1515

Stockholmsbörsen: Match vinnare i svängig handel

Det var oregelbunden handel på Stockholmsbörsen på tisdagen. Swedish Match tillhörde en av vinnarna efter en uppgradering och siffror som visat på en ökande marknadsandel i USA.

"Det är en typisk klämdag idag och det kan förklara svängningarna på indexet. I övrigt har det inte varit så mycket nyheter. Det enda är väl att diskussionerna kring Kina har fortsatt men marknaden verkar ha bestämt sig för att det inte är någon större fara med detta just nu", säger en mäklarchef till Nyhetsbyrån Direkt.

Det var åter volatilt på de kinesiska börserna på tisdagen. Shanghai Composite Index var ner så mycket som 7 procent men återhämtade sig snabbt mot slutet av handelsdagen och stängde på plus.

"Problemet med Kina är att vi inte vet så mycket om det", fortsätter mäklarchefen.

Klockan 13.25 var OMXS30 upp 0,2 procent till 1.286,8. Omsättningen uppgick till 10,9 miljarder kronor.

Swedish Match steg 3,7 procent till 132:25 kronor. Goldmans Sachs har uppgraderat Swedish Match till köp med en riktkurs på 143 kronor. Vidare visar färska siffror från marknadsinstitutet AC Nielsen att bolagets andel av den amerikanska snusmarknaden steg till 10,4 procent under perioden 1 januari till 19 maj.

MTG ökade 3,5 procent till 433 kronor. Bolaget har kapitalmarknadsdag på fredag och då väntas en uppdatering av de finansiella målen.

Överst på vinnarlistan låg Artimplantat med en uppgång på 8,5 procent. Bolaget har fått klartecken att marknadsföra sin produkt Artelon CMC Spacer Arthro i USA för titthålskirurgi.

Ericsson som har lagt ett kontantbud på tyska LHS värt 310 miljoner euro var upp 1,0 procent till 26:60 kronor. LHS verkar inom mjukvara och service på området för fakturerings- och kundrelationslösningar. Ericssonaktien var upp 0,9 procent till 26:60 kronor.

"Förvärvet står för mindre än en halv procent av Ericssons omsättning och påverkar varken vinst eller försäljning", säger en analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med.

Carnegie rekylerade med 2,9 procent till 140:75 kronor efter gårdagens stora uppgång i den sena handeln efter rykten om att Kaupthings anställda skulle ha förbjudits att handla aktier i Carnegie.

Securitas tappade 2,5 procent till 108:25 kronor. Chevreux sänkte på tisdagsmorgonen sin rekommendation för Securitas till underperform, från tidigare outperform.

ABB ökade 1,3 procent till 153:50 kronor. Tillväxten för ABB har varit stark den senaste tiden och bolaget kommer sannolikt att snart höja sina finansiella mål vilka väntas presenteras under hösten. Det sade ABB:s vd Fred Kindle i en intervju med CNBC på tisdagsmorgonen.

Senare under dagen, klockan 16.00, publiceras amerikansk statistik i form av ISM inköpschefsindex för tjänstesektorn vilken kan komma att påverka utvecklingen.


Innehåll från SalesforceAnnons

Så når de framgång i den nya digitala världen

Handelsbanken, Volvo Cars och andra framgångsrika storföretag avslöjade sina framgångsrecept under ett livestreamat event. ”90 tempofyllda minuter.” 

I dag arbetar vi var som helst, vi leder på distans, utvecklar tillsammans och samarbetar över gränser och tidszoner. Vad krävs egentligen för att lyckas i en digital värld? Svaren fick vi på ett livestreamat event den 6 maj, där Sveriges främsta experter tillsammans med programledare Peter Settman diskuterade hur vi skapar förutsättningar för nya former av tillväxt och framgång.  

Eventet Salesforce Live arrangerades av kundrelationsjätten Salesforce, vars Sverigechef Dan Bjurman säger:  

– Under 90 tempofyllda minuter inspirerades vi av nya sätt att tänka, och tog del av konkreta framgångsfaktorer för att agera i den nya digitala världen. Tillsammans med bland andra Handelsbanken, Volvo Cars, Sandvik, MatHem, Trustly och Stadsmissionen fick vi skarpa exempel från olika branscher, och spaningar om framtiden från professor Micael Dahlen och futurologen Ashkan Fardost.  

Från Handelsbanken deltog Catharina Belfrage Sahlstrand, Group Head of Sustainability och Stephan Erne, Chief Digital Officer i en breakout-session. De berättade om bankens resa inom digitalisering och hållbarhet, var man står idag samt hur de ser på framtiden.  

Ta del av Salesforce live  

Liksom i andra branscher har pandemin satt ytterligare fart på digitaliseringen inom banksektorn och medfört nya prioriteringar. Salesforce undersöker varje år vilka frågor som är viktigast bland beslutsfattare inom finansbranschen globalt. Den senaste rapporten ”State of Finance 2020” med 

2 800 respondenter pekar på stora skillnader före och efter pandemins utbrott.

Ladda ned State of Finance 2020 här  

– Finansiella aktörer i Norden har helt stuvat om bland sina prioriteringar. Ökad personalisering av banktjänster ses nu som den enskilt viktigaste frågan, följt av ökad automatisering av processer, säger Rob Klomps, CTO Financial Services EMEA på Salesforce, och tillägger:

– Vi ser också en brytpunkt i att en majoritet av kunderna nu föredrar digital rådgivning framför fysisk. Handskakningar och personliga samtal anses inte längre som avgörande för att bygga förtroende. Men en bank som sällan eller aldrig träffar sina kunder måste jobba mer datadrivet för att förutse deras behov och möta dessa. 

Algoritmdrivna finansiella tjänster 

För att lyckas med detta måste bankerna skaffa sig en 360-gradersvy av sina kunder. 

– De måste bli bättre på att samla in, förstå och agera på kunddata på ett intelligent och konsekvent sätt. Och de behöver känna till kundens ekonomiska milstolpar och mål.

Digital rådgivning och andra automatiserade och AI-stödda banktjänster blir allt smartare. Rob Klomps lyfter fram algoritmdrivna finansiella tjänster som fattar beslut eller genomför uppdrag för kundens räkning, som ett framtidsområde. 

Varför har bankerna inte kommit längre inom digitala tjänster?   

– Därför att de sitter fast i föråldrade IT-strukturer och system som inte är så lätta att koppla ihop och därför att deras organisation speglar produkterna och inte kunderna. Deras digitalisering har utgått från produkter som utlåning, betalningar, sparande. Men kunderna tänker inte ”vilken produkt kan lösa mina problem”, de ser sin finansiella ställning och sina behov. Produktapproachen måste bort och ersättas av kundfokus.

Bankens medarbetare var tidigare kundernas primära kontaktyta, men nu är digitala kanaler minst lika viktiga och upplevelsen av dessa behöver förbättras. De som lyckas bäst med det blir vinnarna på den nya digitala bankmarknaden, menar Rob Klomps. 

Ta del av Salesforce live här

Mer från Salesforce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Salesforce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?