"Vi har haft flera dagar i rad av nedgångar och nu rekylerar det. Det har inte hänt så mycket nytt utan vi följer den internationella trenden", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.
Klockan 13.15 hade OMXS30 stigit med 0,8 procent till noteringen 1.250,6. Omsättningen uppgick till 8,7 miljarder kronor.
Uppgången var bred med samtliga branschindex utom läkemedel på plus.
Kappahl, som kom med rapport på morgonen, var ner 2,8 procent till 79:25 kronor. Enligt analytiker är det besvikelsen över marginalerna i samband med mycket höga förväntningar som sänker aktien.
"Förväntningarna var väldigt högt ställda. Kappahl hade riktigt bra bruttomarginaler sedan tidigare och valutorna har gått bolagets väg, vilket gjort att förväntningarna på bruttomarginalen hade skruvats upp ordentligt", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.
Astrazeneca backade 1,4 procent till 361:50 kronor. Det brittiska läkemedelsbolaget Glaxosmithkline kommer att göra allt i bolagets makt för att försvara sin ledande position på den amerikanska marknaden för astmamedicin, skriver Wall Street Journal i en artikel på torsdagen. Tidigare i veckan meddelade Astrazeneca att bolaget lanserat sin astmamedicin Symbicort i USA.
Lundin Mining tappade 1,8 procent till 82 kronor. Bolaget kan komma att ge upp budet på Rio Narcea, i stället för att höja det nuvarande budet, uppger källor med insyn i budprocessen, enligt Financial Times nätupplaga.
Scanmining vände upp med 12,7 procent till 3:83 kronor. Under tisdagen föll aktien med hela 43,3 procent sedan bolaget meddelat att det ansökt om företagsrekonstruktion.
SSAB ökade 2,7 procent till 270 kronor. SSAB:s nischstrategi bör ge utrymme för organisk tillväxt och förvärvet av amerikanska Ipsco bör ge utrymme för ytterligare värdeskapande, skriver ABN Amro i en analys. Rekommendationen höjdes samtidigt till köp från tidigare behåll och riktkursen sattes till 340 kronor.
ABB lyfte 1,3 procent till 153:50 kronor. Deutsche Bank har höjt riktkursen för aktien till motsvarande 168 kronor, från tidigare 145 kronor. Bakgrunden till den ökade riktkursen är att priserna antas öka 10-20 procent under andra kvartalet 2007 och att bolaget har en hälsosam orderbok. Dessutom har ABB:s kraftenheters största konkurrent, Siemens PTD, ökat sin prognos för ordertillväxten till 16 procent per år fram till 2010, från den tidigare prognosen om 7 procent.
Proact klättrade 2,1 procent till 34:60 kronor. Bolaget har tecknat sitt hittills största tjänsteavtal. Avtalet, som avser funktionsansvar för bland annat lagring och backup, är värt mer än 22 miljoner kronor. Kund är ett stort internationellt IT-företag.
Med tillgänglighet och kompetens i första rummet

Moderna Försäkringar har under många år utmärkt sig genom exceptionell service och tillgänglighet i kombination med kompetens inom skadehantering. Nu har kvittot kommit på att det hårda arbetet har gett resultat: bolaget tog hem topplaceringar i Svenska försäkringsförmedlares förenings senaste branschundersökning.
Moderna Försäkringar knep första- respektive andraplatsen i de två undersökningskategorierna. För Kajsa Peedu, affärsområdeschef Företag och Industri, är det goda resultatet en välkommen bekräftelse på att bolagets strategi lönar sig.
– Eftersom vi inte har några egna säljare utan enbart sysslar med förmedlade affärer är det kritiskt att ha en god relation med förmedlarna. Medan vi förvisso alltid har fått väldigt positiv feedback är det väldigt roligt att vi placerade oss så bra i branschundersökningen. Det ger oss ett kvitto på att vi gör rätt.
Kräver gott samarbete
I undersökningen fick försäkringsförmedlarna också uppge vilka faktorer de ansåg vara avgörande för att ett försäkringsbolag ska vara framgångsrikt och ett förstahandsval. I slutänden utkristalliserades tre ord: skadehantering, tillgänglighet och kompetens, varav alla tre har varit ledord hos Moderna Försäkringar sedan många år.
– Skadehantering är något som alla försäkringsbolag sysslar med, men det är när skadan faktiskt inträffar som bolagen skiljer sig åt – våra allra nöjdaste kunder är de som faktiskt har råkat ut för skador. Det är när skadan inträffar som vår viktigaste leverans sker.
För att leverera en bra lösning till slutkunderna behövs dock ett gott samarbete mellan de som hanterar skadorna och de som säljer och prissätter försäkringarna, det vill säga underwriters.
– Tillgänglighet och kompetens hänger ihop. Idag är förväntningarna på tillgänglighet oerhört stora och för att kunna möta kundernas och förmedlarnas krav arbetar vi ständigt på att öka vår redan höga kompetensnivå.
Handplockad expertis
Under de senaste tio åren har Företag & Industri växt från noll till 75 personer, var och en handplockad för sin expertis och sitt engagemang. Detta har lagt grunden för just det nära och personliga arbetssätt som kännetecknar Moderna Försäkringar.
– Vi är måna om alla som sitter hos oss och det finns en daglig kontakt mellan förmedlarna, kunderna och oss. Förmedlarna känner oss vid namn och vet att var och en av våra medarbetare har både kompetens och mandat att fatta egna beslut och rätt att teckna försäkring. Du som förmedlare ska veta vem du ska prata med och vi ska vara enkla att komma i kontakt med. Direktkontakten mellan förmedlaren och våra underwriters är extremt viktig för oss. Vi är verksamma i en förtroendebransch där man gör affärer med de man litar på och därför har vi valt att vara det personliga alternativet, avslutar hon.
Läs mer om Moderna Försäkringar här
FAKTA OM MODERNA FÖRSÄKRINGAR
Moderna Försäkringar är en utmanare på den svenska försäkringsmarknaden och erbjuder topprankade försäkringar för det moderna företaget och individen. Moderna i Sverige har idag drygt 470 anställda, med en organisation som är indelad i affärsområdena; Privat, Företag & Industri, Affinity, Operations, Garanti, Djur, Bilsport & Mc samt Atlantica.