Stockholmsbörsen: Marginellt nedåt

Stockholmsbörsen stängde svagt ned på fredagen i motsats till övriga Europa, där indexen var upp. Men SSAB visade styrka.

OMXS30 backade 0,2 procent till noteringen 1.254,9. Omsättningen uppgick till 25,3 miljarder kronor.

"Det är en typisk fredag, tunn handel och nyhetsfattigt. Dessutom är det sista handelsdagen i kvartalet, vilket innebär att många städar i portföljerna. Mest anmärkningsvärt är att SSAB fortsätter upp, kursökningen liknar Nasdaqs strax innan millenniumskiftet", sade en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Under det andra kvartalet steg Stockholmsbörsen med 4,5 procent.

Bland de mest omsatta aktierna fanns Ericsson, som backade med 0,4 procent till 27:46 kronor och Nordea som var ner 0,7 procent till 107:50 kronor.

Fastighetsbolagen fortsatte sin kräftgång under fredagen.

"Äntligen. Fastighetsbolagen har varit övervärderade i ett års tid. De har handlats med en premie på mellan 25-30 procent men börjar nu komma ner i nivå med substansvärdet", sade samma mäklare som ovan till Direkt.

Kungsleden backade 3,7 procent till 85:75 kronor medan Wihlborgs förlorade 4,9 procent till 121:25 kronor.

Fredagens största ras stod Karo Bio och aktien tappade 23,2 procent till 13:20 kronor. Bolaget meddelade att de toxologiska studierna kring substansen KB5359 måste kompletteras och därmed kommer den kliniska studien att bli försenad med upp till sex månader.

Enligt Karo Bios vice vd Per Otteskog backar aktien sannolikt på spekulationer om minskade chanser för Karo Bio att få till ett partneravtal för KB5359. Han ser dock inte några stora risker för att ett partneravtal ska omintetgöras, men påpekar att det är för tidigt att säga hur förseningen i utvecklingen av KB5359 kommer att påverka möjligheterna för att få till stånd ett avtal.

Ratos har köpt Euromaint, som underhåller tåg, för 440 miljoner kronor från Swedcarrier. Aktien steg 3,3 procent till 220:00 kronor.

SSAB klättrade 3,6 procent till 262:00 kronor. Från och med måndag kommer SSAB att ta över Stora Ensos plats i OMXS30, vilket kan ha ökat intresset för bolaget. På torsdagen höjde dessutom ABN Amro sin rekommendation för SSAB till köp med en riktkurs på 340 kronor. Stålsektorn i Europa steg samtidigt med mediokra 0,2 procent på fredagen.

Bolidens aktie handlades samtidigt upp 1,1 procent till 142:75 kronor. Goldman Sachs tar upp bevakning av bolaget och lämnar rekommendationen neutral med riktkursen 165 kronor.

Pricer handlades upp 4,4 procent efter att ha fått en order värd minst 50 miljoner kronor från en japansk detaljhandelskedja.

Artimplant steg 3,5 procent till 5:95 kronor sedan bolaget fått klartecken på att marknadsföra produkten Artelon STT Spacer i USA.

ACSC steg 0,6 procent till 35:30 kronor. Det norska dotterbolaget Norsik har fått en order värd 60 miljoner norska kronor från den norska byggindustrin.

Diamyd Medical slutade 15,7 procent upp till 83:00 kronor efter att först ha handlats ned på morgonen när kvartalsrapporten presenterades.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?