1515

Stockholmsbörsen: Ericsson i täten för uppgång

Stockholmsbörsen handlades uppåt på torsdagen, i likhet med de ledande europeiska börserna. Verkstad, telekom och bankerna ledde den breda uppgången.

"Det återhämtar sig, och det känns väl ganska väntat med tanke på hur det såg ut i USA på onsdagen. Annars är det lite sommarstiltje. Nu får vi se vad som händer efter Feds uttalande", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

OMXS30 stängde 1,4 procent upp på noteringen 1.257,9. Omsättningen uppgick till 22,3 miljarder kronor.

Ericsson höll extrastämma på torsdagseftermiddagen. Stämman röstade ja till styrelsens förslag om ett långsiktigt incitamentsprogram för bolagets anställda.

"Tech-bolagen går starkt i dag, och särskilt kan man nämna Ericsson. Att stämman accepterade Ericssons förslag var positivt, men även att Nasdaq gick starkt bidrog", säger en mäklare.

First North-listade Morphic gick upp på beskedet att bolaget kommer att ansöka om notering på den Nordiska listan i höst. Syftet är bland annat att uppnå en effektivare prissättning av aktien, samt att attrahera nya kategorier av aktieägare.

Rapporterande Kappahl tappade 4,6 procent till 77:75 kronor. Analytikerna uttryckte att det var besvikelsen över marginalerna i samband med mycket höga förväntningar som sänkte aktien.

"Förväntningarna var väldigt högt ställda. Kappahl hade riktigt bra bruttomarginaler sedan tidigare och valutorna har gått bolagets väg, vilket gjort att förväntningarna på bruttomarginalen hade skruvats upp ordentligt", sade en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt i samband med rapporten.

SSAB ökade 3,4 procent till 272 kronor efter en positiv analys från ABN Amro. Rekommendationen höjdes samtidigt till köp från tidigare behåll och riktkursen sattes till 340 kronor.

Lundin Mining tappade 0,5 procent till 83 kronor, men var ner betydligt mer under dagen. Bolaget kan komma att ge upp budet på Rio Narcea, i stället för att höja det nuvarande budet. Det rapporterade Financial Times nätupplaga med hänvisning till källor med insyn i budprocessen.

Efter börsstängning meddelade Tele2 att man väntar sig en negativ resultatpåverkan på cirka 600 miljoner kronor under det andra kvartalet. Engångsposten beror på den tidigare meddelade försäljningen av Alpha Telecom och C3 som slutfördes under andra kvartalet.

Samtidigt meddelade Tele2 att försäljningen av Tele2 Danmark samt UNI2 Danmark kommer att resultera i en positiv resultatpåverkan på cirka 400 miljoner kronor under tredje kvartalet.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?