Räntor och valutor: Räntorna faller tillbaka

Europaräntorna sjönk ytterligare något under måndagsförmiddagen, och pekade vid lunchtid 3-4 punkter ned. Svenska räntor följde med i motsvarande grad, och den tioåriga statsobligationen var 3 punkter ned till 4,51 procent.

Oro för problem inom amerikanska hedgefonder och en nedgång på börserna har lett till viss "flykt till kvalitet", med åtföljande nedgång i statsobligationsräntorna.

I förgrunden finns två Bear Stearns-hedgefonder som spekulerat i CDO:s (Collaterized Debt Obligations - obligationer med säkerhet i en korg av andra obligationer), men som fått problem efter en fortsatt nedgång på subprime- marknaden.

Även om Bear Stearns genom nya lån ser ut att rädda fonderna är marknaden orolig för om detta är toppen av ett isberg. TJ Marta, räntestrateg på RBC Capital Markets, sade till Wall Street Journal att denna kris kommer att fortsätta att torna upp sig, och även om situationen nu ser ut att vara under kontroll så kan utvecklingen vända snabbt.

Problemen för hedgefonderna bidrog till att amerikanska statsobligationer med kortare löptid sjönk kraftigt i fredags. USA-räntorna har därefter planat ut i den europeiska handeln på måndagen, inför bland annat nya husdata under veckan.

Under eftermiddagen kommer försäljningen av befintliga bostäder i maj, som väntas ha minskat med 0,3 procent, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Tidigare har bostadsbyggandet i USA rapporterats ha sjunkit 2,1 procent i maj, medan NAHB-index, som speglar uppfattningen hos de amerikanska husbyggarna, sjönk i juni.

På tisdagen kommer försäljningen av nya hem, med en väntad nedgång på 5,7 procent.

Husstatistiken är generellt volatil, men försäljningen av nya hem ses ibland som en mer aktuell och "ledande" indikator på grund av tidsfördröjningen mellan kontraktsskrivande och avslut i statistiken för befintliga bostäder.

Senare i veckan väntas bland annat hushållens konfidensindikator, orderingång på varaktiga varor, reviderad BNP-statistik och inflationssiffror i form av PCE. På torsdag meddelar Federal Reserve sitt räntebesked, där fokus som vanligt mer ligger på den åtföljande presskommunikén.

Från Tyskland har det kommit lite motstridiga signaler. IFO-index i fredags visade en nedgång till 107,0 i juni från 108,6 i maj, och såväl uppfattningen om det nuvarande läget som förväntningarna sjönk.

Enligt IFO pekar indexen fortsatt mot en robust ekonomisk tillväxt. Exportutsikterna är fortfarande positiva och detaljhandelns förväntningar har förbättrats, men sammantaget är tillväxtdynamiken inte så stark som vissa räknat med och den inhemska efterfrågan utgör den främsta risken.

GfK:s konsumentförtroende steg däremot oväntat mycket till 8,4 från 7,4.

"Det som har förändrats betydligt sedan föregående månad är viljan att spendera. Utsikterna för nästa år är bra, men konsumtionen har en hel del att göra med psykologi, vilket innebär att ekonomin till viss del är beroende av ett bra grundläggande arbete från regeringen", sade Klaus Wübbenhorst, chef på GfK.

BIS, Bank for International Settlement, konstaterade vid sitt årsmöte i Basel att det fortfarande finns ett synligt inflationstryck i de stora ekonomierna och det är oklart om detta tryck är tyglat. Centralbankerna kan behöva fortsätta att höja sina styrräntor i år för att dämpa inflationen även när den ekonomiska tillväxten mattas av.

ECB-rådsledamoten Guy Quaden sade i anslutning till BIS- mötet att tillväxten har förblivit stark i Asien och Europa, och att det finns bra indikationer om en återhämtning i den amerikanska ekonomin detta kvartal. I det sammanhanget har kapacitetsutnyttjandet stigit betydligt, särskilt vad gäller energi och arbetskraft.

"Centralbankerna måste noga övervaka riskerna för inflationen, som ser ut att vara riktade uppåt. Detta är i synnerhet ett jobb för ECB", sade han.

"Vi har aldrig sagt att den åtstramande cykeln är över. Vi har heller inte gjort något åtagande i förväg om kommande räntehöjningar. Allt kommer att bero på inkommande data och utsikterna, och vi kommer att fortsätta att göra en bedömning av situationen månad för månad", tillade Guy Quaden.

Enligt en Bloomberg News-enkät genomförd före midsommar trodde 15 av 17 bedömare att ECB kommer att höja räntan igen med 25 punkter till 4,25 procent under tredje kvartalet.

