New York: Ingen Kinasmitta

De amerikanska börserna stängde under måndagen svagt upp. Varken börsraset i Kina eller den låga siffran för industriproduktionen påverkade investerarna nämnvärt.

Dow Jones Industrial Average stänge på 13.676,3, upp 0,1 procent, S&P 500 och Nasdaq klättrade vardera 0,2 procent och stängde på 1.539,2 respektive 2.618,3.

På NYSE omsattes 1.349 miljoner aktier och motsvarande siffra för Nasdaq var 2.147 miljoner aktier.

Inför börsernas öppning fanns en oro över att raset på Shanghaibörsen, med 8 procent, skulle smitta av sig, men de amerikanska börserna stod emot.

Olje- och gasbolagen var måndagens vinnare efter att oljepriset handlats upp på en ökad efterfrågan. WTI-oljan ligger nu på över 66 dollar per fat.

De branscher som tyngde indexen mest var bland annat investmentbankerna och läkemedelsbolagen. Merrill Lynch var den aktie som tappade mest av investmentbankerna, ned 1,5 procent.

Apple steg 2,5 procent efter att bolaget meddelat att den egenutvecklade mobiltelefonen Iphone lanseras den 29 juni. Enligt AT&T, som Apple samarbetar med, är intresset bland konsumenterna större än bedömare väntar sig.

Detaljhandelsjätten Wal-Mart klättrade 3,5 procent efter att flera mäklarfirmor uppgraderat sina rekommendationer på bolaget, till följd av att bolaget beslutat om att återköpa fler aktier samt att minska antalet nyöppnade butiker i år.

En av måndagens raketer var Solectron, upp 15,1 procent efter att konkurrenten Flextronics lagt ett bud på bolaget värt 3,6 miljarder dollar, fördelat på både kontanter och aktier. Flextronics tappade samtidigt ned 1,4 procent.

Handdatortillverkaren Palm rusade 9,2 procent efter att bolaget gått med på att sälja en 25-procentig andel av sina aktier till ett private-equitybolag.

Fackföreningen IAPE, The Independent Association of Publishers Employees, har meddelat att de söker efter andra alternativ än att Murdoch tar över nyhetsbyrån Dow Jones. IAPE vill värna om mediekoncernens integritet och påpekar att de helst ser att det nuvarande ägarförhållandet består.

General Electric var också en av vinnarna inom Dow Jones Industrial Average, upp 1,0 procent.

Den amerikanska industriproduktionssiffran för april kom in betydligt lägre än väntat, 0,3 procent mot väntade 0,7 procent, vilket pressade börserna något. Samtidigt reviderades dock siffran för mars upp med 0,6 procentenheter till 4,1 procent. Reaktionerna på räntemarknaden var måttliga och den 10-åriga räntan tappade 2 punkter till 4,93 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?