Forseke nöjd med Teliaförsäljning

Karin Forseke som är ansvarig för att sälja ut de statliga företagen såg aktieförsäljningen av Telia Sonera som ett test av att försäljningsorganisationen hon byggt upp fungerar.

"Vi tryckte på säljknappen och sålde 8 procent av aktierna. Det var en mycket väl genomförd transaktion. Vi fick in 200 nya investerare. Eftermarknaden har varit god och aktien har hållit sig stabil", sa försäljningsgeneralen Karin Forseke under sitt föredrag på Mergermarket Nordic Forum i Stockholm.

"Målet var att maximera inkomsten och testa om vår organisation fungerande och dessutom ville vi öka det internationella ägandet i bolaget."

Totalt fick staten in 18,7 miljarder kronor, men kritiken i media blev hård, vilket inte kom som någon överraskning för regeringen.

"Vi förväntade oss att transaktionen skulle kritiseras i media. Men vi tror att regeringen gjorde helt rätt."

Karin Forseke ser med stor entusiasm på sitt uppdrag.

"Jag fick den här fantastiska möjligheten att minska eller helt avveckla det statliga ägandet i sex bolag."

De första månaderna av jobbet har Forseke ägnat åt att bygga upp en organisation för försäljningen av de sex statliga och halvstatliga bolagen; teleoperatören , bolåneinstitutet SBAB, fastighetsbolaget Vasakronan och alkoholtillverkaren Vin & Sprit som ska säljas i ett första steg.

"Jag har utvecklat en strategi på hur vi bäst ska sälja de här sex bolagen. Processen blir väldigt olika för de olika företagen. Det de har gemensamt är att de är redo att klara sig på egen hand", säger hon.

Karin Forseke är mycket nöjd med vad hon har åstadkommit.

"Vi har en bra organisation och nu är allting färdigt att användas."

Hon vill dock inte gå in på vilket affär som kommer härnäst.

"Jag kan inte säga vilken som blir nästa transaktion. Men marknaden ser mycket bra ut och vi är mycket entusiastiska. Det här är bra för landet och för företagen. Det här har satt Sverige på kartan, vilket inte minst bevisas av att ni är här", sa hon.

Forseke är dock väl medveten om de mediala riskerna, men hon ser sin egen organisation i professionellt hänseende som vattentät.

"Vi kommer att bli kritiserade men inte för att vi inte genomfört allt professionellt. Vi har verkligen gjort vår hemläxa ordentligt", säger hon.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?