Stockholmsbörsen: Svängig börshandel

Stockholmsbörsen handlades nedåt i likhet med övriga Europa på måndagen. Nedgången var bred med samtliga branschindex på minus.

"Det var rejält nedåt i USA på fredagen då vi hade stängt och det tynger givetvis. I övrigt är det ganska tunn handel och det kan förklara de stora indexsvängningarna som vi ser, det börjar se ut som en typisk sommarbörs", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 13.00 hade OMXS30 backat 0,6 procent till noteringen 1.245,6. Omsättningen uppgick till 9,9 miljarder kronor.

Volvo tyngde indexet mest med en nedgång på 2,7 procent till 136:75 kronor. Lastbilsleveranserna i maj ökade med 13,2 procent jämfört med samma månad för ett år sedan. Under årets fem första månader minskade dock Volvos totala leveranser med 10 procent. På den nordamerikanska marknaden, som varit under press senaste tiden, sjönk leveranserna med 64,8 procent. Det visar siffror som bolaget presenterade på morgonen.

IBS föll 4,7 procent till 20:30 kronor sedan bolaget meddelat att det inte kommer att nå sin marginalprognos för helåret 2007. Styrelsen och ledningen gör bedömningen baserat på effekterna av ökade kostnader i kombination med en lägre licensförsäljning under årets fem första månader jämfört med föregående år.

Saab tappade 4,3 procent till 179 kronor och anledningen till nedgången sägs av en del analytiker vara det långsiktiga norska industrisamarbete som Saab gått in i och som meddelades i slutet på förra veckan. Saab har gått in som ägare i det nybildade holdingbolaget Aker Holding. Saabs ägarandel uppgår till 7,5 procent och investeringen är på 1,2 miljarder norska kronor. Aker Holding är med en ägarandel om 40,1 procent största ägare i industrikoncernen Aker Kvaerner.

Hexagon steg 2,1 procent till 136:75 kronor. Deutsche Bank har inlett bevakningen av Hexagon genom att rekommendera köp och de har satt riktkursen till 160 kronor.

Kommunikationshanteringsföretaget Cision lyfte 6,7 procent till 25:60 kronor.

"Vi tycker att vi generellt ser en god efterfrågan i alla marknader", säger Cisions vd Niklas Flyborg i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt och meddelar också att han väntar sig en återhämtning för den nordiska verksamheten, där både tillväxt och lönsamhet de senaste åren har varit blygsam.

I övrigt var det återigen bygg och fastighetsbolagen som gick tungt. Bland annat sänktes Peab med 3,9 procent till 210 kronor och Fabege var 3,6 procent lägre till 73 kronor.

Dagens stora vinnare var First North-noterade Tethys Oil steg hela 45 procent sedan bolaget meddelat att det avslutat en återinträdesborrning i Jebel Aswadstrukturen.

"Vi är oerhört nöjda med resultaten från återinträdet i Jebel Aswad. Det rör sig om en stor struktur och vi är övertygade om att dessa resultat kommer att medverka till att Tethys kommer att växa rejält som bolag", kommenterar Tethys vd Magnus Nordin.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?