkaren Land Rover firade ett halvt sekel med sin modell Range Rover. Sedan dess har den tidlösa designen och självklara sättet att ta sig fram i princip överallt gjort Range Rover till en föregångare – men också en förebild för hur dagens smarta och snygga suvar byggs. 

50 år senare är den välskräddade kostymen fortfarande som formsydd. Och kanske med ännu mer tydlighet framhävs idag den nyskapande tekniken och de lyxiga detaljerna, utan att för den skull släppa ambitionen att ha skapat världens bästa fyrhjulsdrivna bil.

Får hjärtan att bulta

En av de bilmodeller som fått många hjärtan att bulta lite extra snabbt är Range Rover Sport, som lanserades för första gången 2004 som en mer sportig och aktiv version av den ursprungliga, klassiska Range Rovern. Sedan dess har modellen gjorts om i nya generationer vilket resulterat bland annat i ett luftigare intryck, något bilbyggarna lyckats med tack vare en ny aluminiumkaross som gett en lättare vikt.

Mer om Range Rover Sport här 

Idag finns en övervägande del av den brittiska bilflottans modeller som laddhybrider. 

För två år sedan var den stora nyheten från den klassiska biltillverkaren plug-in hybriden Ranger Rover Sport PHEV. Under ett både muskulärt och stilrent yttre väntar numera över 400 hästkrafter i ett sportigt paket – från fälgarna till den leende kylargrillen.

Elmotorn i Range Rover Sport ger upp till 51 kilometer av avgasfri bilkörning och väljer man standard som körläge sker den tysta växlingen mellan bensin- och elmotor helt sömlöst. Men oavsett varifrån energin hämtas är kraften och den kompromisslösa ambitionen att ta föraren exakt dit man vill lika stark. En markfrigång på dryga två decimeter hjälper förstås till.

Bekväm och säker – i alla situationer

Tekniska finesser och modern teknologi skapar säkrare körning, inte minst under rådande vinterväglag. För att göra bilkörningen så bekväm och säker som möjligt i varje situation kan man välja mellan sex olika lägen: Dynamic, ECO, Comfort, Gräs/grus/snö, Lera och hjulspår. Och med hjälp av teknologin Terrain Response 2 anpassas responsen hos bilens motor, växellåda, differentialer och chassisystem efter körförhållandena. Accelerationen 0-100 km görs på 6,7 sekunder, vilket skapar tryggare omkörningar.

Viktigaste funktionerna i Range Rover Sport 

Bäddat för långresor

Bekväma framstolar och en mjukt sofistikerad förarmiljö bäddar för långresor, liksom ett rymligt baksäte bekvämt även för tre personer. Sköna färgskalor i kupén anpassas lätt med diskreta belysningsknappar efter humör och tid på dygnet.

På många sätt fortsätter Range Rover Sport att förknippas med trygga komponenter som kvalitet, komfort och köregenskaper – men allt tydligare inramade i en form som andas lika mycket lyx som sportighet. Detta alldeles oavsett om man väljer att ta sig fram på vindlande, vita vintervägar eller i mer aktiv stadstrafik.

Just nu erbjuds olika specialpaketerade Range Rover Sport-modeller för den svenska marknaden till attraktiva priser. 

Mer om kampanjen för privatpersoner 

Mer om kampanjen för företag 

Mer från Range Rover

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Range Rover och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?