Tuffa utmaningar får äventyrerskan att lyfta

JÖNKÖPING - Varför utsätter sig en människa för det näst intill fysiskt omöjliga? Varför riskerar hon hälsan och livet genom att bestiga världens högsta berg? Och varför ger hon sig i väg på en drygt 14 månader lång paddling runt USA?
”Man måste våga möta motstånd, annars kan man inte utvecklas”, svarar bergsbestigaren och äventyraren Renata Chlumska.

Just nu tränar hon inför Vätternrundan, drygt 30 mil på cykel runt Vättern. Det kan väl inte vara någon större utmaning, men Renata Chlumska tar det på allvar och cykeltränar ganska hårt. Det är en sak att cykla med kajak och packning på släp, som hon gjorde under delar av USA-äventyret, en helt annan att vara snabb som vinden bland andra tävlande på en cykel som bara väger åtta kilo.

Drygt 14 månader, från juli 2005 till september 2006, var hon hemifrån när hon för egen kraft tog sig runt 48 delstater i USA, alla utom Alaska och Hawaii. Hon paddlade kajak, cyklade och gick.

Planeringen inför det äventyret tog fem år. Och det var meningen att hon skulle ha gjort det tillsammans med dåvarande sambon Göran Kropp.

”Göran och jag hade så många gånger varit och klättrat och paddlat i USA. Det gick bra för oss där och vi tänkte flytta dit. Vi pratade om att paddla USA runt för att få uppleva olika miljöer och olika klimat. Egentligen skulle vi ha startat 2003, men så gick Göran bort...”, säger hon.

Renata-kanotGöran Kropp förolyckades under en träningsklättring i USA den 30 september 2002. Han var en mycket erfaren bergsbestigare som förberedde sig ytterst noga inför sina klättringar.

1996 genomförde han den ultimata utmaningen, tog sig på cykel från Sverige till Nepal, klättrade uppför Mount Everest, världens högsta berg (8 848 meter över havet) utan syrgas, stod på toppen den 23 maj och tog sig oskadd ned. Sedan cyklade han hem igen. Tillsammans med Renata Chlumska den här gången.

Hur kommer det sig att du fortsätter att utmana elementen? Tappade du inte lusten när Göran förolyckades?

”Vi vet faktiskt inte vad som händer i morgon. Då måste man se till att leva ett så fullt liv som möjligt. Vi hade ungefär samma inställning till livet, Göran och jag. Livet är ingen generalrepetition. Vi lever nu. Fyll det med något”, säger Renata Chlumska.

Men något har ändå hänt med henne. De där ändlösa äventyren lockar inte riktigt lika mycket längre.

”Någon expedition på 14 månader gör jag nog aldrig igen. Jag vill vara nära familj och vänner. Min bror dog när jag gjorde min senaste expedition.”

Äventyren eller expeditionerna delar Renata Chlumska in i tre faser. Först är det den förväntansfulla och nervösa planeringen, som inte bara handlar om att staka ut rutterna utan minst lika mycket om att träffa avtal med sponsorer. Att ge sig ut på en expedition kostar pengar. Budgeten för USA-turen låg på 1,5–2 miljoner kronor och även om Renata Chlumska bekostar en del själv genom sitt företag Renata AB, krävs sponsoravtal för att genomföra projekten. Hon har löpande avtal med fyra stycken, Mandator, Energizer, Adidas och Primus, andra knyts till företaget inför olika expeditioner.

”Expeditionerna har väl aldrig gått med plus egentligen, men de är investeringar för framtiden”, säger Renata Chlumska.

Fas två är själva expeditionen.

”Att äntligen får ge sig i väg, att sätta sig i kajaken och börja paddla är skönt.”

Renata Chlumska hade ingen som följde henne hela tiden under de 14 månaderna i USA, men olika team mötte upp på olika ställen längs hela sträckan, dels för sällskap men främst för säkerhet och dokumentation.

Eftersom hon vistades ute i ur och skur dygnet runt och mest bodde i tält skulle man kunna tro att toalett och dusch var det hon saknade mest.

”Nej, inte så mycket, men mat kunde jag sakna, bra och god mat. Men när något blir jobbigt försöker jag att inte låta det tränga in, försöker lura hjärnan.”

