Stockholmsbörsen: Positiv avslutning på veckan

Stockholmsbörsen avslutade veckan med stigande kurser. Efter en trevande utveckling vände index upp under eftermiddagen sedan amerikansk makrostatistik bidragit till optimismen.

Verkstadsaktierna gick starkt med Atlas Copco i spetsen samtidigt som Electrolux backade mot strömmen i samband med en vd-intervju.

Vid stängning hade OMXS30 stigit med 0,7 procent till noteringen 1.276. Omsättningen uppgick till 27,8 miljarder kronor.

De amerikanska KPI-siffrorna lugnade marknadens ränteoro. Kärn-KPI, där mat och energikostnader exkluderas, landade på 0,1 procent mot väntade 0,2 procent. Statistiken satte sig i den amerikanska tioåriga räntan som backade rejält vilket gav en positiv effekt på börskurserna i New York.

Ett par av de större verkstadsaktierna tillhörde vinnarna. Sandvik handlades upp 3 kronor till 136:25 medan Atlas Copco A klättrade 3:75 kronor till 117:50 på fredagen. De båda aktierna har därmed stigit 8 respektive 9 procent under veckan.

Förklaringarna till kursuppgångarna ligger på makrosidan enligt en analytiker Direkt har pratat med. Den senaste tidens inflationsoro har avtagit samtidigt som kraften i den globala tillväxten verkar vara intakt.

"Marknaden oroar sig allt mindre för högre räntor och högre kapitalkostnader. Så vi har kvar tillväxten och grädden på moset är att dessa aktier slipper högre diskonteringsränta", säger analytikern som även lyfter fram att risken för en kraschlandning i USA uppfattas som allt mindre.

Ericsson steg 18 öre till 26:48 kronor. Standard & Poors har höjt Ericssons kreditbetyg till BBB+, från BBB-, med stabila utsikter. Enligt S&P baseras höjningen på förväntningar att Ericsson kommer att fortsätta gynnas av den fortsatta gsm-expansionen, tack vare sin ledande marknadsposition samt låga kostnadsnivå.

Electrolux vände ned med 2:50 till 169:50 kronor efter att bolagets vd Hans Stråberg uppgett för Nyhetsbyrån Direkt att lansering av det nya produktprogrammet i Europa är försenat. Detta innebär att Electrolux nu räknar med högre kostnader samt försenade intäkter fram tills att lanseringen är klar.

"Vi ser under det andra kvartalet att vi har en del förseningar vad gäller själva introduktionen, den blir mer utdragen än vad vi räknat med. Det tar längre tid för både oss och återförsäljarna att få in en så här massiv lansering", säger Hans Stråberg.

Axis backade 3,2 procent till 152:50 kronor. LMK Industri, som äga av Therese Karlsson, har minskat sitt innehav med motsvarande 2,1 procent av antalet aktier och tekningsoptioner.

Epicept steg hela 7,9 procent till 17:80 kronor efter att nya studier visat positiva resultat för Epicepts läkemedelskandidat Azixa.

Hiq steg 2,3 procent till 40:10 kronor. Bolaget har förvärvat it-konsultbolaget Mobileyes, som har cirka 60 anställda och omsatte runt 16 miljoner kronor förra året.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?