Stockholmsbörsen: Nedåt inför långhelgen

Stockholmsbörsen följde i likhet med övriga Europa de amerikanska börsernas utveckling och handlades nedåt i den inledande handeln på torsdagen.

Klockan 10.40 var OMXS30 ner 0,9 procent till noteringen 1.267,6. Omsättningen uppgick till 4,7 miljarder kronor.

Nedgången var bred med få bolag på plussidan.

ABB har fått en order värd 126 miljoner dollar i Förenade Arabemiraten gällande tre kompletta kraftstationer. UBS har också höjt riktkursen för ABB till motsvarande 178 kronor, från tidigare 156 kronor. Det hjälpte aktien att gå något bättre än marknaden i övrigt och den noterade en nedgång om 0,3 procent till 155 kronor.

Byggbolagen hade det tufft sedan de svenska räntorna fortsatt uppåt. Peab utökade gårdagens nedgång och sjönk 1,8 procent till 225 kronor och JM tappade 2,1 procent till 212:50 kronor.

Som sektor var det verkstadsbolagen som tyngde indexen mest. Volvo backade 1,6 procent till 142:75 kronor medan branschkollegan Scania var ner 1,7 procent till 174 kronor.

Det pågår inte några förhandlingar mellan MAN och Scania om en eventuell sammanslagning av bolagen, sade MAN:s presschef Andreas Lamperbach och Scanias informationschef Cecilia Edström till Nyhetsbyrån Direkt på torsdagen.

RNB fortsatte nedåt efter gårdagens rapportbesvikelse, aktien sänktes 5,2 procent till 86:25 kronor.

Boliden sjönk 1,9 procent till 145:75 kronor. En lokal domstol i Sevilla har beslutat om interimistisk kvarstad på upp till 141 miljoner euro som säkerhet för påstådda krav med anledning av dammolyckan i Spanien i april 1998.

Annars så var det en negativ utveckling i USA på onsdagen ihop med tilltagande ränteoro som sänkte börshumöret i hela Europa.

Den tioåriga amerikanska räntan handlades vid 10.30- tiden till 5,15 procent. Uppgången för de amerikanska räntorna har främst drivits av stigande europeiska räntor efter hökaktiga signaler från den svenska Riksbanken och Bank of England.

Samtidigt har det också kommit stora emissioner av företagsobligationer, exempelvis 12 miljarder dollar från Home Depot. Emissionsinstitut väntas sälja statspapper för att "räntesäkra" emissionerna.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?