Det hon blev rejält trött på var att behöva packa hela tiden.

”Jag måste packa ur kajaken varje kväll och slå läger. Och sedan packa ihop allt igen på morgonen. En kväll i Everglades orkade jag inte dra upp kajaken tillräckligt långt och vaknade av att jag låg i en ’vattensäng’.”

Men något riktigt farligt har Renata Chlumska aldrig råkat ut för. Hon håller hög beredskap, tar reda på var hon kan och inte kan tälta och var hon inte bör vistas ensam. Snarare är det så att hon får stöd och hjälp på vägen av entusiastiska medmänniskor.

Renata Chlumska började med klättring förhållandevis sent i livet, 21 år gammal. Ett år senare, 1995, började det stora äventyret. Då hade hon träffat Göran Kropp och tillsammans planerade och jobbade de för hans cykelexpedition till Mount Everest 1996. Hon var baslägerchef under den expeditionen och fick bevittna det jippo som en Mount Everestbestigning blivit.

Men hon fick också bevittna katastrofen. Den 10 och 11 maj omkom tolv människor på berget, bland annat två bergsbestigare och expeditionsledare: nyzeeländske Rob Hall och hans konkurrent, amerikanen Scott Fischer. Att klättra under deras ledning var eftertraktat och kostade därefter – 65 000 dollar.

Göran Kropp fick kliva över Rob Halls istäckta döda kropp och runda Scott Fischers lika stelfrusna lik för att ta sig till toppen.

Renata Chlumska hade ju sett den ena liksäcken efter den andra släpas ned till baslägret och fick vänta länge i ovisshet innan hon fick veta att Göran klarat sig.

1997 klättrade hon själv upp till 8 006 meters höjd på det kinesiska berget Sisha Pangma utan syrgas, och två år senare besteg hon som första svenska det magiska berget – Mount Everest.

Hon har också hunnit ta sig upp på toppen av Kilimanjaro åtta gånger, sex gånger som färdledare. Att leda människor upp på Afrikas högsta berg är en av inkomstgrenarna i det egna företaget, som omsätter ”ett par miljoner” om året.

Renata Chlumska trivs i minusgraderna, föredrar kyla framför värme, tycker att det är lättare att skydda sig mot kyla.

”Ingen av ytterligheterna klarar man någon längre tid, men vill man det själv hanterar man det bättre. Jag känner mig trygg i de fysiska bitarna. Jag är inte rädd för fysiska utmaningar, att kämpa, frysa eller få ont. Och jag tänjer gärna på gränserna, inte bara mina egna utan också de mänskliga”, säger hon.

Men minst lika viktigt för henne är tillfredsställelsen och glädjen av att få vara ute i naturen, resa, träffa människor och uppleva olika kulturer.

Renata Chlumska tränar jämt till vardags. Hon cyklar, springer, går på gym, vandrar, åker skidor, paddlar.

”Jag utnyttjar årstiderna, vill ha variation. Jag skulle nog tröttna på att simma bassänglängd efter bassänglängd eller bara spela fotboll. Och jag vill åka till främmande länder, tycker det är spännande. Jag tar med mig något att berätta från min värld, som traditioner, klimat, vår rätt till skola och utbildning, och får massor i gengäld.”

När vi ses i hennes hemstad Jönköping är hon på språng mellan olika uppdrag. Hon är inne i fas tre av sin expedition – att berätta om det hon varit med om vid seminarier, framträdanden och i filmer.

Just nu håller hon på att producera en dvd-dokumentär om USA-resan. Filmen har redan visats i tv och filmfestivaler och ska säljas till utlandet.

Hon är ständigt på resande fot för att hålla föredrag, leda utbildningsdagar, berätta om målfokusering, hur man löser oväntade problem.

”Det är viktigt att komma ihåg att när det gäller prestationer måste man utgå från sina egna förutsättningar. För vissa är det en större utmaning att börja cykla till och från jobbet än det är för mig att cykla från Nepal till Sverige. Andra kanske måste bestiga ett Mount Everest varje dag bara för att ta sig ur sängen. Jag beundrar dem som tänjer på sina personliga gränser”, säger hon.

