Kontroversiellt om nätets amatörer

På Youtube finns ingenting av värde, skriver författaren Andrew Keen i vad som kommer att bli en av sommarens mest omdiskuterade böcker. Jan Gradvall har läst.

Amateur-140Det är många som skrivit om it och internet som under åren har citerat Aldous Huxleys profetiska roman "Du sköna nya värld" (1932). I det argaste angreppet hittills på Web 2.0 är det i stället Huxleys far som citeras, den brittiske biologen Thomas Henry Huxley.

Det var Thomas Henry Huxely som lanserade den berömda oändlighetsteorin med apor. Om du förser ett oändligt antal apor med ett oändligt antal skrivmaskiner kommer en av dem förr eller senare att skriva ett mästerverk. Enligt författaren Andrew Keen, som just givit ut boken The cult of the amateur, är Webb 2.0 vår tids motsvarighet till Huxleys teori.

Keen skriver att tron på att dagens nätamatörer – ”many with no more talent in the creative arts than our primate cousins” – förr eller senare ska producera ett mästerverk är precis lika naiv. Vad som i stället just nu produceras på nätet är ”an endless digital forest of mediocrity”.

Kontroversiella boken "The cult of the amateur" (Currency), med undertiteln "How today’s internet is killing our culture", kommer att bli en av sommarens mest omdiskuterade, inte minst på de bloggar som Andrew Keen föraktar.

Författaren Andrew Keen plockar flera poäng när han varnar för den amatörkult som florerar på nätet, en glorifiering av ”vanligt folk” som hela tiden spelar på en misstro mot alla slags eliter. Jämför med till exempel Bert Karlssons och Ian Wachtmeisters sätt att saluföra sin grumliga missnöjespolitik.

Men när Andrew Keen, som själv är entreprenör i Silicon Valley, hetsar mot fenomen som Youtube, där det enligt honom inte finns något av värde, blir det uppenbart att han inte vet vad han talar om.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?