I Sverige rapporterades handelsbalansen visa ett överskott på 9,7 miljarder kronor i maj, under väntade 12,1 miljarder kronor i SME Direkts enkät. "Trenden" under året av minskad export men ökad import fortsatte därmed in i maj. Ett svagare handelsnetto var under första kvartalet en bidragande orsak till att BNP-tillväxten bromsade in.

På valutamarknaden har yenen stärkts något mot dollar och euro under förmiddagen, efter att investerare dragit ned på carry-positionerna. Dollarn har stärkts något mot euron, men handlas fortsatt svagare jämfört med torsdagens svenska stängning. Kronan handlas 5 öre starkare mot dollarn på 6:86 och 1 öre starkare mot euron på 9:24.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Lunds universitetAnnons

Rätt vård för barncanceröverlevare

Helena Linge, vd för startup-bolaget Concidera Health och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.
Helena Linge, vd för startup-bolaget Concidera Health och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.

Utvecklingen under de senaste decennierna inom barnonkologi är fantastisk – i dag överlever de flesta barn som drabbas av cancer. Dock är risken stor att patienterna får sena effekter av sin behandling. Det här är något som Lundabolaget Concidera Health vill motverka med hjälp av strukturerad hälsodata. 

I dag finns ungefär 11 000 barncanceröverlevare i Sverige. Patientgruppen behöver regelbunden medicinsk tillsyn. Detta eftersom minst 70 procent av barncanceröverlevare riskerar att drabbas av sena komplikationer efter sina behandlingar – till exempel en andra cancer, hjärtpåverkan eller infertilitet. 

– I dag blir friskförklarade barn tidigt informerade om att seneffekter kan drabba dem. Så var inte fallet för patienter som behandlades för 40 år sedan, då både information och uppföljning ofta var ofullständig och sporadisk, säger Thomas Wiebe, docent i pediatrik och pensionerad barnonkolog och tillägger: 

– Som läkare under 1990-talet var det svårt att få en överblick och förståelse för patientens behandlingshistorik – all information låg gömd i tjocka pärmar med journalhandlingar. Därför beslutade jag mig, efter ett anslag från Barncancerfonden, att skapa ett digitalt och populationsbaserat kvalitetsregister – BORISS.  

Läs mer om de seneffekter som kan drabba barncanceröverlevare

Omfattande arbete med register 

Thomas Wiebes målsättning med BORISS var att skapa en god överblick av patientens behandlingshistorik. I ett mycket omfattande arbete registrerades data om alla individer som diagnostiserats med barncancer i södra sjukvårdsregionen sedan 1970 och framåt. 

– När jag och Thomas möttes 2015 började vi utbyta tankar och idéer kring hur vi skulle kunna använda BORISS på ett innovativt sätt. Dessa idéer lade grunden för Concidera Health, säger Helena Linge, vd för startup-bolaget och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.

Digital tillgång till strukturerad hälsodata

Med BORISS som grund har de utvecklat ett webbaserat system som genererar beslutsunderlag. Systemet CiCADA består av dels en digital rapport som visar överlevarens behandlingshistorik, dels ett digitalt verktyg som riskstratifierar populationen av överlevare och gör det möjligt att kalla rätt person i rätt tid till vården. 

Nu färdigställs ytterligare en del som ska sprida kunskap i vårdkedjan om patientgruppen och vilka seneffekter de kan drabbas av. Hela systemet CiCADA, där verktygen ingår, är inom kort klart för användning.

– En digital tillgång till strukturerad hälsodata ökar informations- och patientsäkerheten och är en förutsättning för medicinsk uppföljning. Personerna kan leva längre och friskare liv om de får rätt hjälp. Tidig upptäckt av seneffekter sparar också kostnader och tid i vården, säger Helena Linge. 

AI kan berika 

Dessutom undersöker de i ett forskningsprojekt om det går att finna nya samband mellan behandling och seneffekter. 

– I projektet arbetar vi med metodik lånad från AI-fältet och vår målsättning är att forskningsresultaten ska vävas in i de digitala verktygen. Vi kan genom strukturerad hälsodata göra stor skillnad i människors liv, inte bara genom forskning utan också genom konkret praktisk användning inom vården, avslutar Helena Linge. 

Ta del av ytterligare AI-satsningar vid Lunds universitet 

Fakta om Concidera Health AB

Forskningen bedrivs vid Kliniska Vetenskaper, Medicinska Fakulteten Lunds universitet, i samarbete med RISE, Climber och Region Skåne; och stöds av Vinnova och Barncancerfonden. 

Vårdprogram för överlevare har utformats av Svenska Arbetsgruppen för Långtidsuppföljning efter Barncancer. 

Concidera Health AB grundades 2018 med stöd av universitets Holdingbolag. 

Läs mer här!

 

Mer från Lunds universitet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lunds universitet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?