Stockholmsbörsen: Nedgång att vänta

Stockholmsbörsen väntas öppna neråt på torsdagen efter en tvådagars nedgång i USA som får förstärkt effekt eftersom Stockholmsbörsen höll helgstängt på onsdagen.

Börserna i USA stängde neråt på onsdagen för andra dagen i rad sedan inflationsoron återigen tilltagit och gjort att investerarna valt att minska sin exponering mot aktiemarknaden.

På tisdagen tyngdes börserna i New York av ett tal av Fed-chefen Ben Bernanke som sade att inflationen ligger på "uppsidan". På onsdagen förstärktes inflationsoron ytterligare sedan statistik visat på att enhetsarbetskostnaden ökat mer än väntat och sedan Fed-chefen i Cleveland, Sandra Pianalto, ställt sig på Fed-chefen Ben Bernankes sida och varnat över stigande priser.

Bland de svensknoterade aktierna stängde Ericsson 44 öre lägre mot stängningen i Stockholm på tisdagen medan Volvo backade 3:70 kronor.

Utvecklingen på de ledande börserna i Asien var blandad under torsdagen. I Japan pendlade indexen kring och under nollstrecket, medan de kinesiska Shanghai- och Shenzhenbörserna fortsatte att återhämta sig.

Boliden kan också dra sig uppmärksamhet efter kapitalmarknadsdagarna på Irland, enligt närvarande analytikers bedömning, gav bolaget ett mer offensivt intryck än tidigare vad gäller bolagets förvärvsstrategi.

Active Biotech kan också dra till intresse sedan bolaget tillsammans med dess partner Teva fått ett godkännande från FDA och Emea att starta fas III-studier med ms-preparatet laquinimod.

Bland övriga nyheter som kommit på morgonen finns att Lundin Mining tecknat ett avtal med Silverstone Resources om att leverera silver från dess gruvor i Portugal.

Volvo har fått en sänkt rekommendation av JP Morgan till undervikt, från tidigare neutral.

SKF har fått en höjd riktkurs av Morgan Stanley. Bankjätten anser aktien nu vara värd 135 kronor mot tidigare 130 kronor.

Morgan Stanley har samtidigt sänkt rekommendationen för Oriflame till jämvikt, från tidigare övervikt.

Av det som kan komma att påverka utvecklingen under dagen finns från USA veckostatistik över antalet nyanmälda arbetslösa klockan 14.30 och lager osålda varor i maj klockan 16.00.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ScriveAnnons

”Scrive är en viktig pusselbit i att skapa en trygg uthyrning för våra kunder”

Bedrägerier kopplat till bostadsuthyrning inleds ofta på Internet.

Scrives e-signeringstjänst kan minska risken för att man ska bli lurad.

– Vi jobbar löpande för att minimera oseriösa aktörer på våra marknadsplatser, säger Stephanie Olsen, Customer experience manager på Qasa.

Få alla viktiga avtal signerade snabbt och pålitligt 

Marknadsplatser som hanterar uthyrning av bostäder har en ökad risk för närvaro av bedragare – det var en av anledningarna till Qasa grundades 2014. Företaget ville skapa en trygg marknadsplats för båda parter, och samtidigt jämna ut maktbalansen mellan hyresvärd och hyresgäst.

Qasa har tagit fram en helhetslösning där företaget hanterar deposition och hyresbetalningar, och där det elektroniskt signerade hyresavtalet via Scrive ökar säkerheten.

– I vår tjänst Hyrespaketet (även känt som Trygg uthyrning) ingår bland annat digital signering av hyresavtalet, vilket gör att våra kunder slipper oroa sig för att bli lurade då alla transaktioner går via Qasa, säger Stephanie Olsen.

Qasa har sedan starten 2014 använt sig av Scrives tjänster.

– På den tiden var det inte lika vanligt med elektronisk signering som det är idag. Vi var ute efter att skapa en modern och effektiv process rakt igenom och valde därför att skapa ett digitalt avtal med enkel signering.

Med Scrive garanteras säkerheten

När Qasa vände sig till Scrive stod det snabbt klart att Scrives eID-hub (företagets produkt för att tillhandahålla id-verifiering och autentisering via exempelvis BankID i Sverige eller NemID i Danmark) var den rätta produkten. 

Genom eID-hubben har Qasa möjlighet att använda sig av flera olika eID:n för att öka tryggheten i varje transaktion. 

– Trygghet och säkerhet är vårt huvudfokus, och då blir verifieringen ett självklart led i det. Vi vill inte tumma på säkerheten bara för att vi är digitala, snarare tvärtom. Scrive har hjälpt oss med BankID-verifiering av annonsörer på Blocket bostad, och med elektronisk signering av hyresavtal sedan vår start. 

Enligt Stephanie är det digitala kontraktverktyget ”otroligt smidigt”.

– Avtalet är framtaget av jurister och säkerställer därför schysta villkor för båda parter, sen kan hyresvärden specificera vissa detaljer vid behov i verktyget på hemsidan. När hyresvärden känner sig redo skickar hen enkelt avtalet för signering med ett knapptryck. När båda parter har BankID-signerat hyresavtalet finns det alltid tillgängligt på vår plattform för båda att se.

Qasa måste följa penningtvättslagen, vilket innebär att de behöver säkerställa att hyresvärden som mottar hyresutbetalningen är den som den utger sig för att vara. 

– Elektronisk signering är ett sätt för oss att säkerställa det, avslutar Stephanie.

Med Scrive tar ditt företag klivet in i en digital framtid – läs mer här 

Fakta: Scrive

✓ Scrive grundades 2010 och blev snabbt marknadsledare i Norden inom elektroniska signeringslösningar. 

✓ Företaget är, med kunder i över 30 länder, känd som en innovatör inom arbetsflödesautomation som kräver elektronisk signering och digital identitetautentisering.

✓ Varje månad hanterar Scrive drygt två miljoner signerade dokument.

✓ Företaget växer snabbt med kunder i vitt skilda branscher. Exempelvis signeras de flesta telekomavtal och nästan alla bilfinansieringsaffärer i dag elektroniskt.

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?