Stockholmsbörsen: SSAB och Scania vinnare

Stockholmsbörsen handlades uppåt på onsdagen i likhet med övriga Europa. Utvecklingen var blandad med SSAB som en tydlig vinnare medan rapporterande H&M var nedåt.

"Det har varit lugnare idag och telefonerna har inte ringt så mycket, det märks att det börjar bli lite midsommarstämning. Imorgon kan man nog vänta sig lägre omsättning då många tar halvdag trots att det faktiskt är öppet som vanligt", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 13.30 var OMXS30 upp 0,5 procent till 1.282,8. Omsättningen uppgick till 16,5 miljarder kronor.

H&M som kom med sina kvartalssiffror på morgonen handlades ner 1,1 procent till 418 kronor. Både resultat och omsättning kom in något under förväntan.

"Det var lite sämre överlag och den nedgång som vi ser för aktien i dag är väl en naturlig effekt av detta. Men annars ser det okej ut och det finns indikationer på att juni kan bli bra, så jag blir inte förvånad om det är mycket små förändringar i slutet av dagen på den aktien", säger en mäklarchef i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

Ericsson backade 0,5 procent till 27:50 kronor. Carnegie har sänkt sin rekommendation för Ericssons aktie till underperform från tidigare neutral och enligt en kassaflödesvärdering får investmentbanken ett värde på 24 kronor per aktie. Jyske Bank har däremot höjt sin riktkurs till 31 kronor från tidigare 28:50 kronor, men behåller sin rekommendation öka. Samtidigt fortsätter Telekommässan Communicasia i Singapore och därifrån har Ericsson fått ytterligare tre stycken order under onsdagen.

SSAB var upp 5,4 procent till 253 kronor.

"Vi har hört snack om ett bud på SSAB från Thyssenkrupp", säger en Paris-baserad mäklare till Thomson Financial News. En annan mäklare som Thomson har pratat med menar att det finns rykte om att Kina ska dra ned stålproduktionen för att hålla priserna uppe.

Scania ökade 3,5 procent till 178:50 kronor. Innan börsöppningen efteranmälde Enskilda en internt mäklad storpost i Scania B om 1,7 procent av kapitalet. Affären omsatte 2,4 miljarder kronor. Det är bara tre aktörer, MAN, Swedbank Robur fonder och AMF Pension, som skulle kunna ha varit involverade i transaktionen, enligt SIS ägarservice lista daterad den 31 maj. Men vad Nyhetsbyrån Direkt erfar är MAN inte involverad.

Betsson steg 9,0 procent till 57:50 kronor. Bolagets börsvärde är nu så pass högt att OMX vid en uppdatering av sin segmentindelning beslutat att från den 2 juli flytta bolaget till Mid Cap.

RNB kunde inte nå upp till förväntningarna med sin rapport där både resultat och omsättning var något sämre än väntat och aktien föll med 3,7 procent till 90 kronor.

Skistar hade också svårt att göra marknaden nöjd med sina kvartalssiffror och aktien backade 2,1 procent till 118 kronor.

Transcom och Uniflex steg 1,9 respektive 2,5 procent sedan Affärsvärlden gett sina läsare rådet att köpa aktierna.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?