Räntor och valutor: USA-räntor ned, Yenen tappade

USA-räntorna sjönk på måndagskvällen svensk tid, men stabiliserades i den asiatiska handeln.

På tisdagsmorgonen handlas den tvååriga statsobligationen 4 punkter lägre på 5,00 procent och den tioåriga räntan är ned lika mycket till 5,14 procent, jämfört med måndagens svenska stängning.

Visst bidrag nedåt kom husmarknaden. På måndagen rapporterades minskad optimism bland amerikanska husbyggare i juni, då NAHB-index sjönk till 28 från 30 månaden före, den lägsta nivån sedan februari 1991. Index över framtida försäljningar av enfamiljshus sjönk till 39 från 41 månaden före.

NAHB:s chefekonom David Seiders sade att det är uppenbart att problemen inom subprime-sektorn har lett till stramare lånevillkor i stora delar av bolånemarknaden, och räntorna på primequality-marknaden har stigit betydligt den senaste månaden i linje med utvecklingen för de långa statsobligationerna.

David Seiders förväntar sig att husförsäljningen kommer att minska framöver och att förbättringarna på husmarknaden troligen inte kommer att märkas förrän tidigt nästa år. Därmed kommer husmarknaden att tynga den ekonomiska tillväxten under övervägande delen av 2007.

Från USA kommer i eftermiddag bostadsbyggandet i maj, som väntas ha sjunkit med 3,7 procent enligt Bloomberg News prognosenkät.

David Greenlaw på Morgan Stanley skriver i ett marknadsbrev att de väntar sig en nedgång med 3,5 procent efter den överraskande starka utvecklingen de senaste tre månaderna.

"Även om vi inte lägger alltför stor vikt vid byggloven som ledande indikator för bostadsbyggandet, så antyder den osedvanligt stora skillnaden mellan byggstarter och bygglov, som grundas på en annan insamling, förra månaden att det överraskande starka utfallet i byggandet var en avvikelse. Vi förväntar oss att den pågående nedgången i bostadsbyggandet kommer att fortsätta åtminstone under de kommande kvartalen", skriver Morgan Stanley.

Japanska räntor steg 1-2 punkter under tisdagens handel, med den tioåriga statsobligationen upp 1 punkt till 1,91 procent.

BOJ-chefen Toshihiko Fukui upprepade på tisdagen att Bank of Japan kommer att höja räntan gradvis baserat på utvecklingen i ekonomin och priserna. Han sade också att BOJ- ledamöterna vid deras senaste möte var eniga om att ekonomin nu har en uthållig tillväxt och att priserna är stabila.

"Marknadens konsensusuppfattning förefaller vara en räntehöjning i augusti, även om utsikterna för en åtgärd i juli har minskat. Givet detta är det svårt att rättfärdiga köp av kortare obligationer vid dessa nivåer. Folk är också uppmärksamma på Mutos tal", sade Takashi Fujiwara, handlare på Resona Bank, till Bloomberg News.

På onsdagen talar Toshiro Muto, vicechef på Bank of Japan. Enligt en enkät gjord av Bloomberg News är han favorit till att överta posten som BOJ-chef när Toshihiko Fukuis femåriga mandat går ut i mars nästa år. Chefsbytet väntas dock inte ge några större förändringar i inriktningen mot gradvis agerande eller hur kommunikationen sköts.

På valutamarknaden har carry-handeln fortsatt näring. Yenen har tappat något mot dollarn till 123:65 och nådde under natten till tisdagen en ny rekordlåg notering på 166:08 mot euron, för att därefter vända ned under 166-nivån. Högräntevalutor som den australiska och den nyzeeländska dollarn har stärkts ytterligare. USA-dollarn har samtidigt tappat något mot euron till 1:342.

Kronan har stärkts 2 öre mot dollarn och 1 öre mot euron, från nivåerna vid måndagens stängning.

På den svenska agendan på tisdagen står KI:s nya konjunkturprognos, klockan 9.15. I marsprognosen såg KI en BNP-ökning på 3,9 procent i år och 3,4 procent nästa år.

På agendan står även SCB:s undersökning om EU/EMU- sympatierna i maj. I EMU-valet i september 2003 fick ja-sidan 42,0 procent av rösterna medan nej-sidan fick 55,9 procent, och sedan dess har motståndet mot svenskt EMU-inträde varit fortsatt starkt, enligt SCB:s opinionsmätningar.

