Asienbörser: Rally på kinesiska börser

Utvecklingen på de ledande börserna i Asien var blandad under torsdagen. I Japan pendlade indexen kring och under nollstrecket, medan de kinesiska Shanghai- och Shenzhenbörserna, som uppvisat stora svängningar de senaste handelsessionerna, avancerade.

Sett till regionen som helhet pressade bland annat ECB:s räntehöjning under onsdagen tillsammans med amerikansk statistik som visade att enhetsarbetskostnaden steg mer än väntat i USA. Vissa bedömare menar att detta kan bidra till att öka oron för räntehöjningar från den amerikanska centralbanken.

"Vi håller på att förflytta oss till en fas där de långa räntorna kommer att gå upp rejält. Man måste vara på defensiven och försvara det kapital man har", säger Chua Soon Hock vid Asia Genesis Asset Management i Singapore till Bloomberg News.

I regionen som helhet satte dessa spekulationer press på exportkänsliga aktier, bland annat fordonstillverkaren Nissan som tappade 3 procent. Även Samsung Electronics var ned tillsammans med Sony, bolagens aktier tappade med 0,7 respektive 1,3 procent. Samtliga bolag har en betydande del av sin försäljning kopplad till den amerikanska marknaden.

"Det har funnits en hel del förväntningar på en räntesänkning i USA, men nu säger allt fler bedömare att denna inte kommer att inträffa och en del menar till och med att det kan bli fråga om en räntehöjning", säger Kim Jae Dong vid Korea Investment Trust Management i Seoul till Bloomberg News.

Indexen i Kina pekade uppåt under handelsessionen. Stöd kom bland annat från uppgifter i Shanghai Securities News att de kinesiska myndigheterna inte kommer att införa ytterligare åtgärder i form av reavinstbeskattning då det inte finns något lagrum som ger utrymme för en sådan åtgärd.

Marknadstemperatur kl ca 8.00
Nikkei 225 oför.
Topix Tokyo +0,1%
Hongkongs Hang Seng -0,6%
Singapores STI oför.
China Shanghai Composite +2,0%
China Shenzhen Composite +3,3%
Sydkoreas Kospi +0,5%
Taiwans Taiex +0,5%
Indiens BSE Sensex +0,7%


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?