USA-börser: Millicom vinnare efter höjt betyg

De amerikanska indexen hade en positiv utveckling under fredagen med stöd från bland annat amerikansk jobbstatistik och inflationssiffror som uppfattades som positiva.

"Vi har haft en välbalanserad ekonomisk bild, väldigt låg inflation och bra vinster. Kombinationen är gynnsam för aktierna", sa Lincoln Anderson, chefsförvaltare på LPL Financial, till Bloomberg News.

Dow Jones Industrial stängde med en uppgång på 0,3 procent till 13.668. S&P 500 och Nasdaq Composite ökade vardera 0,4 procent och noterades till 1.536 respektive 2.614.

Omsättningen på New York Stock Exchange uppgick till drygt 1,5 miljarder aktier, medan cirka 2 miljarder aktier handlades på Nasdaq.

Apple, Google och Wal-Mart hörde till de mest handlade aktierna.

Wal-Mart utgjorde Dow Jones vinnare med en uppgång på 3,9 procent. Bolaget meddelade under fredagen att det kommer att göra aktieåterköp till ett värde om uppemot 15 miljarder dollar, skriver Bloomberg News. Samtidigt meddelade bolaget att det inte kommer att öppna mer än 200 stormarknader under året, mot tidigare planerade 270 butiker.

"Wal-Mart har tagit ett viktigt steg mot att försöka förbättra avkastningen på investeringarna", skrev Neil Currie, analytiker på UBS.

Millicom var tekniksektorns vinnare och rusade 8,4 procent. Under fredagen höjde Standard & Poors sitt långsiktiga kreditbetyg för bolaget. Aktien stängde 27,21 kronor högre jämfört med i Stockholm.

Dell avancerade på torsdagens rapport efter stängning som kom in bättre än väntat och steg 1,4 procent till 27,30 dollar. Bolagets resultat före engångsposter uppgick till 0,34 dollar per aktie, mot väntade 0,26 dollar. Dell meddelade även att det planerar att göra personalneddragningar omfattande 8.800 jobb för att "eliminera övertalighet, byråkrati och aktiviteter", sa talesmannen Bob Pearsons till Bloomberg News.

Ett flertal banker höjde sina riktkurser för aktien. Bear Stearns var mest optimistiska och höjde riktkursen 14 procent till 40 dollar. Morgan Stanley gick emot de andra bankerna och sänkte sin rekommendation på aktien till jämvikt från tidigare övervikt.

Dow Jones rusade 14,8 procent till 61,20 dollar per aktie på spekulationer om att Rupert Murdoch kan höja sitt bud på bolaget. Budet uppgår till 5 miljarder dollar eller 60 dollar per aktie. Bancroft-familjen som kontrollerar 64 procent av medieföretaget meddelade under torsdagen att de ändrat sin tidigare inställning till budet och meddelat att de planerar att träffa Rupert Murdochs News Corp för att diskutera budet.

En del investerare tror att budet kan komma att höjas för att färdigställa affären, skriver Bloomberg News.

"Murdoch kan komma att säga att i intresset av välvilja så ger vi er ytterligare 5 eller 10 dollar för att låsa affären", sa Robert Willis, chefsinvesterare på Willis Investment till Bloomberg News.

Nasdaqs aktie minskade 0,2 procent. Lehman Brothers sänkte under fredagen sin rekommendation på aktien till jämvikt från tidigare övervikt, skriver Bloomberg News.

Ericsson stängde 5 öre högre än i Stockholm, medan Astra Zecas aktie stängde 67 öre högre.

Den amerikanska tioåriga räntan steg 6 punkter till 4,95 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?