På Europaagendan på tisdagen står främst ZEW-index, som speglar tyska institutionella investerare och analytiker uppfattning om ekonomin. Index över förväntningarna om framtida tillväxt i Tyskland väntas ha stigit till 29,0 i juni från 24,0 månaden före, enligt Bloomberg News prognosenkät.


tisdag kl 6.30 (måndag kl 16.15)
USD/SEK 7:0283 (7:0480) EUR/USD 1:3421 (1:3400)
EUR/SEK 9:4342 (9:4439) USD/JPY 123:63 (123:57)
Jp obl 2 1,02 (1,02) Jp obl 10 1,91 (1,90)
Ty obl 2 4,49 (4,50) Ty obl 10 4,66 (4,68)
US obl 2 5,00 (5,04) US obl 10 5,14 (5,18)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ScriveAnnons

”Scrive är en viktig pusselbit i att skapa en trygg uthyrning för våra kunder”

Bedrägerier kopplat till bostadsuthyrning inleds ofta på Internet.

Scrives e-signeringstjänst kan minska risken för att man ska bli lurad.

– Vi jobbar löpande för att minimera oseriösa aktörer på våra marknadsplatser, säger Stephanie Olsen, Customer experience manager på Qasa.

Få alla viktiga avtal signerade snabbt och pålitligt 

Marknadsplatser som hanterar uthyrning av bostäder har en ökad risk för närvaro av bedragare – det var en av anledningarna till Qasa grundades 2014. Företaget ville skapa en trygg marknadsplats för båda parter, och samtidigt jämna ut maktbalansen mellan hyresvärd och hyresgäst.

Qasa har tagit fram en helhetslösning där företaget hanterar deposition och hyresbetalningar, och där det elektroniskt signerade hyresavtalet via Scrive ökar säkerheten.

– I vår tjänst Hyrespaketet (även känt som Trygg uthyrning) ingår bland annat digital signering av hyresavtalet, vilket gör att våra kunder slipper oroa sig för att bli lurade då alla transaktioner går via Qasa, säger Stephanie Olsen.

Qasa har sedan starten 2014 använt sig av Scrives tjänster.

– På den tiden var det inte lika vanligt med elektronisk signering som det är idag. Vi var ute efter att skapa en modern och effektiv process rakt igenom och valde därför att skapa ett digitalt avtal med enkel signering.

Med Scrive garanteras säkerheten

När Qasa vände sig till Scrive stod det snabbt klart att Scrives eID-hub (företagets produkt för att tillhandahålla id-verifiering och autentisering via exempelvis BankID i Sverige eller NemID i Danmark) var den rätta produkten. 

Genom eID-hubben har Qasa möjlighet att använda sig av flera olika eID:n för att öka tryggheten i varje transaktion. 

– Trygghet och säkerhet är vårt huvudfokus, och då blir verifieringen ett självklart led i det. Vi vill inte tumma på säkerheten bara för att vi är digitala, snarare tvärtom. Scrive har hjälpt oss med BankID-verifiering av annonsörer på Blocket bostad, och med elektronisk signering av hyresavtal sedan vår start. 

Enligt Stephanie är det digitala kontraktverktyget ”otroligt smidigt”.

– Avtalet är framtaget av jurister och säkerställer därför schysta villkor för båda parter, sen kan hyresvärden specificera vissa detaljer vid behov i verktyget på hemsidan. När hyresvärden känner sig redo skickar hen enkelt avtalet för signering med ett knapptryck. När båda parter har BankID-signerat hyresavtalet finns det alltid tillgängligt på vår plattform för båda att se.

Qasa måste följa penningtvättslagen, vilket innebär att de behöver säkerställa att hyresvärden som mottar hyresutbetalningen är den som den utger sig för att vara. 

– Elektronisk signering är ett sätt för oss att säkerställa det, avslutar Stephanie.

Med Scrive tar ditt företag klivet in i en digital framtid – läs mer här 

Fakta: Scrive

✓ Scrive grundades 2010 och blev snabbt marknadsledare i Norden inom elektroniska signeringslösningar. 

✓ Företaget är, med kunder i över 30 länder, känd som en innovatör inom arbetsflödesautomation som kräver elektronisk signering och digital identitetautentisering.

✓ Varje månad hanterar Scrive drygt två miljoner signerade dokument.

✓ Företaget växer snabbt med kunder i vitt skilda branscher. Exempelvis signeras de flesta telekomavtal och nästan alla bilfinansieringsaffärer i dag elektroniskt.

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?