Stockholmsbörsen: Bra start på börsen

Stockholmsbörsen handlades uppåt på torsdagsförmiddagen i likhet med övriga Europa och med stöd av uppgångar på de amerikanska och asiatiska börserna. Rapporterande Kappahl var i fokus.

Efter en dryg timmes handel hade OMXS30 stigigt med 0,8 procent till noteringen 1.251,2. Omsättningen var fortsatt låg och uppgick till 3,5 miljarder kronor.

Kappahl, som kom med rapport på morgonen, backade 1,8 procent till 80 kronor. Resultatet efter skatt blev 79 miljoner kronor, vilket kan jämföras med analytikernas snittförväntningar som enligt SME Direkt låg på 93,9 miljoner. Försäljningen var enligt förväntningarna och bolaget meddelade samtidigt att utdelningspolicyn höjs.

"Överlag kan man säga att rapporten både hade positiva och negativa inslag, men med övervikt åt det positiva hållet. Det ser ut som det är marknadsföringskostnaderna som sänker resultatet. Att utdelningspolicyn höjs är givetvis positivt och tillväxten i jämförbara butiker på 6 procent var högre än vad jag väntat mig", säger Anders Wiklund, analytiker på Evli, till Nyhetsbyrån Direkt.

Scanmining rekylerade genom att stiga 14,7 procent till 3:90 kronor. Under tisdagen föll aktien med 43,3 procent sedan bolaget meddelat att det ansökt om företagsrekonstruktion.

SSAB ökade 2,5 procent till 269:50 kronor. ABN Amro har höjt sin rekommendation till köp från tidigare behåll. Riktkursen sattes samtidigt till 340 kronor. SSAB:s nischstrategi bör ge utrymme för organisk tillväxt och att förvärvet av amerikanska Ipsco också bör ge utrymme för ytterligare värdeskapande skriver ABN Amro i analysen.

ABB lyfte 1,7 procent till 154 kronor. Deutsche Bank har höjt riktkursen för ABB till motsvarande 168 kronor, från tidigare 145 kronor.

Proact klättrade 2,1 procent till 34:60 kronor. Bolaget har tecknat sitt hittills största tjänsteavtal. Avtalet, som avser funktionsansvar för bland annat lagring och backup, är värt mer än 22 miljoner kronor. Kund är ett stort internationellt IT-företag.

På de amerikanska börserna var det positiv utveckling på onsdagen. Dow Jones stängde 0,7 procent högre medan S&P och Nasdaq avancerade 0,9 respektive 1,2 procent.

Även de ledande asiatiska indexen steg på torsdagen. Undantaget var dock de kinesiska börserna som sjönk och fortsatte därmed att gå mot övriga marknader.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?