Stockholmsbörsen: Marginellt nedåt på börsen

Kurserna på Stockholmsbörsen föll marginellt under handelsveckans sista dag. På de övriga Europabörserna steg de ledande indexen.

När handeln stängde hade Stockholmsbörsens OMXS-index fallit med 0,1 procent till 410,2.

Bland storbolagen utmärkte sig SSAB. Aktien steg med 3,6 procent till 262:00 kronor sedan bolaget fått en köprekommendation. Bolidenaktien steg med 1,1 procent till 142:75 kronor.

Bland de mest omsatta aktierna fanns börslokomotivet Ericsson, som föll med 0,4 procent till 27:50 kronor. H & M föll med 0,7 procent till 406:50 kronor.

Alfa Laval har fått en order på plattvärmeväxlare till en petrokemisk anläggning i Saudiarabien. Värdet på ordern är cirka 190 miljoner kronor. Aktien föll med 0,8 procent till 415:00 kronor.

Branschkollegan Atlas Copco steg med 0,5 procent till 108:00 kronor.

Lastbilsaktierna hade en dyster dag. Scaniaaktien föll med 2,6 procent till 168:00 kronor. Konkurrenten Volvo backade med 0,5 procent till 137:00 kronor. Nytt preparat

Läkemedelsbolaget Diamyd Medical, vars aktie tidigare i veckan rasat sedan bolaget tvingats dra tillbaka en forskningsstudie redovisade på fredagen en förlust på 38,6 miljoner kronor för perioden september 2006-maj 2007. Aktien steg med 15,7 procent till 83:00 kronor.

Branschkollegan Karo Bio har drabbats av ett bakslag i forskningen kring ett nytt preparat för behandling mot höga blodfetter. De kliniska studierna skjuts på framtiden och aktien rasade med 23,3 procent till 13:20 kronor.

Artimplant tillhörde en av fredagens kursvinnare. Aktien steg med 3,5 procent till 5:95 kronor. Förlust

Bergs Timber redovisar en vinstlyft på 50 miljoner kronor till 75,4 miljoner kronor för perioden 1 september 2006-31 maj 2007. Bolaget är optimistiskt om framtiden. Aktien steg med 5,5 procent till 86:00 procent.

Tele2:s förlust efter försäljningen av Alpha Telecom och C3 blir större än väntat. Tele 2 skriver i ett pressmeddelande att företaget under andra kvartalet 2007 blir tvunget att ta 600 miljoner kronor i engångskostnader. Tele 2-aktien backade med 1,8 procent till 112:25 kronor.

På de övriga Europabörserna steg Fankfurtbörsens DAX-index med 0,8 procent till 7 983,2. Parisbörsens CAC-index steg med 0,8 procent till 6 054,9 och i London steg börsens FTSE-index med 0,2 procent till 6 583,1.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Posti MessagingAnnons

Digitala kallelser – kortar ledtider och minskar dubbeljobb

Möjligheterna med digitala kallelser är flera och de underlättar för både patienterna och vården. Det går snabbare att nå ut med personligt riktad information och patienten kan direkt själv boka av eller om tider.

Dagens konsumenter blir mer och mer digitala och de är vana vid att beställa, boka och hantera många av sina ärenden online – under dygnets alla timmar. De förväntar sig helt enkelt att kunna göra de flesta ärenden via sin mobil eller dator, något som självklart gäller även när man söker vård. 

– Traditionella brev kan uppfattas som ineffektivt och krångligt. Det tar lång tid och man måste ”passa brevlådan” istället för att till exempel vara på sitt landställe. Vården har mycket att vinna på att gå över till digitala kallelser, säger Carin Ramsin, Head of Sales, på Posti Messaging som hjälper företag och organisationer med digitala utskick. 

Faktum är att svenskarna är mottagliga för en högre grad av digitalisering i vården. Enligt rapporten ”Svenskarna och Internet” från 2019, använder fler än 7 av 10 redan digitala samhällstjänster.  

– Här finns stor potential till att möta patientens önskan om att kunna göra mer via digitala tjänster – allt från att boka eller omboka tider till remisser och provsvar, säger Carin Ramsin. 

Hur kan ni spara tid för er vårdpersonal? Se vår film om digitala kallelser här!  

Enkel och säker kommunikation i patientresan

Postala kallelser gör det ofta krångligt för patienten att boka om sin tid och en försenad eller utebliven patient är kostsam för vården. Dessutom medför postala kallelser manuellt arbete när vårdpersonal ska registrera formulär och det krävs både resurser och långa ledtider för bokning av patienter. Fördelarna med att gå över till digitala kallelser är flera – framförallt sparar det tid för både vården och patienten. 

– SMS och e-post når mottagaren direkt. Patienten får direkt information om besöket, sin kallelse och kan smidigt boka om och förbereda sig för sitt besök tack vare en länk med en karta och vägbeskrivning eller till exempel se parkeringsmöjligheter. Påminnelse via SMS bidrar också till färre sena och uteblivna patientbesök, avslutar Carin Ramsin.   

7 fördelar för vården med digitala kallelser

1. Det blir mindre dubbeljobb – när patienten öppnat kallelsen ser vården att den har blivit öppnad.  

2. Kostnadseffektivt – SMS är billigare än porto och mycket snabbare.

3. Kommunikationen med patienten blir mer tidseffektiv. 

4. Vården får in hälsodeklarationen innan besöket. 

5. Att gå över till digitala kallelser är bättre för miljön. 

6. Patientens förväntan tillgodoses i större utsträckning. 

7. Digitala kallelser bidrar till bättre kundupplevelser. 

Om Posti Messaging

Posti Messaging hanterar 30 miljoner meddelanden i månaden där mer än hälften är i digital form.

Läs mer här! 

 

Mer från Posti Messaging

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Posti Messaging och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?