Räntor och valutor: Kronan vinnare mot dollarn

De amerikanska marknadsräntorna visade små nettoförändringar efter fredagseftermiddagens statistikskörd, efter att tidigare ha stigit i spåren av Fed- beskeden på torsdagen.

De privata inkomsterna rapporteras ha ökat med 0,4 procent och konsumtionen med 0,5 procent i maj, vilket båda var sämre än förväntat. Enligt Bloomberg News prognosenkät förväntades den privata inkomsterna stiga med 0,6 procent i maj, medan konsumtionen väntades ha ökat med 0,7 procent.

Kärn-PCE steg med 1,9 procent i årstakt i maj, vilket var i linje med förväntningarna och en nedgång från april månads 2,0 procent.

Det var första gången sedan i mars 2004 som kärn-PCE visade en årstakt på under 2 procent. Detta inflationsmått är ett som Federal Reserve föredrar att använda sig av och en del, men långt ifrån alla, Fed-ledamöter har talat om en "bekvämlighetszon" för kärn-PCE på 1-2 procent. Därmed skulle kärn-PCE alltså vara inom det intervallet.

"Det har varit en klar nedgång i utvecklingstakten för kärn-priserna de senaste månaderna, men som Fed varnade igår, gäller det att vänta och se om det håller i sig", sade James O´Sullivan, på UBS Securities LLC.

Chicago inköpschefsindex sjönk mindre än förväntat till 60,2 i juni, från 61,7 i maj, medan bygginvesteringarna ökade med 0,9 procent i maj, jämfört med 0,1 månaden före.

Det definitiva Michiganindexet steg till 85,3 i juni, från preliminära 83,7, vilket var över förväntningarna på 84,0. I maj blev utfallet 88,3.

"Även om privatkonsumtionen var något under våra förväntningar i andra kvartalet, så tror vi på en BNP-tillväxt som toppar på 3 procent på grund av en återhämtning av företagens investeringsplaner, minskad oro på husmarknaden, ökade inventarier och ett minskat handelsunderskott", skrev Bearns Stearns i en kommentar till dagens statistik.

USA-räntorna sjönk efter kärn-PCE men steg igen efter Chigagoindex, bygginvesteringar och Michiganindex. Rörelserna var samtidigt relativt begränsade.

Fed lämnade på torsdagen som väntat räntan oförändrad på 5,25 procent, för åttonde mötet i följd, och fortsatte att betona att risken för att inflationen inte dämpas som väntat är deras främsta orosfaktor.

Analytiker gjorde bedömningen att Federal Reserve kommer att hålla räntan oförändrad även en tid framöver, och vilken nästa åtgärd blir är fortsatt en öppen fråga.

Den amerikanska tioårsräntan noterades vid svensk stängning på fredagen 1 punkt ned på 5,07 procent, jämfört med samma tid på torsdagen.

Såväl svenska som europeiska marknadsräntorna var vid svensk stängning närmast oförändrade efter en dag med blandad handel.

Den tioåriga svenska statsobligationen noterades till 4,47 procent, ned 1 punkt från torsdagen, och räntegapet mot Tyskland var fortsatt -8 punkter.

Under förmiddagen på fredagen släppte Eurostat sitt snabbestimat för inflationen i euroområdet i juni. Resultatet var helt i linje med förväntningarna på 1,9 procent jämfört med samma månad förra året, och är också samma utfall som i maj. De slutgiltiga siffrorna släpps den 16 juli.

Konfidensindikatorn för EU-området släpptes samtidigt och var även den mer eller mindre oförändrad från månaden före på 114,9 för juni (115). För euroområdet var statistiken något sämre och föll till 111,7 (111,9).

"Stabiliseringen av de ekonomiska förväntningarna i EU- området var effekten av en ökad optimism i industrin och ökad pessimism i service och detaljhandeln, samt bland konsumenter. Utvecklingen var likartad i euroområdet", skrev Eurostat i sin rapport.

Affärsklimatet i euroområdet blev något bättre under juni efter en liten nedgång i maj. Indikatorn gick upp till 1,54 jämfört med 1,52 i maj. I april var indikatorn rekordhög på 1,60.

Bombrädslan i London gav inte några direkta avtryck på marknaden, och pundet gick starkare mot dollarn med handel en bit över 2-nivån, men tappade något mot euron.

För svensk del släpptes statistik över penningmängd och hushållsupplåning för maj månad från SCB. Upplåningen ökade med 11,9 procent i maj, vilket var marginellt högre än uppgången på 11,8 procent i april.

Även om ökningen inte når upp till toppnoteringarna som sågs under 2006 så är takten oroande hög för Riksbanken, skrev Elisabet Kopelman på SEB Merchant Banking i en kommentar, men tillade att det fortfarande finns få signaler på att situationen riskerar att försämras.

Den tyska detaljhandeln gick betydligt sämre än väntat i maj. Försäljningen minskade med 1,8 procent från månaden före och med 3,7 procent från samma månad i fjol. Analytiker hade räknat med en nedgång med 0,3 respektive 0,5 procent.

"Det mycket stora fallet suddade ut hoppet att en återhämtning i den privata konsumtionen var att vänta efter de goda siffrorna i april. Den långsamma återhämtningen är en neddragande faktor för BNP-tillväxten i Tyskland under det andra kvartalet", skrev Matthias Rubisch på Commerzbank i en kommentar.

På valutamarknaden tappade dollarn en bit mot euron till 1:352 under fredagen, men stärktes något mot yenen till 123:45.

Kronan blev cirka 2 öre starkare mot dollarn jämfört med torsdagens eftermiddagsnoteringar, men tappade knappt 1 öre mot euron. Mätt som TCW-index noterades en kronförstärkning till 125,37 (125,51).


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?