Renata Chlumska är född och uppvuxen i Malmö och har tjeckiska föräldrar. Hon har nu bott i Jönköping i elva år, ditlockad av Göran Kropp.

”Göran bodde här och det gick inte att få honom att flytta till Skåne. Det var för platt.”

Hon har provat på rätt många aktiviteter genom åren: klassisk balett, jazzdans, tävlingscykling, sportdykning, kampsport, glidskärmsflygning och klättring. Men hon har också varit modell i Paris, sångerska i ett popband och läst ekonomi i tre år.

Hur kommer det sig att du har varit så fysiskt aktiv?

”Jag får nog skylla på föräldrarna. Jag började paddla i Malmö kanal när jag var riktigt liten. Och när mina kompisar åkte till Legoland på sommarlovet, bilade vi runt i Europa och tältade. Det var då jag byggde upp en trygg känsla av att ha det otryggt. Man löser de problem som uppstår, ger inte upp. Det har gett mig ett stort självförtroende.”

Att hon skulle försörja sig som äventyrare var inget hon egentligen planerat.

”Jag tänkte nog mer på att jag skulle kunna bli läkare, veterinär, balettdansös, något med resor eller med djur.”

Är det något du inte skulle kunna tänka dig att prova på?

Hon funderar en stund och säger sedan att hon verkligen inte gillar insekter och småkryp. Men nej, inget är omöjligt.

”Öppnas det en dörr lite på glänt någonstans är jag ju där och kikar. Kanske stänger jag den men jag vill nog gärna prova. Till och med backhoppning. Jag inser ju att man inte börjar högst upp som nybörjare, man börjar i en liten backe. Och när man väl står där högst upp har man säkert vant sig.”

”Det som skrämde mig förut var att hålla föredrag inför en massa människor. Men jag sa till mig själv, ska jag lägga en massa energi på att försöka undvika sådant eller ska jag lära mig? Första gången var jag nervös men nu vågar jag till och med slänga mig ut i direktsänd tv.”

Renata-txtEftersom hon försörjer sig på det sätt hon gör måste hon hela tiden hitta projekt som kan vara intressanta för andra.

”Jag måste ställa mig frågan vad jag skulle vilja upptäcka, vad skulle jag kunna göra som ingen annan har gjort, finns det något som andra har undvikit? Jag måste fråga för att ha råd. Det måste finnas något som drar till sig medier och därmed sponsorer.”

Sydamerika och Polarområdena lockar. Och Skandinavien.

”Man blir ju så lätt hemmablind, så nästa stora grej är att göra något i Skandinavien”, berättar hon utan att specificera.

Men helt klart är att hon och hennes nuvarande sambo köpt en fastighet på Öland, Böda NK Köpmanshus. Där ska de till midsommar starta ett äventyrscentrum, där intresserade ska kunna hyra cyklar och kajaker och ge sig ut i naturen tillsammans med Renata Chlumska.

I övrigt skulle hon vilja göra något för miljön.

”Skräckscenariot ligger ju bara 20 år framåt i tiden. Vi kan inte fortsätta att lämna sådana avtryck som vi gör. För egentligen är det ju meningslöst att bestiga berg som Mount Everest. Men kan man inspirera människor att utmana sig själva, att få dem intresserade av naturen och vara rädd om den är det bra.”

Vilket Skandinavienäventyr hon än väljer som nästa projekt kan vi nog räkna med att vinkeln blir både spännande och helt egen. Och på gränsen till det fysiskt omöjliga.


RENATA CHLUMSKA

Ålder: 33 år.
Bor: Lägenhet i Jönköping.
Familj: Sambo och bonusson på 3,5 år.
Karriär: Äventyrare, bergsbestigare, egenföretagare, föreläsare.
Expeditioner: Blev 1999 första svenska och tjeckiska kvinna att bestiga Mount Everest. Har bestigit Kilimanjaro åtta gånger. Genomförde från juli 2005 till september 2006 Around America Adventure då hon paddlade kajak, cyklade och gick runt 48 delstater i USA.
Fritid: Åker skidor, paddlar, klättrar, springer, går på gym, cyklar.
Dold talang: Duktig på att göra bakelser.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?